Ajankohtaista

Lue tästä puheenjohtajan tervehdys kesäkuussa 2017

Tulevaa toimintaa:
Panssariseminaari PSPR:ssa 3.2.2018
Panssarikilta ry
Panssarikilta ry järjestää perinteisen Panssariseminaarin lauantaina 3.2.2018 alkaen klo 10 Panssariprikaatin vanhan sotilaskodin Vaakuna-salissa Hattulan Parolannummella. Seminaari on tarkoitettu kaikille panssari- ja panssarintorjunta-alasta kiinnostuneille.

Seminaarin esitelmät ovat:
 • Suomalainen panssarieste 1938-1944 (tutk. Juha Kilpeläinen
 • Sturmbock - panssarintorjuntaa pohjoisissa oloissa (evl evp. Olli Dahl
 • White-puolitelakuorma-autot Puolustusvoimissa (DI Esa Muikku
 • Raskas raketinheitin M270D1 osana kaukovaikuttamisen kärkeä (insmaj Kari-Pekka Niemelä
 • PMPV 6x6 Misu: taksi vai taisteluajoneuvo? (hall. pj. Jukka Kemppainen).
Osallistumismaksu on 35,00 euroa, Panssarikilta ry:n jäseniltä 33,00 euroa, ja se kattaa seminaarin lisäksi ruokailun ja 2 kahvitusta. Ilmoittatuminen tulee tehdä 24.1.2018 mennessä Panssarimuseon toimistoon joko sähköpostitse tai puhelimitse numeroon 040-568 1186.

Lisätietoja Panssariseminaarista.

Reserviläiset kuntoon: kahvakuula- ja toiminnallinen jumppa lauantaiaamupäivisin Sontulan koululla sekä itsepuolustus- ja voimankäyttöharjoitukset sunnuntaisin Rasin voimailusalilla Toijalan Seudun Reserviläiset ry aloitti vuonna 2016 toiminnallisen kuntoliikuntaharjoittelun. Harjoitukset pidetään talvikauden 2017-2018 ajan pääsääntöisesti joka lauantai klo 10. Harjoituspaikkana on Sontulan koulu Akaan Kylmäkoskella.

Lauantaiharjoitusten ohjaajana toimii Spartan Gear Fighter Training -ohjaaja, yhdistyksen urheilu- ja kuntoliikuntavastaava Katja Ahola.

Osallistumismaksu on 5,00 euroa/harjoittelija ja se maksetaan käteisellä harjoituksissa paikan päällä.

Lisätietoja antaa ja ilmoittautumisia ottaa vastaan Katja Ahola sähköpostitse tai puhelimitse numerossa 040-767 9182.

Kahvakuula- ja toiminnallisen jumpan esite (PDF-tiedosto, 52 kB).

[Kuva: Itsepuolustus- ja voimankäyttöharjoitukset Rasin voimailusalilla Viialassa.]

Sunnuntai-iltapäivisin klo 12-14 harjoitellaan itsepuolustusta ja voimankäyttöä Rasin voimailusalilla Akaan Viialassa. Varusteeksi tarvitaan paini- tai nyrkkeilytossut tai sisäpelikengät. Lisätietoja harjoituksista antavat yhdistyksen nuorten toiminnan vastaava Marko Kivi, puhelin 045-881 9274 ja puheenjohtaja Ossi Reini, puhelin 040-714 6563.

Ampumaillat sisäradalla keskiviikkoisin Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n ampumatoiminta on siirtynyt syksyn myötä sisätiloihin ja ilma-asekauteen. Keskiviikkoiset ampumaillat pidetään klo 18 alkaen Toijalan Urheiluampujat ry:n sisäradalla Pirtillä Toijalan Sontulantiellä. Radalla voi ampua ilmakiväärillä ja -pistoolilla. Yhdistyksen aseet ovat käytettävissä, joten omaa asetta ei tarvita. Myös yhdistyksen ase- ja ampumavastaava on paikalla opastamassa.

[Kuva: Toijalan Seudun Reserviläisten ilma-ase-ammuntaa sisäradalla.]

Ampumailtojen yhteydessä kaikilla halukkailla on mahdollisuus osallistua Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n kauden 2017-2018 tasosarjakilpailuun. Kilpailun tarkoitus on ampumaharrastuksen lisääminen ja järjestötoiminnan aktivoiminen kerhoissa ja yhdistyksissä. Kilpailun lajit ovat ilmapistooli ja ilmakivääri. Sekä joukkuekilpailu molemmissa lajissa. Joukkuetulos ammutaan maaliskuun aikana.

Kaikki kilpailun kierrokset ammutaan kerhon tai yhdistyksen omalla kotiradalla omaan tahtiin. Lisäksi hyväksytään myös jossakin muussa kilpailussa, esimerkiksi piirin-tai aluekisoissa, ammuttu tulos. Toijalan Seudun Reserviläiset ampuvat tasosarjakilpailua kotiradallaan, Toijalan Urheiluampujat ry:n sisäradalla Toijalan Pirtillä Sontulantiellä, jossa ammuntaillat järjestetään keskiviikkoisin klo 18 alkaen.

Kilpailu ammutaan kaudella 2016-2017 loka-maaliskuun aikana. Kilpailussa ammutaan yhteensä 12 kierrosta. Näin ollen yhden tuloksen (kierroksen) ampumiseen on aikaa 2 viikkoa.

Kilpailussa on 5 tasosarjaa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tasosarjat ovat seuraavat:
 • I-taso 375 ja yli ampuvat
 • II-taso 361-374
 • III-taso 331-360
 • IV-taso 301-330
 • V-taso 300 ja alle ampuvat
Ampuja lähtee kilpailukaudelle aina alimmalta tasolta. Hän nousee ampumansa tuloksen mukaiselle tasolle ammuttuaan kolme alarajan ylittävää tulosta. Ampujan lopputulokseen lasketaan 8 parasta kierrosta kahdestatoista.

Tauluina käytetään Reserviläisurheiluliitto ry:n ja Suomen Ampumaurheiluliitto ry:n hyväksymiä ilmapistooli- ja ilmakivääritauluja. Laukausmäärä on 40 laukausta/kilpailukierros. Tauluihin ammutaan ilmapistoolissa 5 laukausta/taulu ja ilmakiväärissä 2 laukausta/täplä.

Palkinnot jaetaan henkilökohtaisissa sarjoissa 3 parhaalle ampujalle. Joukkuepalkinnot jaetaan 3 parhaalle joukkueelle kussakin lajissa. Joukkue käsittää 3 ampujaa, joiden yhteistulos on joukkuetulos.

Kisan johtajana toimii TORES:n Heikki Ahola.

Lisätietoja saa TORES:n ase- ja ampumavastaavilta Timo Leppäseltä, puhelin 040-535 7543 ja Heikki Aholalta, puhelin 0400-83 3759.

Ilmoita toimiva sähköpostiosoitteesi yhdistyksen sihteerille Muistathan ilmoittaa yhdistyksen sihteerille sähköpostiosoitteesi. Reserviläisliitto ry on päättänyt järjestää sähköpostiosoitteiden keruukampanjan, jonka taustalla on uuden jäsenrekisterin käyttöönotto vuoden 2014 alussa. Uudessa maanpuolustusrekisterissä jäsenmaksu- ja muita laskuja aletaan lähettää myös sähköpostilla.

Liitolla on tavoitteena, että mahdollisimman suuri osa jäsenmaksu-, ampumaturva- ja senioriturvalaskuista lähetetään jatkossa sähköpostin liitteenä PDF-tiedostoina.

Viime aikoina tapahtunutta:
Joulutulet polteltiin 14.12.2017 Toijalan Seudun Reserviläiset ry ja Suomen Punaisen Ristin Toijalan osasto yhteistyössä järjestivät kaikille avoimen hengellisen Joulutulet-tapahtuman Akaan seurakunnan vanhalla kivisakastilla Toijalan keskustassa torstai-iltana 14.12.2017. Kivisakastin kupeessa olevalla vanhalla hautausmaalla pidettiin hartaus pastori Kukka Salmiovirran johdolla. Pastorin Nuppu-tytär soitti baritonilla mm. Finlandia-hymnin.

Joulutulien jälkeen vietettiin SPR:n Sykkeellä yhteinen glögihetki musiikin ja yhteislaulun kera. Tapahtumaan osallistui kaikkiaan 21 reserviläistä.

Reserviläiset vahvasti mukana itsenäisyyspäivän tapahtumissa
Suomen lippu
Toijalan Seudun Reserviläiset ry oli vahvasti mukana Suomen 100-vuotisitsenäisyyspäivän tapahtumissa Akaan Toijalassa 6.12.2017. Paikallisten maanpuolustusyhdistysten ja yhteistyökumppanien loppusyksyn yhteisprojektin tuotoksena tehdyt 140 havuseppelettä asetettiin sankarihaudoille jo aamuvarhaisella.

[Kuva: Itsenäisyyspäivän aamun kunniavartio sankarihaudalla. Vasemmalla TORES:n Jouni Ijäs.]
Itsenäisyyspäivän aamun kunniavartio sankarihaudalla. Vasemmalla TORES:n Jouni Ijäs.

Juhlallisuudet alkoivat klo 9 lipunnostolla Toijalan torilla, mitä seuraa kunniakäynti Akaan seurakunnan Toijalan sankarihaudalla yli 30 eri yhdistyksen tai järjestön paikallisosaston muodostaman lippulinnan tukemana. Puheen sankarihaudalla piti Heikki Teräväinen. Klo 10 pidettiin jumalanpalvelus Akaan Toijalan kirkossa ja klo 14 itsenäisyyspäivän juhla Toijalan yhteiskoululla eli Lastumäen koululla.

[Kuva: Lippulinna sankarihaudan vieressä. Eturivissä oikealla TORES:n lippu kantajanaan puheenjohtaja Ossi Reini.]
Lippulinna sankarihaudan vieressä. Eturivissä oikealla TORES:n lippu kantajanaan puheenjohtaja Ossi Reini.

Toijalan Seudun Reserviläisiä osallistui lukuisiin eri toimintoihin. Lippulinnassa yhdistyksen lippua kantoi puheenjohtaja Ossi Reini ja sankarihaudan kunniavartiomiehenä toimi Jouni Ijäs. Runsaasti yleisöä keränneen tapahtuman liikenteenohjauksessa toimivat mm. Aimo Kataja ja Markku Sakala.

Yksi TORES:n jäsen sai huomionosoituksen Suomen 100-vuotispäivänä: sihteeri Jari Hänninen palkittiin Reserviläisliiton hopeisella ansiomitalilla.

TORES:n edustajat mukana liittokokouksessa Reserviläisliitto ry:n syyskokous pidettiin lauantaina 18.11.2017 Kouvolassa.

[Kuva: TORES:n liittokokousvieraita: Ossi Reini, Jarmo Ahonen, Jouni Ijäs ja Jarmo Perttunen.]
TORES:n liittokokousvieraita: Ossi Reini, Jarmo Ahonen, Jouni Ijäs ja Jarmo Perttunen.

Mukana oli myös useita Toijalan Seudun Reserviläisten jäseniä puheenjohtaja Ossi Reinin toimiessa yhdistyksen varsinaisena edustajana.

Vapepan pimeäetsintäharjoitus järjestettiin Urjalan asemalla 26.10.2017
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunta järjesti jo perinteeksi muodostuneen pimeäetsintäharjoituksen Urjalan asemankylässä eli Huhdissa torstai-iltana 26.10.2017. Lokakuisen illan säätila tarjosi lumiolosuhteita enemmän kuin toimikunnan yksikään harjoitus vuosiin. Harjoituksen kokoontumis- ja johtopaikkana toimi entinen Huhmarin koulu.

[Kuva: Harjoituksen osallistujat kuulemassa Vapepa-johtajan tilannetiedotusta.]
Harjoituksen osallistujat kuulemassa Vapepa-johtajan tilannetiedotusta.

Harjoitukseen osallistui kaikkiaan 39 vapaaehtoista 12 eri yhdistyksestä tai paikallisosastosta sekä lisäksi kaksi etsintäkoiraa. Toijalan Seudun Reserviläisten Vapepa-ryhmästä mukana oli kolme jäsentä, joista yksi toimi jalkapartion johtajana, yksi jalkapartion etsijänä ja yksi harjoituksen sihteerinä. Harjoituksen vapaaehtoisjohtajana toimi Timo Saarelainen Valkeakosken Reserviupseerikerho ry:stä, koirapartioiden johtajana Anne Perko Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry:stä ja viestipäällikkönä Paavo Helenius partiolippukunta Toijalan Eräveikot ry:stä.

Harjoituksen teemana oli kahden henkilön katoaminen Huhdin seudun metsäalueilla. Toisen kadonneen etsintätehtävä suunnattiin erityisesti koirapartioille ja toisen jalkapartioille. Molemmat kadonneet löydettiin; koirapartiot vain reilun tunnin päästä tilanteen alkamisesta.

Paikallistoimikunta kiittää kaikkia harjoitukseen osallistuneita aktiivisuudesta yhteisen turvallisuuden hyväksi!

Jäsenkirje 3/2017 ilmestyi Yhdistyksen jäsenkirje 3/2017 (PDF-tiedosto, 58 kB) ilmestyi viikolla 36. Kirjeessä kerrotaan mm. tulevista tapahtumista.

Viimeinen Lehijärven lenkki käveltiin Parolannummella 2.9.2017
[Kuva: Lehijärven lenkki]
Järjestyksessään kolmastoista Lehijärven lenkki, Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n, Hattulan-Tyrvännön Reserviläiset ry:n ja Hämeenlinnan Reserviläiset-Aliupseerit ry:n järjestämä kuntoliikuntatapahtuma, käveltiin lauantaiaamupäivänä 2.9.2017 erittäin suotuisassa syyskesän säässä kauniissa kantahämäläisissä maisemissa.

Kun lähtöpaikalta Panssarimuseolta matkaan lähti vain 11 osallistujaa, järjestäjät päättivät, että kyseessä oli viimeinen Lehijärven lenkki.

Toijalalaisia lenkille osallistui kolme henkilöä.

Yhdistyksen ampumamestaruudet ratkottiin 30.8.2017 Toijalan Seudun Reserviläisten jäsenistönväliset ampumakilpailut pidettiin keskiviikkoiltana 30.8.2017 Toijalan Urheiluampujat ry:n Ruskeakiven ulkoradalla Akaan Kylmäkoskella.

Kisaan osallistui kuusi ampujaa; enemmänkin olisi radalle mahtunut. Lisäksi kaksi kiväärimiestä ampui kisan ulkopuolella. Kisan johtajana toimi TORES:n ase- ja ampumavastaava Heikki Ahola.

[Kuva: TORES:n jäsentenvälisten ampumakisojen mitalistit: Juhani Kuisma, Antti Siponen, Jere Virtala, Virpi Rantala ja Ossi Reini. Kuvasta puuttuu Asko Lehtonen (kuva: Nina Salin).]
TORES:n jäsentenvälisten ampumakisojen mitalistit: Juhani Kuisma, Antti Siponen, Jere Virtala, Virpi Rantala ja Ossi Reini. Kuvasta puuttuu Asko Lehtonen (kuva: Nina Salin).

Pienoispistoolin N-sarjan voitti Virpi Rantala tuloksella 185. H-sarjan voittajaksi ampui Jere Virtala tuloksella 303 ja hopealle sijoittui Antti Siponen tuloksella 220. Sarjan H50 voitti Ossi Reini tuloksella 353. Sarjan H60 voittaja oli Asko Lehtonen tuloksella 358 ja hopealle sijoittui Juhani Kuisma tuloksella 175.

Pienoiskiväärissä ammuttiin vain sarja H60, jonka voitti Juhani Kuisma tuloksella 175.

ILMI-valmiusharjoitus pidettiin Tampereella 26.-27.8.2017
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan Tampereen paikallistoimikunta järjesti itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi paikallistoimikuntien yhteisen ILMI 2017 -valmiusharjoituksen Tampereella. Harjoitukseeen osallistui noin 160 vapaaehtoista eri tehtävissä niin maalla, vedessä kuin ilmassa. Harjoituksen tukikohtana toimi UKK-instituutti.

Harjoitukseen liittyi yleisölle tarkoitettuja Vapepa-esittelyjä niin UKK-intituutilla kuin toisella puolen kaupunkia Tampereen Vehmaisten Seura ry:n pihatapahtumassa. UKK-instituutin lähimaastoissa pidettiin lisäksi koulutusrasteja koskien partioetsintää, maastoensiapua, vesistöetsintää, ensihuoltoa ja OHTO-hälytysjärjestelmää.

Rastikoulutusta seuranneessa ensihuoltoharjoituksessa harjoiteltiin tulipalon jälkeistä kerrostalon evakuointitilannetta yhteistyössä Tampereen kaupungin sosiaalipäivystyksen, Tampereen seurakuntayhtymän ja Vapepan kesken.

Harjoituksen pääosio, suuri etsintä- ja pelastusharjoitus, alkoi illansuussa OHTO-hälytyksellä ja kesti lähes puoleen yöhön saakka. Harjoituksen teemana oli kahden venekunnan etsintä ja pelastaminen Näsijärveltä ja sen rantamilta. Harjoitualue ulottui aina Ylöjärven Siivikkalaan saakka. Etsintää suoritettiin niin jalka-, koira- kuin autopartioin sekä järvipelastusveneiden, sukeltajien ja lentokoneen avulla.

Sunnuntaiaamupäivän teemaan kuuluivat oppitunnit lentopelastustoiminnasta ja ensihuollosta sekä harjoituksen purku.

Jarmo Perttunen Akaan Vuoden Kuhnuriksi
[Kuva: Akaa]
Toijalan Seudun Reserviläisten pitkäaikainen talkoo- ja MPK-aktiivi ja hallituksen jäsen Jarmo Perttunen palkittiin Akaan viidensien Hunajaviikkojen päätapahtumassa, lauantaina 26.8.2017 vietetyillä Hunajahulinoilla Vuoden Kuhnurin tittelillä. Puujalkahuumoria edustavalla tittelillä ei ole mitään tekemistä todellisuudessa esiintyvien mehiläisyhdyskuntien kanssa. Päinvastoin Vuoden Kuhnuriksi raati valitsee yhdistys- tai vastaavassa toiminnassa erityisen ansioituneen ja aktiivisen henkilön.

Perttunen toimii TORES:n lisäksi lukuisissa muissa paikkakunnan yhdistyksissä teatteritoiminnasta ystäväpalvelutoimintaan ja on vuosikymmenten ajan avustanut mitä moninaisimpien tapahtumien käytännön järjestelyissä.

[Kuva: Vuoden Kuhnuri Jarmo Perttunen (vas.) sai seurakseen Vuoden Kuningattaren tittelillä palkitun vaateliikeyrittäjä Maria Valtosen, huomionosoitukset luovuttaneen Akaan kaupungin vs. markkinointi- ja viestintäsihteerin Anni Määtän sekä Vuoden toisen Kuningattaren kahvilayrittäjä Nina Weltzienin (kuva: Jarmo Ahonen).]
Vuoden Kuhnuri Jarmo Perttunen (vas.) sai seurakseen Vuoden Kuningattaren tittelillä palkitun vaateliikeyrittäjä Maria Valtosen, huomionosoitukset luovuttaneen Akaan kaupungin vs. markkinointi- ja viestintäsihteerin Anni Määtän sekä Vuoden toisen Kuningattaren kahvilayrittäjä Nina Weltzienin (kuva: Jarmo Ahonen).

Vuoden Kuhnuri oli jo toista kerta aktiivireserviläinen: muutama vuosi sitten sama titteli myönnettiin Seppo Valkamalle.

Toijalan Seudun Reserviläiset hoiti tuttuun tapaan Hunajahulinoiden järjestyksenvalvonnan.

TORES:lle mitaleita maakunnallisessa pistoolikisassa
[kuva: Toijalan Urheiluampujat ry]
Toijalan Urheiluampujat ry järjesti maakunnalliset pistooliampumakilpailut keskiviikkoiltana 19.7.2017 Ruskeakiven ulkoradalla Akaan Kylmäkoskella. Kilpailijoita oli kaikkiaan seitsemän pääosin eteläiseltä Pirkanmaalta.

[Kuva: Virpi Rantala voitti N-sarjan tuloksella 222 (kuva: Ossi Reini).]
N-sarjan voittaja Virpi Rantala (kuva: Ossi Reini).

TORES:n jäsenistä Virpi Rantala voitti naisten sarjan tuloksella 222, Juho Levänen miesten yleisen sarjan tuloksella 493 ja Ossi Reini M50-sarjan tuloksella 495. Lisäksi mitalin toi Martti Palomäki ampuen M70-sarjassa kolmanneksi tuloksella 517.

Kisan johtajana toimi TORES:n ase- ja ampumavastaava Heikki Ahola ja toimitsijatehtävissä työskenteli useita muita TORES:n jäseniä.

Piirien ampumasuunnistusmestaruudet ratkottiin 27.6.2017 Akaassa
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Etelä-Hämeen ja Uudenmaan reserviläispiirien ampumasuunnistuskilpailut käytiin tiistai-iltana 27.6.2017 Ruskeakiven ampumaradan maastoissa Akaan Kylmäkoskella. Kisojen järjestelyvastuussa oli Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry, jota Toijalan Seudun Reserviläiset ry tuki mm. lääkintämateriaalin, liikenteenohjauksen, ja kanttiininpidon muodossa.

Kisoihin osallistui kaikkiaan 44 kilpailijaa kuudesta yhdistyksestä eri puolilta eteläistä Hämettä. Lisäksi mukana oli kaksi joukkuetta Uudeltamaalta. TORES:n jäseniä ei kilpailuihin osallistunut.

Tulokset ovat nähtävissä piirin WWW-sivuilla.

Juhlavuoden toinen Kesäyön marssi käveltiin Tuusulassa 10.6.2017
[Kuva: Kesäyön marssi]
Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi järjestettävistä Kesäyön marsseista vuorossa oli viikonloppuna 10.-11.6.2017 tapahtuman alkuperäinen järjestämispaikka Tuusula. Samana yönä marssittiin myös Rovaniemellä.

[Kuva: Pitkien marssien mies, legendaarinen Yrjö Saraste (kesk.) toi Tuusulaan kolmihenkisen joukkueen Suomen liput tunnuksinaan ja suostui kuvattavaksi TORES:n sähköiseen mediaan. T-paidan teksti saa monen itseään hyväkuntoisena pitävän mietteliääksi.]
Pitkien marssien mies, legendaarinen Yrjö Saraste (kesk.) toi Tuusulaan kolmihenkisen joukkueen Suomen liput tunnuksinaan ja suostui kuvattavaksi TORES:n sähköiseen mediaan. T-paidan teksti saa monen itseään hyväkuntoisena pitävän mietteliääksi.

Vaihtoehtoiset matkat olivat 7, 17, 32 ja 46 km. Niistä lyhin pysytteli Hyrylän alueella, seuraava kierteli Ruotsinkylän metsissä ja kaksi pisintä kiersi Tuusulanjärven lyhemmän tai pidemmän kaavan mukaan käyden Järvenpään ja Keravan alueilla. Useista aikaisemmista Tuusulan reiteistä poiketen kuljettiin nyt melko paljon sorateillä ja metsäpoluilla, mikä helpotti kävelyä varsinkin pitkillä matkoilla. Lähtö tapahtui Kellokosken soittokunnan esittämän Porilaisten marssin tahdissa Hyrylän urheilukeskuksesta, jonne myös palattiin, kuka auringon paistaessa vielä lähes kuumasti, kuka täysikuun valaistessa kesäyötä.

Toijalan Seudun Reserviläisillä oli pieni edustus 32 km:n matkalla, joka oli reitiltään lähimpänä alkuperäisiä parinkymmenen vuoden takaisia marsseja.

Kuvia Tuusulan Kesäyön marssilta 2017.

Reserviläiset Toijalan markkinoilla 9.-10.6.2017 Toijalan Seudun Reserviläiset ry ja Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry järjestivät yhteisen jäsenhankintatempauksen Toijalan markkinoilla 9.-10.6.2017.

Yhdistyksillä oli Toijalan torilla teltta, jossa aktiivijäsenet esittelivät reserviläistoiminnan tarjoamia moninaisia harrastusmahdollisuuksia ja kertoivat yleisesti maanpuolustustyöstä.

[Kuva: Päivystysvuorossa MPK-aktiivit TORES:n Ossi Reini (vas.) ja TORU:n Jukka Yrjölä.]
Päivystysvuorossa MPK-aktiivit TORES:n Ossi Reini (vas.) ja TORU:n Jukka Yrjölä.

Useita reserviläisiä osallistui markkinatapahtuman turvallisuudesta huolehtimiseen mm. toimimalla järjestyksenvalvojina ja yövartijoina.

Ampumailta PSPR:ssa 8.6.2017 Maanpuolustuskoulutusyhdistys järjesti ampumaillan PSPR:n ampumaradalla Hattulan Parolannummella torstai-iltana 8.6.2017. Illan aikana suoritettiin reserviläisille mitä parhaimmin soveltuvia rynnäkkökivääriammuntoja.

[Kuva: Ampumapäivä Parolannummella 8.6.2017 (kuva: Jarmo Ahonen).]

Iltaan osallistui viisi Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n jäsentä. Kuvassa yksi heistä, puheenjohtaja Ossi Reini (kuva: Jarmo Ahonen).

Lippujuhlapäivänä 4.6.2017 Ossi Reini vääpeliksi ja Janne Keränen ylikersantiksi
[Kuva: Puolustusvoimat]
Puolustusvoimain Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö evl Marko Alamäki ylensi reservissä vääpelin arvoon TORES:n puheenjohtajan Ossi Reinin ja ylikersantiksi yhdistyksen jäsenen Janne Keräsen.

Yhdistys onnittelee ylennettyjä!

Ossi Reini pronssille maakunnallisessa pistoolikisassa
[kuva: Toijalan Urheiluampujat ry]
Toijalan Urheiluampujat ry järjesti maakunnalliset pistooliampumakilpailut keskiviikkoiltana 31.5.2017 Ruskeakiven ulkoradalla Akaan Kylmäkoskella. Kilpailijoita oli kaikkiaan 16 eri puolilta Pirkanmaata.

[Kuva: Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtaja Ossi Reini sijoittui hienosti M50-sarjan kolmanneksi tuloksella 501.]
Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtaja Ossi Reini sijoittui hienosti Y50-sarjan kolmanneksi tuloksella 501.

Kisan johtajana toimi TORES:n ase- ja ampumavastaava Heikki Ahola ja toimitsijatehtävissä työskenteli useita muita TORES:n jäseniä.

Seitsemän kirkon lenkki pyöräiltiin helatorstaina 25.5.2017 Sääksmäen rovastikunnan järjestämä Seitsemän kirkon lenkki pyöräiltiin jälleen helatorstaina 25.5.2017. Pyöräilytapahtuman ajatuksena on käydä vähintään kahdella rovastikunnan kirkolla, jotka ovat Akaan seurakunnassa Toijala, Kylmäkoski ja Viiala, Sääksmäen seurakunnassa Metsäkansa, Valkeakoski ja Sääksmäki ja Urjalan seurakunnassa Urjalan kirkko. Koko lenkin polkevalle matkaa kertyi reittivalinnoista riippuen noin 90-100 km.

Pyöräilijöitä oli kaikkiaan 232. Heistä 113 kävi kaikilla seitsemällä kirkolla. Toijalan Seudun Reserviläisistä lenkille osallistui muutamia jäseniä, joista kaksi kävi kaikilla kirkoilla.

Etsintäkurssi pidettiin 7. ja 23.5.2017
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Vapaaehtoisen Vapepan pelastuspalvelun Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunta järjesti etsintäkurssin 1. osan sunnuntaina 7.5.2017 Akaan Kylmäkoskella. Kurssipaikkana toimi Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry:n ja Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n Saajanmaja Akaan Kylmäkoskella. Kurssin 2. osa pidettiin tiistai-iltana 23.5.2017. Sen aluksi oli lyhyt kertaus- ja teoriaosuus Toijalan vanhalla paloasemalla, jonka jälkeen lähdettiin harjoittelemaan käytännön toimintaa Nahkialanvuoren pururadan maastoon.

[Kuva: Etsintäkurssin näkötuntumaharavointiketju etenee pururadan haastavissa maastoissa.]
Etsintäkurssin näkötuntumaharavointiketju etenee pururadan haastavissa maastoissa.

Mukana oli kaikkiaan 17 kurssilaista enemmistön tullessa Kanta-Hämeen suunnalta. Kurssin kouluttajana toimi Seppo Perko Hämeen poliisilaitokselta. Harjoitusillan käytännön osuuden kouluttamisessa avusti TORES:n Vapepa-vastaava Juuso Hyvärinen.

Kurssin teoriaosuudessa käytiin läpi mm. Vapepan toimintaperiaatteita, etsintävalmiuteen ja -varustukseen liittyviä asioita ja eri etsintämenetelmiä. Käytännön osuudessa harjoiteltiin maastoetsintää näkötuntumaharavointiketjussa ja tutustuttiin lyhyesti reittiharavointiin.

Kuvia etsintäkurssilta.

Lisää kuvia TORES:n Instagramissa.

Kaatuneiden muistopäivää vietettiin 21.5. Toijalan Seudun Reserviläiset osallistui aktiivisesti Akaan seurakunnan Toijalan sankarihaudalla sunnuntaiaamupäivänä 21.5.2017 vietettyyn kaatuneiden muistopäivän tilaisuuteen. TORES:n jäseniä oli mukana useidssa vastuutehtäövissä: Suomen lipun kantajana ja lippulinnan johtajana toimi Juhani Kuisma ja toisena lipunvartijana Marko Kivi. Yhdistyksen lippua kantoi yhdistyksen edellinen puheenjohtaja Jarmo Ahonen ja Toijalan ja Ympäristön Seudun Sotaveteraanit ry:n lippua edellinen rahastonhoitaja Asko Rauhanummi. Toisena kunniavartiomiehenä toimi Jouni Ijäs.

Lippulinnassa olivat edustettuina lisäksi mm. Toijalan Seudun Sotainvalidit ry:n, Toijalan Seudun Rintamaveteraanit ry:n, Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry:n, Toijalan Työväenyhdistys ry:n, Akaa-Seura ry:n ja Akaan Karjalaseura ry:n liput.

[Kuva: Lippulinna saapuu kaatuneiden muistopäivän juhlahetkeen.]
Lippulinna saapuu kaatuneiden muistopäivän juhlahetkeen.

Puheen piti veljesyhdistyksen TORU:n puheenjohtaja Petri Airaksinen.

Puolustusvoimain silloisen ylipäällikön sotamarsalkka C. G. E. Mannerheimin käskystä kaatuneiden muistopäivää on vuodesta 1940 alkaen vietetty vuoden 1918 sisällissodan eri osapuolten riveissä henkensä uhranneiden ja talvisodassa isänmaan puolesta kaatuneiden muistoksi. Historian kulun myötä muistopäivän teemaan pian liitettiin myös jatkosodan ja Lapin sodan sankarivainajat.

Juhlavuoden ensimmäinen Kesäyön marssi käveltiin Turussa 20.5.2017
[Kuva: Kesäyön marssi]
Vuosi 2017 on juhlavuosi niin satavuotiaalle Suomelle kuin 20-vuotiaalle Kesäyön marssille. Marsseja järjestetään juhlavuoden kunniaksi peräti neljä: 20.5. marssittiin Turussa, 10.6. ovat vuorossa Tuusula ja Rovaniemi, ja kauden päättää Jyväskylän marssi 19.8. Vuonna 1998 silloisen Tuusulan Hyrylään sijoitetun HelItR:n vahvalla tuella aloitettu alkukesän liikuntaperinne on vuosien saatossa muuttunut yhä siviilimäisempään suuntaan. Maastopukuihin sonnustautuneet sotilas- ja reserviläisjoukkueet ovat käyneet harvinaisiksi. Juhlavuoden Kesäyön marssit ovat tavallisen peruskuntonsa ylläpidosta kiinnostuneen kansalaisen tilaisuuksia reippailla samanhenkisessä seurassa, usein hyvinkin hienostuneesti valikoiduissa maisemissa ja reiteillä.

[Kuva: Turussa on marssittu kesäyössä nyt kolmesti. Lähtöpaikkana on toiminut ensimmäisen maailmansodan aikaan perinteensä ulottava Heikkilän kasarmialue, jonka Museovirasto on määrittänyt valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.Alkujumppa pidettiin kasarmialueen vuonna 1917 valmistuneen vanhan päärakennuksen edessä olevalla kentällä.]
Turussa on marssittu kesäyössä nyt kolmesti. Lähtöpaikkana on toiminut ensimmäisen maailmansodan aikaan perinteensä ulottava Heikkilän kasarmialue, jonka Museovirasto on määrittänyt valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Alkujumppa pidettiin kasarmialueen vuonna 1917 valmistuneen vanhan päärakennuksen edessä olevalla kentällä.

Aluksi Kesäyön marssit järjestettiin Puolustusvoimain, Suomen Sotilasurheiluliitto ry:n, Reserviläisurheiluliitto ry:n ja Suomen Latu ry:n yhteistyönä paikallisten kuntien vahvalla tuella ensin Keski-Uudenmaan ja sittemmin pääkaupunkiseudun alueilla. Vuonna 2012 marssin järjestelyvastuu siirtyi Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle. MPK:n puheenjohtaja Tapio Peltomäki itsekin osallistui juhlavuoden Turun marssiin 20 km:n matkalla. Myös Toijalan Seudun Reserviläisillä oli pieni edustus samaisella matkalla.

Marssireitit noudattelivat Aurajoen rantamien vanhoja kulttuurimaisemia kaupungin keskusta-alueen ja vanhan suurtorin kautta Halisiin, josta Koroisten piispanlinnan kautta takaisin keskustaan pisimpien reittien jatkaessa edelleen Ruissaloon ja Turun linnan maisemiin.

Kuvia Tuusulan Kesäyön marssilta 2017 MPK:n Facebook-sivuilla.

Jäsenkirje 2/2017 ilmestyi Yhdistyksen jäsenkirje 2/2017 (PDF-tiedosto, 33 kB) ilmestyi viikolla 20. Kirjeessä kerrotaan mm. tulevista tapahtumista.

TORES mukana valmiustoiminnan esittelyssä 10.5.2017
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Valtakunnallisen Punaisen Ristin viikon merkeissä esiteltiin yleisölle yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta rakentavaa Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan valmiustoimintaa. Akaan Toijalassa esittely toteutettiin SPR:n Toijalan osaston järjestämän Auttajakurssin yhteydessä osaston toimitilassa Sykkeellä.

[Kuva: Valmiustoimintaa esittelemässä olivat mm. TORES:n edellinen puheenjohtaja Jarmo Ahonen, Toijalan Seudun Koirakerho ry:n Anne Perko ja Suvi Salminen sekä etsintätehtäviin viranomaistarkastettu bordercollie Sato.]
Valmiustoimintaa esittelemässä olivat mm. TORES:n edellinen puheenjohtaja Jarmo Ahonen, Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry:n Anne Perko ja Suvi Salminen sekä etsintätehtäviin viranomaistarkastettu bordercollie Sato.

Toijalan Seudun Reserviläiset ry on yksi Vapepan Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunnan perustajayhdistyksistä ja tekee muutoinkin aktiivista yhteistyötä SPR:n kanssa.

Ruutiaseammunnan vappukisat käytiin 30.4.2017 Kylmäkoskella
Toijalan Urheiluampujat ry
Toijalan Urheiluampujat ry järjesti ruutiaseammunnan vappukisat vappuaattona, sunnuntaina 30.4.2017 Ruskeakiven ulkoradalla Akaan Kylmäkoskella. Lumisessa vappukelissä vähäiseksi jääneen osallistujamäärän takia kisat kutistuivat yksipäiväisiksi, ja niissä ammuttiin vain yksi laji: liikkuvan maalin normaalijuoksu.

[Kuva: Y60-sarjan voittaja, järjestäneen seuran Jukka Hakamäki, vastaanottaa palkinnon kisojen johtajalta Rainer Hirvoselta (selin).]
Vappukisojen Y60-sarjan voittaja, järjestäneen seuran Jukka Hakamäki, vastaanottaa palkinnon kisojen johtajalta Rainer Hirvoselta (selin).

TUA:n vappukisojen tulokset (PDF-tiedosto, 64 kB).

Kisojen toimitsijatehtävissä talkoili jälleen lukuisia TORES:n jäseniä.

Piirien taitokilpailut käytiin 22.4.2017 Valkeakoskella
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Valkeakosken Reservinaliupseerit-Reserviläiset ry ja Valkeakosken Reserviupseerikerho ry järjestivät Etelä-Hämeen reserviläispiirien taitokilpailut lauantaina 22.4.2017 VUK:n Iso-Herityn majalla Valkeakoskella.

[Kuva: TORES:n taitokisojen osallistujat Ossi Reini, Jarmo Ahonen, Markku Vehmas, Juuso Hyvärinen, Mikko Juomoja ja Jouni Ijäs (kuva: Jarmo Nieminen).]
TORES:n taitokisojen osallistujat Ossi Reini, Jarmo Ahonen, Markku Vehmas, Juuso Hyvärinen, Mikko Juomoja ja Jouni Ijäs (kuva: Jarmo Nieminen).

Perinteisestä toukokuusta huhtikuulle aikaistettu kisojen ajankohta oli hyvin valittu: osallistujia oli lähes 90. Kilpailussa kierrettiin Heritynniemen rantamaisemissa noin 3 km:n pituinen lenkki, jonka varrella vastattiin 12:een nykypäivän sotilastietämystä testaavaan kysymykseen hävittäjälentokoneiden tunnistamisesta nykyisen koordinaattijärjestelmän mukaiseen paikantamiseen ja suojauskomppanian taktiseen käyttöön. Useimmat kysymykset liittyivät tavalla tai toisella maavoimien uuteen taistelutapaan kisan teeman ollessa Tervetuloa 2000-luvulle.

Toijalan Seudun Reserviläiset lähetti mukaan kuusi osallistujaa. Mainittavaa menestystä ei TORES:lle kisoista tullut, mutta koulutuksellisena tapahtumana lauantaipäivä oli kaikkien mukana olleiden mielestä antoisa.

Pirkanmaan piiri juhli 22.4.2017 Ideaparkissa Pirkanmaan Reserviläispiiri ry juhli 60-vuotista toimintaansa näyttävästi Ideapark-kauppakeskuksessa Lempäälässä viikonloppuna 22.-23.4.2017

[Kuva: Alunperin neuvostoliittolaisperäinen, Suomessa modernisoitu BMP-2M-rynnäkköpanssarivaunu yleisön tutkittavana Pirkanmaan piirin tapahtumassa 23.4.2017 (kuva: Jarmo Ahonen).]
Alunperin neuvostoliittolaisperäinen, Suomessa modernisoitu BMP-2M-rynnäkköpanssarivaunu yleisön tutkittavana Pirkanmaan piirin tapahtumassa 23.4.2017 (kuva: Jarmo Ahonen).

Mukana oli Puolustusvoimain ja Reserviläisliitto ry:n edustus sekä vierailijana myös Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n toiminnallinen osasto. Paikalla oli mm. sotilaskotiauto ja näytteillä panssarikalustoa. Useita TORES:n jäseniä osallistui tapahtumaan.

Ilma-aseammunnan tasosarjakisassa kaksi mitalia Toijalaan
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Etelä-Hämeen reserviläispiirien perinteinen sisäratakauden ilma-aseammunnan tasosarjakisa käytiin lokakuun 2016 ja maaliskuun 2017 välisenä aikana. Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n TORES:n ampujat osallistuivat jälleen aktiivisesti kisaan ja saavuttivat menestystä. Kisan päätöstilaisuus ja palkintojenjako pidettiin Toijalan Urheiluampujat ry:n sisäradalla keskiviikkoiltana 12.4.2017.

Ilmapistoolin sarjan 331-360 voitti TORES:n Asko Lehtonen kokonaistuloksella 2882. Sarjassa ampuivat myös seuratoverit Timo Velinen (sijoitus 5.), Risto Suonpää (sijoitus 19.), Ossi Reini (sijoitus 20.), Simo Parikka (sijoitus 27.) ja Jukka Sirola (sijoitus 31.). Ylemmässä sarjassa 361-374 Pekka Sintonen ampui yhdeksänneksi kokonaistuloksella 2903.

Ilmapistoolin joukkuekisassa TORES:n joukkue Pekka Sintonen, Asko Lehtonen ja Timo Velinen sijoittui viidenneksi tuloksella 1063.

Ilmakiväärin sarjassa alle 300 Juuso Hyvärinen oli toinen tuloksella 2148.

[Kuva: Ilmapistoolisarjan 331-336 voittaja TORES:n Asko Lehtonen (oik.). Palkinnot jakoi kisan johtaja Heikki Ahola (vas.).]
Ilmapistoolisarjan 331-336 voittaja TORES:n Asko Lehtonen (oik.). Palkinnot jakoi kisan johtaja Heikki Ahola (vas.).

Tasosarjakisan 2016-2017 ilmapistoolisarjojen tulokset (PDF-tiedosto, 133 kB).

Tasosarjakisan 2016-2017 ilmakiväärisarjojen tulokset (PDF-tiedosto, 63 kB).

Yhdistyksen 60-vuotisjuhlaa vietettiin 19.3.2017 Toijalan Seudun Reserviläiset ry juhli 60-vuotispäiväänsä Suomi 100 vuotta -teeman hengessä sunnuntai-iltapäivänä 19.3.2017 Akaan Toijalassa Arvo Ylpön koululla järjestetyn yleisen maanpuolustusjuhlan merkeissä. Yleisöä juhla keräsi lähes sata henkeä.

Juhlan yhteydessä kuultiin useita musiikkiesityksiä Parolan marssista Jean Sibeliuksen Jääkärien marssiin ja Andante festivoon Puolustusvoimain Varusmiessoittokunnan jousiorkesterilta, jota johti musylil Tommi Suutarinen. Vuonna 2013 toimintansa aloittanut jousiorkesteri on Varusmiesoittokunnan eniten konsertoivia ja musiikillisesti monipuolisimpia kokoonpanoja.

Musiikkia kuultiin myös paikkakunnan nuoren laulutaiteilijan Hanna Keski-Petäjän ja hänen säestäjänsä kanttori Juha Salmesvuoren esittämänä. Lisäksi ohjelmaan kuului paikkakuntalaisen lausuntataiteilijan Lasse Kanervan jousiorkesterin ja flyygelin säestämänä esittämä kooste Yrjö Jylhän tunnetusta Kiirastuli-runokokoelmasta. Juhlan juontajana toimi Juuso Hyvärinen.

[Kuva: PVVMSK:n jousiorkesterin tasoista jousisoitinkokoonpanoa ei paikkakunnalla ole usein nähty (kuva: Juha Räsänen).]
PVVMSK:n jousiorkesterin tasoista jousisoitinkokoonpanoa ei paikkakunnalla ole usein nähty (kuva: Juha Räsänen).

Juhlapuheen piti PSPR:n komentaja, ev Pekka Järvi, joka käsitteli kansainvälistä turvallisuuspolitiikkaa, uhkakuvien nopeaa muuttumista kyber- ja hybridiuhkineen sekä maanpuolustustahtoisen ja -kykyisen reservin merkitystä Suomen itsenäisyyden turvaamisessa. Reserviläisliiton tervehdyksen juhlaan toi liittohallituksen jäsen Jari Hirvimäki, Etelä-Hämeen Reserviläispiirin tervehdyksen varapuheenjotaja Simo Vehmaa, Akaan kaupungin tervehdyksen kaupunginhallituksen jäsen ye-evl evp. Jukka Salminen ja Akaan seurakunnan tervehdyksen kirkkoherra Ali Kulhia.

[Kuva: Juhlapuheen piti PSPR:n komentaja ev Pekka Järvi (kuva: Juha Räsänen).]
Juhlapuheen piti PSPR:n komentaja ev Pekka Järvi (kuva: Juha Räsänen).

Juhlassa luovutettiin myös viime itsenäisyyspäivänä 6.12.2016 jäsenistölle myönnetyt Reserviläisliiton ansiomitalit (kultainen ansiomitali: Juuso Hyvärinen, pronssinen ansiomitali: Katja Ahola, Jari Hänninen ja Jere Virtala), Etelä-Hämeen Rerviläispiirin ansiomitalit (kultainen ansiomitali: Ossi Reini, pronssinen ansiomitali: Marko Kivi ja Timo Leppänen) sekä Reservin Ratsastajien ansiomitali (Ossi Reini), kukitettiin kunniapuheenjohtaja Timo Lehtonen ja kunniajäsenet Arvo Nääppä, Risto Suojanen ja Heikki Ahola, kutsuttiin uudeksi kunniajäseneksi pitkäaikainen reserviläisaktiivi Markku Vehmas, luovutettiin kevätkokouksen myöntämä vuoden nuoren reserviläisen palkinto Tuomas Arvoselle sekä luovutettiin yhdistyksen pienoislippu nro 14 vastikään 75 vuotta täyttäneelle kunniajäsenelle Risto Suojaselle.

Juhlan päätössanat lausunut kunniapuheenjohtaja, opetusneuvos Timo Lehtonen korosti puheenvuorossaan varautumisen merkitystä niin kriisiaikaa kuin muitakin poikkeusoloja silmälläpitäen.

Juhla päättyi jousiorkesterin säestyksellä yhteislauluna laulettuun Maamme-lauluun.

Kuvia juhlasta on nähtävissä Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n WWW-sivuilla.

Toijalan Seudun Reserviläiset ry kiittää kaikkia juhlaan osallistuneita ja yhdistystä sen merkkipäivänä muistaneita.

Sotaveteraaniliiton ansiomitali Ossi Reinille
[Kuva: Suomen Sotaveteraaniliitto ry]
Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanit ry myönsi Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtajalle Ossi Reinille Sotaveteraaniliiton ansiomitalin pitkäaikaisesta aktiivisesta toiminnasta veteraanityön hyväksi. Ennen puheenjohtajakauttaan vuosien ajan TORES:n veteraaniyhteistyövastaavana toiminut Reini on organisoinut lukuisia talkoita ja muita hyväntekeväisyystempauksia veteraanityön hyväksi.

Mitali luovutettiin veteraaniyhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä 16.3.2017 Toijalan seurakuntatalolla Akaassa.

Piirin kevätkokous PSPR:ssa
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n kevätkokous pidettiin torstai-iltana 16.3.2017 Panssariprikaatin vanhassa sotilaskodissa Hattulan Parolannummella. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Toijalan Seudun Reserviläisten Seppo Valkama. Toijalalaisreserviläisiä oli mukana kokouksessa kaikkiaan kuusi.

[Kuva: Piirin toiminnanjohtaja Reima Lundberg (vas.) ja kevätkokouksen puheenjohtaja Seppo Valkama (kuva: Jarmo Ahonen).]
Piirin toiminnanjohtaja Reima Lundberg (vas.) ja kevätkokouksen puheenjohtaja Seppo Valkama (kuva: Jarmo Ahonen).

Kokouksen yhteydessä piirin toiminnanjohtajalle Reima Lundbergille luovutettiin Toijalan Seudun Reserviläisten pöytästandaari kiitoksena pitkäaikaisesta yhteistyöstä.

Jäsenkirje 1/2017 ilmestyi Yhdistyksen jäsenkirje 1/2017 (PDF-tiedosto, 53 kB) ilmestyi viikolla 8. Kirjeessä kerrotaan mm. tulevista tapahtumista.

Kevätkokous palkitsi viime vuoden ansioituneita Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidettiin keskiviikkoiltana 15.2.2017 Toijalan Pirtillä Akaassa. Mukana oli 23 yhdistyksen jäsentä. Kokouksen puheenjohtajana toimi Juha Arvonen, yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja 1990-2000-luvuilta ja Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n edellinen puheenjohtaja.

[Kuva: Kevätkokous sai Pirtin pöydät täyteen kokousasiakirjoihin keskittyneitä jäseniä (kuva: Jari Hänninen).]
Kevätkokous sai Pirtin pöydät täyteen kokousasiakirjoihin keskittyneitä jäseniä (kuva: Jari Hänninen).

Rutiiniasioiden ohella kokouksessa palkittiin edellisellä toimintakaudella ansioituneita yhdistyksen jäseniä:
 • Vuoden aktiivireserviläisen huomionosoituksen, Reserviläispuukon, vastaanotti monessa käytännön toimessa mukana ollut Marko Kivi.
 • Vuoden nuoren reserviläisen kiertopalkinnon sai Tuomas Arvonen.
 • Vuoden reserviläisampujana 122 H 63 -haupitsin hylsystä tehdyllä kiertopalkinnolla palkittiin yhdistyksen puheenjohtajan ominaisuudessa ampuma-aktiivisuusesimerkkiä jäsenistölle näyttänyt Ossi Reini.
 • Reserviläisurheiluliitto ry:n kuntopistejärjestelmän mukaan 1. luokan kuntosuorituksen eli vähintään 150 pistettä vuoden aikana saavuttaneet palkittiin RESUL:n diplomilla: Jarmo Ahonen (572 p.), Marjut Siltanen (405 p.), Harri Kuparinen (330 p.), Heikki Ahola (257 p.), Ossi Reini (254 p.), Juuso Hyvärinen (246 p.), Jouni Ijäs (233 p.), Satu Hänninen (190 p.), Jari Hänninen (169 p.), Risto Puhakka (161 p.), Juha Arvonen (159 p.), Teijo Mattila (156 p.), Marika Pykälö (156 p.), Mikko Juomoja (152 p.) ja Marko Kivi (151 p.). RESUL:n kuntokorttia pitkään käyttäneet ja sen myötä vähintään viitenä aiempana vuotena 1. luokan kuntosuorituksen saavuttaneet Marjut Siltanen ja Juuso Hyvärinen vastaanottivat lisäksi RESUL:n erikoisluokan kuntomerkin.
Finlandia-hiihto hiihdetty
[Kuva: Finlandia-hiihto]
Perinteikäs maastohiihtotapahtuma Finlandia-hiihto hiihdettiin 44. kertaa viikonloppuna 4.-5.2.2017 Salpausselän harjumaisemissa Lahden ja Hollolan alueilla. Tavanomaisesta kolmisen viikkoa varhaisempi ajankohta johtui samoille reiteille tulossa olevien hiihdon maailmanmestaruuskisojen järjestelyistä.

Satavuotiaan Suomen kunniaksi hiihdettiin paitsi perinteeksi muodostuneilla 50 ja 32 kilometrin matkoilla myös 100 kilometrin erikoismatkalla. Vähäluminen talvi pakotti järjestäjät muokkaamaan reitit siten, että eri matkojen hiihtäjät kiersivät pääosin samaa lenkkiä. Olosuhteet olivat raskaat, koska tuhannet suksiparit ja nollakeli rikkoivat ladut nopeasti.

[Kuva: Yksi reitin latuasemista oli Hälvälässä, maanpuolustusväelle tutulla alueella.]
Yksi reitin latuasemista oli Hälvälässä, maanpuolustusväelle tutulla alueella.

Lauantaina 5.2. hiihdettiin perinteisen hiihtotavan 100, 50 ja 32 kilometrin matkat. Osallistujia oli lähes 2 600. Toijalan Seudun Reserviläisillä oli edustus 32 km:n matkalla.

Sunnuntaina 6.2. hiihdettiin vapaan hiihtotavan 50 ja 20 km:n matkat. Niille osallistui lähes 1 400 hiihtäjää.

Toijalan Seudun Reserviläiset mitalikannassa piirien ilma-asekisoissa
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Etelä-Hämeen Reserviläispiirien ilma-asemestaruuskilpailut käytiin Hämeenlinnassa sunnuntaina 15.1.2017. Järjestäjänä toimi Hämeenlinnan Ampumaseura ry.

Ilmapistoolin H60-sarjassa TORES:n Asko Lehtonen ampui kolmanneksi tuloksella 361. Äärimmäisen tiukan kisan voitto meni Janakkalan Reserviupseerikerho ry:n Veikko Alangolle tuloksella 362, ja hopeaa nappasi Hattula-Tyrvännön Reserviläiset ry:n Seppo Sorri samalla pistemäärällä yhtä napakymppiä vähemmän.

Ilmapistoolin H70-sarjassa TORES:n Timo Velinen ampui hopeaa tuloksella 347. Sarjan voitto meni veljesyhdistyksen Martti Palomäelle neljä pistettä korkeammalla tuloksella.

Piirien ilma-asekisojen tulokset (PDF-tiedosto, 509 kB).

Pienoislippu Keijo Sipilälle Toijalan Seudun Reserviläisten korkein kunnianosoitus, pienoislippu, luovutettiin yhdistyksen pitkäaikaiselle aktiivijäsenelle Keijo Sipilälle tämän täyttäessä 80 vuotta 31.12.2016.

Lippu oli numeroltaan 12.

MPK palkitsi vuosijuhlassaan toijalalaisreserviläisiä
[Kuva: Maanpuolustuskoulutusyhdistys]
Maanpuolustuskoulutusyhdistys palkitsi Panssariprikaatin esikunnassa 15.12.2016 pidetyssä vuosijuhlassaan ansioituneita vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen toimijoita.

Toijalalan Seudun Reserviläisistä palkittiin kaksi MPK-aktiivia: pitkäaikainen muonituskurssien johtaja kapt evp. Seppo Valkama vastaanotti MPK:n rautaristin ja lukuisilla kursseilla vääpelinä toiminut alik res. Jarmo Ahonen MPK:n pöytästandaarin. Lisäksi tilaisuuteen osallistui yhdistyksen puheenjohtaja Ossi Reini.

Reserviläisten Vapepa-toimintaryhmä liittyi OHTOon
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan uuden OHTO-hälytysjärjestelmän koulutus pidettiin Vapepan Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunnan johdolle ja aktiiveille torstai-iltana 8.12.2016 Valkeakosken ammatti- ja aikuisopistossa. Kouluttajana toimi valmiuskouluttaja Jouko Lehtisalo Nokialta. Mukana oli kaikkiaan kymmenen jäsenjärjestön edustus. Yksi mukana olleista oli Toijalan Seudun Reserviläiset, joka kuuluu toimikunnan perustajajärjestöihin.

Koulutuksen yhteydessä edustettuina olleiden jäsenjärjestöjen Vapepa-toimintaryhmät liitettiin OHTO-järjestelmään. Tekstiviestipohjainen OHTO-järjestelmä tulee valtakunnallisesti käyttöön vuoden 2017 alussa, ja Vapepan hälytykset toteutetaan jatkosssa lähtökohtaisesti sen kautta.


© Toijalan Seudun Reserviläiset ry/Juuso Hyvärinen.
Kuvat© Toijalan Seudun Reserviläiset ry ellei toisin mainita.
Sivut avattu 19.12.2002. Päivitetty 15.1.2018.

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!