Ajankohtaista

Tulevaa toimintaa:
Laavuretki 21.5.2021 Yhdistys järjestää jäsenistölleen tarkoitetun koko perheen laavuretken Kuusikankaan Leijonalaavulle perjantai-iltana 21.5.2021 alkaen klo 18. Retken tarkoituksena on patikoida Kuusikankaan maastoissa ja saapua laavulle klo 18-20 välisenä aikana viettämään yhteistä aikaa keväisessä illassa.

Varustukseksi riittää sääntmukainen ulkoluvaatetus, helpohkossa maastossa kulkemiseen soveltuvat jalkineet ja juotavaa tarpeen mukaan.

Ampumaillat ulkoradalla keskiviikkoisin Keskiviikkoiset ampumaillat pidetään klo 18 alkaen Toijalan Urheiluampujat ry:n ulkoradalla Ruskeakivellä Akaan Kylmäkoskella. Radalla voi ampua pienoiskiväärillä ja -pistoolilla. Myös liikkuvan maalin ammunta on mahdollista. Yhdistyksen aseet ovat käytettävissä, joten omaa asetta ei tarvita. Myös yhdistyksen ase- ja ampumavastaava on paikalla opastamassa.

[Kuva: Toijalan Seudun Reserviläisten pienoispistooliammuntaa ulkoradalla.]

Lisätietoja saa TORES:n ampumavastaavilta Heikki Aholalta, puhelin 0400-83 3759 ja Ossi Reiniltä, puhelin 040-714 6563.

Akaan polkupyöräsuunnistus on käynnistynyt
[Kuva: Akaan kaupunki]
Vaikka monet niin liikunnalliset kuin muutkin reserviläistapahtumat on koronaviruspandemian takia peruutettu, voi omatoimisesti lähteä etsimään polkupyörärasteja eri puolilta Akaata. Perinteinen polkupyöräsuunnistus alkaa tänä vuonna 19.4.2021.

[Kuva: Akaan polkupyöräsuunnistus 2020. Huom! Kuva ei ole vuoden 2021 suunnistuksesta (kuva: Jarmo Ahonen).]
Polkupyöräsuunnistuksessa etsitään tämänkaltaisia rasteja. Huom! Kuva ei ole vuoden 2021 suunnistuksesta (kuva: Jarmo Ahonen).

Rasteja on etsittävänä 30 kpl. Aikaa niiden etsimiseen on 29.8.2021 saakka.

Suunnistuksen idea on sama kuin ennenkin: kartan perusteella etsitää rasteja ja merkitä niistä löytyvät kirjaimet rastipaikkalomakkeeseen. Kartta ja rastipaikkalomake ovat ladattavissa kaupungin WWW-sivuilta DOC-tiedostomuodossa (297 kB) ja PDF-tiedostomuodossa (948 kB).

Täytetty rastipaikkalomake palautetaan joko sähköpostitse tai paperille tulostettuna Toijalan tai Viialan kirjastoon. Suunnistuksessa vähintään 16 rastia löytäneiden kesken arvotaan 100 euron ja 50 euron lahjakortit. TORES:lla on polkupyöräsuunnistuksen yhteydessä oma sovellettu osio, jossa vähintään 15 rastia löytäneiden jäsenten kesken arvotaan palkintoja. Täytetty rastipaikkalomake toimitetaan joko henkilökohtaisesti tai sähköisenä puheenjohtajalle tai kirjeitse osoitteella Seudun Reserviläiset ry, Rientotie 1 C 19, 37830 AKAA.

Etsintäaiheisia teemailtoja keväällä 2021
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Suomen Punaisen Ristin Hämeen piiri järjestää kevään 2021 aikana yhteistyössä opintokeskus Siviksen, paikallistoimikuntien ja kouluttajien kanssa useita kadonneen henkilön etsintään liittyviä verkkokoulutuksia. Koulutukset ovat maksuttomia. Tarjolla ovat teemaillat: Lisätietoja kurssiesitteestä (PDF-tiedosto, 195 kB) ja SPR:n Hämeen piirin valmiuspäällikkö Tommi Mattilalta.

[Kuva: Etsintäkurssin osallistujia Nahkialanvuoren pururadan maastossa Akaan Toijalassa keväällä 2017.]
Etsintäkurssin osallistujia Nahkialanvuoren pururadan maastossa Akaan Toijalassa keväällä 2017.

Kuntoilutapahtuma Maaottelumarssin hengessä toukokuussa
[Kuva: Reserviläisliitto ry]
Toukokuussa 2021 tulee kuluneeksi 80 vuotta Moskovan rauhan (epävirallisesti "välirauhan") aikana Suomen ja Ruotsin kesken toteutetusta Maaottelumarssista, jolla oli tarkoitus liikunnan kautta vahvistaa kansamme hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Tämän perinteen muistoksi ja elvyttämiseksi Reserviläisliitto ry kutsuu kaikki yhdistyksensä vastaamaan Jyväskylän Seudun Reserviläiset ry:n ja Keski-Suomen Reserviläispiiri ry:n haasteeseen. Myös TORES on mukana.

[Kuva: Kesäyön marssi oli parinkymmenen vuoden ajan valtakunnallinen kävelyn, aluksi myös sauvakävelyn, suurtapahtuma, johon osallistui usein myös TORES:n jäseniä. Kuva on Pirkkalassa toteutetusta marssista kesäkuulta 2013.]
Kesäyön marssi oli parinkymmenen vuoden ajan valtakunnallinen kävelyn, aluksi myös sauvakävelyn, suurtapahtuma, johon osallistui usein myös TORES:n jäseniä. Kuva on Pirkkalassa toteutetusta marssista kesäkuulta 2013.

Marssisuoritukset ovat henkilökohtaisia ja ne tehdään 4.-25.5.2021 välisenä aikana. Yksittäinen marssisuoritus on naisilla 10 km ja miehillä 15 km. Reitti on vapaavalintainen. Aikatavoitetta ei ole, eikä suorituskertojen määrää ole rajoitettu.

Suoritukset kirjataan lomakkeelle, joka hyväksytään omalla ja todistajan allekirjoituksella, jonka jälkeen lomake toimitetaan joko henkilökohtaisesti tai sähköisenä puheenjohtajalle tai sihteerille tai kirjeitse osoitteella Seudun Reserviläiset ry, Rientotie 1 C 19, 37830 AKAA. Lomake on tulostettavissa alla olevan linkin kautta.

Lisätietoja maaottelumarssihenkisestä kuntotapahtumasta sisältäen marssisuorituslomakkeen (PDF-tiedosto, 213 kB).

Etsinnän maastojohtajakurssi 3.-4.9.2021 Nokialla
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Suomen Punaisen Ristin Hämeen piiri järjestää Vapaaehtoisen pelastuspalvelun koulutusjärjestelmän mukaisen etsinnän maastojohtajakurssin Nokian seurakunnan Urhatun leirikeskuksessa perjantai-iltana ja lauantaina 3.-4.9.2021. Kurssi on tarkoitettu etsinnän peruskurssin suorittaneille, kohtalaisen suunnistustaidon omaaville ja aktiivisesti etsintätoiminnassa mukana oleville Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eri järjestöjen jäsenille. Kurssin käytyään henkilöllä on valmiuksia johtaa partion ja ryhmän suuruista yksikköä etsinnässä.

Kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti Hämeen piirin/maakuntatoimikunnan alueen eli Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueen ryhmille. Vapaat paikat täytetään muiden alueiden hakijoilla.

Kurssin kouluttajina toimivat valmiuskouluttajat Raisa Kaukonen, Juhani Salonsaari ja Tapani Huhtala. Kurssi toteutetaan rinnan 4.9.2021 järjestettävän Vapepan toimintapäivän kanssa.

Lisätietoja maastojohtajakurssista antaa piirin valmiuspäällikko Tommi Mattila.

Vapepa-toimintapäivä 4.9.2021 Nokialla
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Suomen Punaisen Ristin Hämeen piiri järjestää Vapepan-järjestöverkoston hälytysryhmille yhteisen koulutus- ja harjoituspäivän Nokian seurakunnan Urhatun leirikeskuksessa lauantaina 4.9.2021.

Päivän aikana on tarjolla koulutustuokiota jokaiselle jotakin -periaatteella sekä yhteisiä toimintaharjoituksia. Samaan aikaan toimintapäivän rinnalla järjestetään etsinnän maastojohtajakurssi.

Kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti Hämeen piirin/maakuntatoimikunnan alueen eli Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueen ryhmille. Vapaat paikat täytetään muiden alueiden hakijoilla.

Lisätietoja toimintapäivästä antaa piirin valmiuspäällikko Tommi Mattila.

Ilmoita toimiva sähköpostiosoitteesi yhdistyksen sihteerille Muistathan ilmoittaa yhdistyksen sihteerille sähköpostiosoitteesi. Reserviläisliitto ry on päättänyt järjestää sähköpostiosoitteiden keruukampanjan, jonka taustalla oli uuden jäsenrekisterin käyttöönotto vuoden 2014 alussa. Uudessa maanpuolustusrekisterissä jäsenmaksu- ja muita laskuja aletaan lähettää myös sähköpostilla.

Liitolla on tavoitteena, että mahdollisimman suuri osa jäsenmaksu-, ampumaturva- ja senioriturvalaskuista lähetetään jatkossa sähköpostin liitteenä PDF-tiedostoina.

Viime aikoina tapahtunutta:
Kaikille avoin ammuntatapahtuma pidettiin 15.5.2021 ulkoradalla Yhdistys järjesti kaikille ampumaurheilusta kiinnostuneille avoimen ampumatapahtuman lauantaina 15.5.2021 Toijalan Urheiluampujat ry:n ulkoradalla Ruskeakivellä Akaan Kylmäkoskella. Tapahtumassa ammuttiin pienoispistoolin tarkkuus- ja pikaosat, pienoiskivääriammunta halutessaan myös eri ampuma-asentoja kokeillen ja liikkuvan maalin ammunta villisikatauluun. Kaikki lajit ammuttiin ohjatusti siten, että jokaista ampujaa kohden oli opastamassa ja tarvittaessa avustamassa TORES:n ampuma-aktiivi.

[Kuva: Liikkuvan maalin ampujia Rainer Hirvosen (vas.) ja Hannu Lötjösen ohjauksessa (kuva: Virpi Rantala).]
Liikkuvan maalin ampujia Rainer Hirvosen (vas.) ja Hannu Lötjösen ohjauksessa (kuva: Virpi Rantala).

Ensimmäistä kertaa järjestettyyn tempaukseen osallistui 10 henkilöä paitsi Akaasta myös muualta Pirkanmaalta.

Seuraava vastaava tapahtuma on tarkoitus järjestää kesäkuussa 2021 ja siitä tiedotetaan näillä WWW-sivuilla ja Akaan Seudun MeNyt-palstalla.

Kevätkokous pidettiin Saajanmajalla 11.5.2021 Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous oli tarkoitus pitää jo helmikuussa, mutta se jouduttiin siirtämään COVID-19-pandemian rajoitustoimenpiteiden vuoksi. Kokousajankohdaksi valikoitui tiistai-ilta 11.5.2021 ja paikaksi kevätiltaan mitä parhaiten sopiva Saajanmaja Akaan Kylmäkoskella.

[Kuva: Vuoden reserviläinen Minna Reini (kuva: Jere Virtala).] [Kuva: Vuoden reserviläisampuja Jarmo Nieminen (kuva: Jere Virtala).] [Kuva: Vuoden nuori reserviläinen Jani Sundström (kuva: Jere Virtala).]
Vuoden reserviläinen Minna Reini, vuoden reserviläisampuja Jarmo Nieminen ja vuoden nuori reserviläinen Jani Sundström (kuvat: Jere Virtala).

Perinteiseen tapaan kevätkokous palkitsi vuoden aikana ansioituneita yhdistyksen jäseniä. Vuoden reserviläisen palkinnon vastaanotti Minna Reini, joka on vuosien saatossa järjestänyt useita erilaisia tapahtumia ja toiminut taustalla monissa tilaisuuksissa. Vuoden reserviläisampujana palkittiin Jarmo Nieminen. Hän on aktiivinen ampumaradalla harjoittelija on edustanut menestyksekkäästi TORESia lukuisissa ilma- ja pienoispistoolikilpailuissa. Vuoden nuori reserviläinen -huomionosoituksen sai tällä kertaa Jani Sundström, joka on aktiivisesti ottanut hoitoonsa omat vastuualueensa ja tehtävänsä hallituksessa.

Kevätkokous pidettiin Saajanmajalla 11.5.2021 Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous oli tarkoitus pitää jo helmikuussa, mutta se jouduttiin siirtämään COVID-19-pandemian rajoitustoimenpiteiden vuoksi. Kokousajankohdaksi valikoitui tiistai-ilta 11.5.2021 ja paikaksi kevätiltaan mitä parhaiten sopiva Saajanmaja Akaan Kylmäkoskella.

[Kuva: Vuoden reserviläinen Minna Reini (kuva: Jere Virtala.)] [Kuva: Vuoden reserviläisampuja Jarmo Nieminen (kuva: Jere Virtala.)] [Kuva: Vuoden nuori reserviläinen Jani Sundström (kuva: Jere Virtala.)]
Vuoden reserviläinen Minna Reini, vuoden reserviläisampuja Jarmo Nieminen ja vuoden nuori reserviläinen Jani Sundström (kuvat: Jere Virtala).

Perinteiseen tapaan kevätkokous palkitsi vuoden aikana ansioituneita yhdistyksen jäseniä. Vuoden reserviläisen palkinnon vastaanotti Minna Reini, joka on vuosien saatossa järjestänyt useita erilaisia tapahtumia ja toiminut taustalla monissa tilaisuuksissa. Vuoden reserviläisampujana palkittiin Jarmo Nieminen. Hän on aktiivinen ampumaradalla harjoittelija on edustanut menestyksekkäästi TORESia lukuisissa ilma- ja pienoispistoolikilpailuissa. Vuoden nuori reserviläinen -huomionosoituksen sai tällä kertaa Jani Sundström, joka on aktiivisesti ottanut hoitoonsa omat vastuualueensa ja tehtävänsä hallituksessa.

Kansallisen veteraanipäivän 27.4.2021 tilaisuudet pidettiin pienimuotoisina Kansallista veteraanipäivää vietettiin COVID-19-pandemiatilanteen vuoksi pienimuotoisesti, kuten jo kväällä 2020. Aamulla Akaan seurakunnan Toijalan sankarihaudalla toteutettiin lippu- ja kunniavartiot sekä seppeleenlasku. Sankarihaudan tilaisuuden jälkeen laskettiin kukkavihko Köyvärintien Veteraanipuiston muistomerkille. Tilaisuuksiin osallistui kaikkiaan 16 henkeä, lähinnä paikallisten veteraaniyhdistysten ja niitä lähellä olevien tahojen aktiiveita.

Veteraanipäivää edeltävällä viikolla Toijalan Seudun Reserviläiset ry oli talkoilla haravoinut ja siistinyt Köyvärintien Veteraanipuiston ja Akaan Reserviupseerikerho ry kunnostanut sankarihauta-alueen kesäkuntoon.

[Kuva: Veteraanipäivän 27.4.2021 seppeleenlasku sankarihaudalla lippu- ja kunniavartioineen (kuva: Hannu Lötjönen).]

Akaan kaupungin, Akaan seurakunnan ja veteraanijärjestöjen seppeleen laskivat 99-vuotias lottaveteraani, vuodenvaihteessa toimintansa päättäneen Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanit ry:n kunniajäsen Eila Pennanen, 98-vuotias sotaveteraani, viimeistä toimintavuottaan viettävän Toijalan Seudun Sotainvalidit ry:n kunniapuheenjohtaja Erkki Kitunen sekä Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n kunniapuheenjohtaja, Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanit ry:n viimeinen varapuheenjohtaja Juha Arvonen. Lipunkantajana toimi TORES:n puheenjohtaja Virpi Rantala ja lipunvartioina TORES:n sihteeri Tuija Leppimäki ja Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanit ry:n viimeinen sihteeri, AKRU:n Markku Lapinleimu. Kunniavartiota suorittivat TORES:n Juuso Hyvärinen ja AKRU:n Rauno Helenius (kuva: Hannu Lötjönen).

Saajanmajan uima-alue ruopattiin Toijalan Seudun Reserviläisten ja Akaan Reserviupseerikerho ry:n yhteisen Saajanmajan rannan ruoppaus tehtiin 26.-27.4.2021. Toimenpiteellä parannetaan uimarannan käyttökelpoisuutta ja viihtyisyyttä. Pieni Saajanmitta-järvi, jonka rannalla maja ja sen 2018 valmistunut uusi rantasauna sijaitsevat, on useiden hämäläisten pikkujärvien tapaan luonnostaan mutapohjainen. Nyt laiturin edustalla noin 20 m:n matkalla veden syvyys on noin 170 cm.

[Kuva: Ruoppauslautta valmistautumassa työhön 26.4.2021 (kuva: Virpi Rantala).]
Ruoppauslautta valmistautumassa työhön 26.4.2021 (kuva: Virpi Rantala).

Ruoppauksen teki alaan erikoistunut yritys pienelle ponttonilautalle sijoitetulla moottorikäyttöisellä kalustolla. Apuna oli useita AKRU:n talkoolaisia ruoppausprojektin suunnitelleen ja johtaneen TkL Reijo Rasmuksen johdolla.

Saajanmajalla on kevään aikana tarkoitus ylläpitäjäyhdistysten yhteisenä talkootyönä toteuttaa myös muita kunnostus- ja parannustöitä, kuten vuonna 1969 valmistuneen varsinaisen majarakennuksen keittöremontti.

Veteraanipuisto haravoitiin 22.4.2021 Tojalan Seudun Reserviläiset ry toteutti perinteiseen tapaan Akaan Toijalan Köyvärintien varrella pääkirjaston vieressä sijaitsevan Veteraanipuiston siivouksen, jotta puisto on kunnossa 27.4. vietettävää kansallista veteraanipäivää varten. Talkoisiin osallistui 13 yhdistyksen jäsentä. Lisäksi saatiin nuorta vahvennusta, kun puiston vieressä sijaitsevalta skeittiradalta pistäytynyt Joona vaihtoi vähäksi aikaa laudan haravaan.

[Kuva: Kevään 2021 Veteraanipuiston siivoustalkoisiin osallistuttiin hyvän kokoisella joukolla.]
Kevään 2021 Veteraanipuiston siivoustalkoisiin osallistuttiin hyvän kokoisella joukolla.

Mukavan leppeässä kevätsäässä työ sujui noin tunnissa lukuisten käsiparien ja mukana tuotojen työvälineiden ansiosta. Huomattavan konetehon toivat emerituspuheenjohtaja Jarmo Ahosen ja Jarmo Perttusen ammattilaismalliset lehtipuhaltimet.

Jäsenkirje 2/2021 ilmestyi Yhdistyksen jäsenkirje 2/2021 (PDF-tiedosto, 52 kB) ilmestyi viikolla 16. Kirjeessä kerrotaan mm. tulevista liikunta- ja muista tapahtumista.

Saajanmajalla talkoiltiin 17.4.2021 Akaan Kylmäkoskella sijaitsevan Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n ja Akaan Reserviupseerikerho ry:n yhteisen Saajanmajan kevätkausi käynnistyi lauantaina 17.4.2021 pidetyn talkoopäivän merkeissä. Päivän teemana oli majan ja sen ympäristön valmistelu kesäkautta silmälläpitäen. Maja on vuodesta 1969 alkaen toiminut ylläpitäjäyhdistysten ja niitä lähellä olevien tahojen monenlaisen koulutus-, harjoitus-, kilpailu-, kokous-, perinne- ja virkistystoiminnan tärkeänä paikallisena tukikohtana.

[Kuva: Rantasaunan polttopuuvaraston täydennystä (kuva: Virpi Rantala).]
Rantasaunan polttopuuvaraston täydennystä (kuva: Virpi Rantala).

Hyvää jälkeä syntyi, kun talkoisiin osallistui yhteensä 15 aktiivista ylläpitäjäyhdistysten jäsentä.

[Kuva: Talkoolaisia kahvittelemassa majan avarassa tuvassa. Etualalla majan ylläpidon tärkeimpiin voimiin kuuluva AKRU:n Reijo Rasmus (kuva: Virpi Rantala).]
Talkoolaisia kahvittelemassa majan avarassa tuvassa. Etualalla majan ylläpidon tärkeimpiin voimiin kuuluva AKRU:n Reijo Rasmus (kuva: Virpi Rantala).

TORES:n ilma-asemestaruudet ratkottiin huhtikuussa Toijalan Seudun Reserviläisten vuoden 2021 jäsentenvälisistä ilma-asemestaruuksista kilpailtiin Toijalan Urheiluampujat ry:n sisäradalla huhtikuun alkupuolen ampumailtoina. Kisaan osallistui 12 ampujaa seitsemässä eri sarjassa, ja taso oli jälleen kova, kun kaikki osallistujat ampuivat mitalisijoille. Kisa käytiin yhdistyksen ampumavastaavan Heikki Aholan johdolla.

[Kuva: TORES:n jäsentenvälisen ilma-asekisan ilmapistooliampujia ampumaillassa 14.4.2021. Vasemmalta lukien Pekka Sintonen, Jani Sundström, Ossi Reini ja Asko Lehtonen.]
TORES:n jäsentenvälisen ilma-asekisan ilmapistooliampujia ampumaillassa 14.4.2021. Vasemmalta lukien Pekka Sintonen, Jani Sundström, Ossi Reini ja Asko Lehtonen.

Tulokset olivat seuraavat:

Ilmakivääri, sarja D
 1. Kukka Salmiovirta (286 p.)
 2. Heli Haulivuori (273 p.)
Ilmakivääri, sarja H
 1. Tuomas Arvonen (149 p.)
Ilmakivääri, sarja H50
 1. Juha Arvonen (174 p.)
 2. Juuso Hyvärinen (164 p.)
Ilmapistooli, sarja H
 1. Jani Sundström (307 p.)
Ilmapistooli, sarja H50
 1. Jukka Sirola (348 p.)
 2. Ossi Reini (335 p.)
Ilmapistooli, sarja H60
 1. Asko Lehtonen (361 p.)
 2. Pekka Sintonen (343 p.)
 3. Hannu Lötjönen (320 p.)
Ilmapistooli, sarja H70
 1. Timo Velinen (332 p.)
[Kuva: TORES:n jäsentenvälisen ilma-asekisan osallistujia ampumaillassa 14.4.2021. Vasemmalta lukien Juuso Hyvärinen, Ossi Reini, Tuomas Arvonen, Asko Lehtonen, Pekka Sintonen, Jani Sundström, Juha Arvonen ja Hannu Lötjönen (kuva: Virpi Rantala).]
TORES:n jäsentenvälisen ilma-asekisan osallistujia ampumaillassa 14.4.2021. Vasemmalta lukien Juuso Hyvärinen, Ossi Reini, Tuomas Arvonen, Asko Lehtonen, Pekka Sintonen, Jani Sundström, Juha Arvonen ja Hannu Lötjönen (kuva: Virpi Rantala).

TORES jälleen mitaleilla ammunnan tasosarjakisassa
[Kuva: Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry]
Etelä-Hämeen reservipiiri ry:n talvikauden 2020-2021 ilma-aseammunnan tasosarjakisa ammuttiin ajalla 1.10.2020-31.3.2021. Lajit olivat ilmapistooli ja ilmakivääri. Molemmissa lajeissa ammuttiin yhteensä 12 kierrosta sarjojen ollessa seuraavat:
 • I-taso 375 ja yli ampuvat
 • II-taso 361-374
 • III-taso 331-360
 • IV-taso 301-330
 • V-taso 300 ja alle ampuvat.
Ilmapistoolisarjan 331-360 voitti TORES:n Jukka Sirola yhteistuloksella 2 857 (keskiarvo 357,1) ja sarjan 300-330 Jani Sundström yhteistuloksella 2 588 (keskiarvo 323,5). Ilmakiväärisarjassa 300-331 kolmanneksi ampui Virpi Rantala yhteistuloksella 2 486 (keskiarvo 310,8). Ilmapistoolin joukkuekisassa TORES:n joukkue Jarmo Nieminen, Asko Lehtonen ja Jukka Sirola ampui kolmanneksi tuloksella 1 095. Tasosarjakisassa oli mukana kaikkiaan kuusi TORES:n jäsentä.

Kisan johtajana toimi TORES:n Heikki Ahola. Tasosarjakisan tulokset ovat nähtävissä Piirin WWW-sivuilla.

Jäsenkirje 1/2021 ilmestyi Yhdistyksen jäsenkirje 1/2021 (PDF-tiedosto, 45 kB) ilmestyi viikolla 10. Kirjeessä kerrotaan mm. tulevista tapahtumista.

Talvisodan päättymisen muistohetki vietettiin 13.3.2021 sankarihaudalla Talvisodan päättymisen muistohetki vietettiin lauantaina 13.3.2021 COVID-19-pandemian kokoontumisrajoitusten vuoksi pienellä joukolla Akaan seurakunnan Toijalan sankarihaudalla. Rauhankellojen kajahdettua Akaan kirkon tornista klo 11 laskivat sotaveteraanien seppeleen toimintansa vuodenvaihteessa päättäneen Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanit ry:n viimeinen sihteeri Markku Lapinleimu (vas.) ja viimeistä toimintavuottaan viettävän Toijalan Seudun Sotainvalidit ry:n puheenjohtaja Juha Vuorinen.

[Kuva: Sotaveteraanien seppeleenlasku (kuva: Laura Leppimäki).]
Sotaveteraanien seppeleenlasku (kuva: Laura Leppimäki).

Toijalan Seudun Reserviläiset ry ja Akaan Reserviupseerikerho ry osallistuivat tilaisuuteen lippu- ja kunniavartion voimin. Suomen lipun kantajana toimi TORES:n edellinen puheenjohtaja Ossi Reini ja lipunvartijoina TORES:n sihteeri Tuija Leppimäki (vas.) ja AKRU:n varapuheenjohtaja Petteri Jyrämö. Kunniavartiota suorittivat TORES:n Juuso Hyvärinen (vas.) ja AKRU:n Mikko Soini.

[Kuva: Lippu poistuu muistohetken päätyttyä (kuva: Laura Leppimäki).]
Lippu poistuu muistohetken päätyttyä (kuva: Laura Leppimäki).

Lyhyen tilaisuuden päätteeksi luovutettiin Sotaveteraaniliiton myöntämä ansioristi pitkään veteraanitoiminnassa ja muussa vapaaehtoisessa maanpuolutustyössä aktiivisesti mukana olleelle TORES:n Merja Lehtoselle. Hän toimi Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanit ry:n naisjaoston puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä aina yhdistyksen toiminnan päättymiseen vuoden 2020 loppuun saakka sekä Toijalan Seudun Reservialiupseerit ry:n Naisosaston puheenjohtajana vuosina 1993-1997, jonka jälkeen Naisosasto fuusioitui uusien sukupuolineutraalien sääntöjen mukaiseen nykyiseen TORES:iin. Mitalin luovuttivat Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanit ry:n viimeinen puheenjohtaja Seppo Valkama ja sihteeri Markku Lapinleimu.

TORES jälleen mitalikannassa piirien ilma-asemestaruuskisoissa
[Kuva: Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry]
COVID-19-pandemian aiheuttamat kokoontumisrajoitukset estivät Etelä-Hämeen reservipiirien vuoden 2021 ilma-asemestaruuskilpailuiden järjestämisen perinteiseen tapaan. Päädyttiin menettelyyn, jossa ilma-asemestaruudet ratkaistiin tasosarja-ammunnan tuloksin ajalla 1.-15.2.2021.

TORES:lla oli ilmapistoolisarjoissa kuusihenkinen edustus eli kaksi joukkuetta. Sarjassa H50 Jukka Sirola ampui hopealle tuloksella 347. Sarjassa H60 saatiin kaksoisvoitto: ykkösenä Jarmo Nieminen tuloksella 371 välittömästi takanaan Asko Lehtonen tuloksella 369. Mainittu TORES:n ykkösjoukkue sijoittui joukkuekisan kolmanneksi yhteistuloksenaan 1 087. Lisäksi ampuivat Pekka Sintonen (H60), Ossi Reini (H50) ja Jani Sundström (H).

Kisojen tulokset ovat nähtävissä Piirin WWW-sivuilla.

Sotaveteraaniliiton kultainen ansioristi Seppo Valkamalle
[Kuva: Suomen Sotaveteraaniliitto ry]
Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanit ry piti viimeisen kokouksensa tiistai-iltapäivänä 8.12.2020 Allin Pirtillä Akaan Toijalassa. Kokouksessa päätettiin yhdistyksen purkamisesta ja liittämisestä Tammenlehvän Hämeenlinnanseudun Perinneyhdistys ry:een vuoden 2021 alusta lukien. Vuonna 1966 perustetussa paikallisessa veteraaniyhdistyksessä oli enää 13 veteraanijäsentä, ja yhdistyksen hallinto oli jo pitkään toiminut kannattajajäsenten voimin. Vaikka yhdistys päätti toimintansa, ei veteraanitoiminta Akaassa suinkaan lopu. Mikäli COVID-19-epidemian tilanne sallii, pidetään taas kevätkaudella tutut Tiistaitiimat Akaan seurakunnan Toijalan seurakuntatalolla. Myös muuta virkistys- ja perinnetoimintaa järjestetään mahdollisuuksien mukaan.

[Kuva: Toijalan ja Ympäristön Sotveteraanit ry:n viimeiseen kokoukseen osallistui kaikkiaan parikymmentä jäsentä.]
Toijalan ja Ympäristön Sotveteraanit ry:n viimeiseen kokoukseen osallistui kaikkiaan parikymmentä jäsentä.

Kokouksen yhteydessä luovutettiin Sotaveteraaniliiton myöntämä kultainen ansioristi yhdistyksen puheenjohtajana vuodesta 2006 alkaen toimineelle Seppo Valkamalle. Kultainen ansioristi on Sotaveteraaniliiton korkein huomionosoitus. Lisäksi kokous kutsui Valkaman yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi.Samassa yhteydessä luovutettiin Sotiemme naiset -rintamerkki yhdistyksen kunniajäsenelle lottaveteraani Eila Pennaselle, Marjatta Sahramaa-Ikoselle ja Sylvia Pullille.

[Kuva: Kanta-Hämeen Sotaveteraanipiiri ry:n toiminnanjohtaja Pertti von Hertzen (selin) luovutti Sotaveteraaniliiton ansioristin Seppo Valkamalle. Luovutusta seurasivat mm. yhdistyksen kunniajäsen, lottaveteraani Eila Pennanen ja sihteeri Markku Lapinleimu.]
Kanta-Hämeen Sotaveteraanipiiri ry:n toiminnanjohtaja Pertti von Hertzen (selin) luovutti Sotaveteraaniliiton ansioristin Seppo Valkamalle. Luovutusta seurasivat mm. yhdistyksen kunniajäsen, lottaveteraani Eila Pennanen ja sihteeri Markku Lapinleimu.

Myös TORES:ssa aktiivisesti mm. varapuheenjohtajana toiminut Valkama on ensimmäinen ja ainoaksi jäävä "kylmän sodan veteraani" Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanit ry:n puheenjohtajana. Hänen edeltäjänsä Pertti Vulli, Olavi Kopra, Reino Suomalainen ja Kauko Alamäki olivat kaikki toisen maailmansodan veteraaneja. TORES:n jäsenistöä on osallistunut aktiivisesti Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanit ry:n toimintaan ja hallintoon enenevässä määrin sitä mukaa kuin tammenlehväsukupolvi on ikääntynyt. Puheenjohtaja Valkaman lisäksi viimeisimpiin veteraaniyhdistyksen toimihenkilöihin kuuluivat varapuheenjohtaja Juha Arvonen, rahastonhoitaja Asko Rauhanummi ja jäsenkirjuri Juuso Hyvärinen. Lisäksi lukuisa määrä TORES:n jäseniä on vuosien saatossa osallistunut erilaisiin talkoo- ja varainhankintatempauksiin.

TORES mukana erilaisen itsenäisyyspäivän tapahtumissa
[Kuva: Suomen lippu.]
Itsenäisyyspäivää 2020 vietettiin poikkeuksellisissa merkeissä, kun COVID-19-epidemian varotoimet estivät suurten tilaisuuksien järjestämisen. Perinteet olivat kuitenkin kunniassa, ja Toijalan torilla suoritettua aamuista lipunnostoa ja Toijalan Mieskuoron esiintymistä seuraamaan oli saapunut useita. Lippujen nostosta vastasivat jälleen Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n ja Akaan Reserviupseerikerho ry:n aktiivijäsenet. TORES:lta kunniatehtävän olivat saaneet tuleva puheenjohtaja Virpi Rantala, tuleva sihteeri Tuija Leppimäki, nykyinen puheenjohtaja Ossi Reini, 2. varapuheenjohtaja Jere Virtala ja hallituksen jäsen Jukka Peräkivi. Lippujen noustessa Mieskuoro viritti Lippulaulun ja sen jälkeen Finlandia-hymnin.

[Kuva: Perinteisen lipunnoston Toijalan torilla suorittivat jälleen Toijalan Seudun Reserviläisten ja Akaan Seudun Reserviupseerikerhon aktiivit, joista kuvassa Tuija Leppimäki ja Petteri Jyrämö, Matti Koppanen ja Virpi Rantala, Petri Airaksinen ja Jere Virtala sekä Marko Mahkonen ja Ossi Reini. Lippujen noustessa Toijalan Mieskuoro viritti Lippulaulun ja sen jälkeen Finlandia-hymnin. Taustalla Kurisjärveltä tilaisuutta seuraamaan saapuneet Ritva Hänninen sekä TORES:n 1. varapuheenjohtaja Juhani Kuisma ja sihteeri Marlena Kuisma.]
Perinteisen lipunnoston Toijalan torilla suorittivat jälleen Toijalan Seudun Reserviläisten ja Akaan Seudun Reserviupseerikerhon aktiivit, joista kuvassa Tuija Leppimäki ja Petteri Jyrämö, Matti Koppanen ja Virpi Rantala, Petri Airaksinen ja Jere Virtala sekä Marko Mahkonen ja Ossi Reini. Lippujen noustessa Toijalan Mieskuoro viritti Lippulaulun ja sen jälkeen Finlandia-hymnin. Taustalla Kurisjärveltä tilaisuutta seuraamaan saapuneet Ritva Hänninen sekä TORES:n 1. varapuheenjohtaja Juhani Kuisma ja sihteeri Marlena Kuisma.

[Kuva: Juhlapuheen Akaan seurakunnan Toijalan sankarihaudalla piti TORES:n kunniapuheenjohtaja Juha Arvonen.]
Juhlapuheen Akaan seurakunnan Toijalan sankarihaudalla piti TORES:n kunniapuheenjohtaja Juha Arvonen.

Lipunnoston jälkeen tilaisuus jatkui Akaan seurakunnan Toijalan sankarihaudalla, jossa laskettiin seppeleet talvi- ja jatkosodassa sekä sisällissodan kummallakin puolella kaatuneiden muistolle samoin kuin Karjalaan jääneiden muistokivelle. Kunniavartiota ja lippulinnaa ei epidemian vuoksi järjestetty, mutta lukuisa joukko paikkakuntalaisia aina kaupunginjohtaja Antti Peltolaa myöten oli saapunut seuraamaan sepeleenlaskua ja kuulemaan TORES:n kunniapuheenjohtaja Juha Arvosen juhlapuhetta. Puheessaan Arvonen muistutti, miten Suomi 1900-luvulla nousi vaatimattomista lähtökohdista johtavien demokratioiden joukkoon sidottuaan ensin sisällissodan haavat, säilytettyään itsenäisyytensä toisen maailmansodan melskeissä ja lopulta rakennettuaan tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen hyvinvointivaltion.

Itsenäisyyspäivän huomionosoituksista myönnettiin pitkäaikaiselle puheenjohtajalle Ossi Reinille Reserviläisliiton hopeinen ansiomitali ja aktiivijäsenelle Aimo Katajalle Etelä-Hämeen Reserviläispiirin pronssinen ansiomitali. Toijalan Seudun Reserviläiset onnittelee lämpimästi huomionosoituksen saaneita!

TORES ryhtyi tukemaan nuorta ampujalupaustaan Aino Vaittista Toijalan Seudun Reserviläiset ry ja Suomen nuorten maajoukkueeseen valittu urheiluampuja Aino Vaittinen ovat tehneet 1+1-vuotisen yhteistyösopimuksen, jolla yhdistys tukee Vaittisen liikkuvan maalin ampumaurheiluharrastusta ja kilpailu-uraa. Ampumaharjoittelu tapahtuu kesällä ulkoradalla pienoiskiväärillä ja talvella sisäradalla ilmakiväärillä. Ilmakivääri on Vaittiselle mieluisampi harjoitusase, koska se antaa vähemmän epätarkkuutta anteeksi.

[Kuva: Aino Vaittinen ja TORES:n puheenjohtaja Ossi Reini yhteistyösopimuksen allekirjoitustilaisuudessa Toijalan Urheiluampujat ry:n sisäradalla (kuva: Päivi Tiura-Paavola).]
Aino Vaittinen ja TORES:n puheenjohtaja Ossi Reini yhteistyösopimuksen allekirjoitustilaisuudessa Toijalan Urheiluampujat ry:n sisäradalla (kuva: Päivi Tiura-Paavola).

Aino Vaittinen saavutti ensimmäisen SM-tason kultamitalinsa N18-sarjassa, ja myös hopeisia SM-mitaleita on ehtinyt kertyä. Tulosten takana on kova motivaatio ja harjoitusten suuri määrä. Tänä vuonna hänelle on kertynyt jo yli 23 000 laukausta.

[Kuva: Aino Vaittinen tähtää korkealle (kuva: Eveliina Vaittinen).]

Aino Vaittisen tähtäimessä on päästä EM- ja MM-kisoihin (kuva: Eveliina Vaittinen). Tavoitteen saavuttamiseksi TORES on mukana tukemassa nuorta huippu-urheilijaa urallaan eteenpäin. Team Aino Vaittinen on myös Facebookissa.

Panssarimuseolla kuultiin Salpalinjan panssarintorjunnan historiaa
[Kuva: Panssarikilta ry]
Tiistai-iltana 3.11.2020 Panssarimuseon esitelmäsarjassa kuultiin sotahistorian tutkija Juha Kilpeläisen esitelmä Panssariesteet ja panssarintorjunnan järjestelyt Salpalinjalla. Jatkosodan pääpuolustuslinjan eli Salpalinjan rakennustöiden aloittamisesta tuli kesällä 2020 kuluneeksi 80 vuotta. Linja ei koskaan joutunut sotanäyttämöksi, kun Neuvostoliiton suurhyökkäys kesällä 1944 pysäytettiin ennen pääpuolutuslinjaa.

Lyhyt muistio Salpalinjan PST-esitelmästä (PDF-tiedosto, 67 kB).

Vapepan pimeäetsintäharjoitus pidettiin 29.10.2020 Urjalan asemalla
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunta järjesti perinteisen pimeäetsintäharjoituksen torstai-iltana 29.10.2020 Urjalan asemankylässä eli Huhdissa. Harjoituksen kokoontumis- ja johtopaikkana toimi entinen Huhmarin koulu, joka nykyisin toimii mm. Partiolippukunta Urjalan Varstat ry:n ja SPR:n Urjalan osaston tukikohtana.

Harjoituksessa etsittiin nelihenkistä seuruetta, joka oli seutukunnalla pitkästä aikaa ja eksynyt hajaantuessaan etsimään ensin sovittua kokoontumispaikkaa ja sitten toisiaan. Harjoitukseen sisältyi niin maasto- kuin taajamaetsintää. Etsintämenetelminä jalkapartiot käyttivät reittiharavointia kuntorata- ja taajama-alueilla sekä näkötuntumaharavointia peltoaukeilla ja metsäalueilla. Yksi kadonneista oli "loukannut jalkansa" kiivettyään metsästyslavalle tähystämään, joten ensiavun ja loukkaantuneen kuljetus kuuluivat myös harjoituksen sisältöön.

Alkutilanteessa tietoa tapahtuneesta oli niukasti, mutta illan edetessä saatiin vähitellen lisää vihjeitä ja havaintoja. Kun etsintäalueita oli niiden perusteella saatu täsmennettyä, ensimmäisen kadonneen löysi jalkapartio rautatien pohjoispuolelta vanhan yhteiskoulun alueelta pian klo 20:n jälkeen, ja neljäskin kadonnut löytyi koirapartion voimin hieman ennen klo 21:tä. Kaikkiaan kadonneista kaksi löysivt jalkapartiot ja kaksi koirapartiot. Autopartio suoritti etsintää asemankylää laajemmalla alueella ja avusti loukkaantuneen kuljetuksessa.

[Kuva: Syksyn 2020 pimeäetsintäharjoituksen osallistujia kokoontumispaikan pihamaalla.]
Syksyn 2020 pimeäetsintäharjoituksen osallistujia kokoontumispaikan pihamaalla.

Harjoitukseen osallistui kaikkiaan 50 etsijää ja neljä etsintäkoiraa 15 eri yhdistyksestä paitsi Etelä-Pirkanmaalta myös muualta Pirkanmaalta ja Kanta-Hämeestä. TORES:sta osallistujia oli seitsemän, jotka toimivat Vapepa-johtajana, jalkapartioiden maastojohtajina ja jalkapartioiden etsijöinä. Osallistujista muodostettiin neljä jalkapartiota, neljä koirapartiota ja yksi autopartio. Harjoituksen vapaaehtoisjohtajana toimi paikallistoimikunnan varapuheenjohtaja ja TORES:n Vapepa-vastaava Juuso Hyvärinen, joka edustaa myös SPR:n Akaan osastoa. Sihteerinä toimi SPR:n Urjalan osaston Katja Vättö. Koirajohdossa työskentelivät paikallistoimikunnan sihteeri, Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry:n Anne Perko ja saman yhdistyksen Suvi Salminen. Karttamestarina toimi Valkeakosken Haka ry:n suunnistusjaostoa ja Valkeakosken Reserviläiset ry:tä edustava Jarmo Annala. Viestiliikennettä hoitivat Partiolippukunta Toijalan Eräveikot ry:n Paavo Helenius ja Sari Lajusuo. Muonituksesta huolehtivat Partiolippukunta Urjalan Varstat ry:n Laura Stenberg ja SPR:n Urjalan osaston Nina Selimaa. Harjoituksen pääsuunnittelijana oli toiminut paikallistoimikunnan puheenjohtaja, Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry:n Tarja Sirola.

[Kuva: Huomionosoitusten ansaitsijat johtopaikan operaatiokartan edessä. Vasemmalta lukien Vapepan hopeisen ansiomitalin saaneet SPR:n Akaan osaston Mika Lohi, TORES:n Jarmo Ahonen, Jarmo Perttunen ja Jouni Ijäs sekä paikallistoimikunnan vuoden pelastaja Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry:n Marko Mäkipää.]
Huomionosoitusten ansaitsijat johtopaikan operaatiokartan edessä. Vasemmalta lukien Vapepan hopeisen ansiomitalin saaneet SPR:n Akaan osaston Mika Lohi, Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n Jarmo Ahonen, Jarmo Perttunen ja Jouni Ijäs sekä paikallistoimikunnan vuoden pelastaja Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry:n Marko Mäkipää.

Harjoituksen lopuksi luovutettiin Vapaaehtoisen pelastuspalvelun keskustoimikunnan myöntämät hopeiset ansiomitalit tunnustuksena pitkaikaisesta työstä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun hyväksi paikallistoimikunnan pitkäaikaiselle edelliselle varapuheenjohtajalle, SPR:n Akaan osaston Mika Lohelle ja TORES:n aktiivikolmikolle Jarmo Ahonen, Jouni Ijäs ja Jarmo Perttunen. Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry:n Marko Mäkipää vastaanotti paikallistoimikunnan syyskokouksessaan myöntämän vuoden pelastajan huomionosoituksen.

Saajanmajan saunan lopputarkastus tehty 8.10.2020 Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n ja Akaan Reserviupseerikerho ry:n yhteisen Saajanmajan uuden rantasaunan lopputarkastus tehtiin torstaina 8.10.2020.

Uusi sauna rakennettiin vuosien 2017-2018 aikana aikaisemman, vuonna 2016 tuntemattomasta syystä palaneen, 1980-luvulla rakennetun saunan tilalle.

Syyskokous 7.10.2020: Virpi Rantalasta uusi puheenjohtaja, edeltäjälle Viestiristi Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n sääntömääräinen syyskokous pidettiin keskiviikkoiltana 7.10.2020 Toijalan rautatieaseman kokoushuoneessa. Kokouksessa hyväksyttiin aktiivista toimintaa tukevat toimintasuunnitelma vuodelle 2021 ja talousarvio tilikaudelle 2021. Hallitukseen vuodelle 2021 valittiin seuraavat henkilöt: Heikki Ahola, Katja Ahola, Juuso Hyvärinen, Marko Kivi, Marlena Kuisma, Jukka Peräkivi, Ossi Reini ja Jere Virtala sekä uusina kasvoina Tuija Leppimäki ja Jani Sundström. Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n hallitukseen valittiin Virpi Rantala ja varalle Marko Kivi. Kokouksen puheenjohtajana toimi yhdstyksen kunniapuheenjohtaja Juha Arvonen.

Yhdistystä vuodesta 2016 menestyksellisesti luotsannut puheenjohtaja Ossi Reini jätti omasta toiveestaan paikkansa. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin tähän saakka naisten toiminnan vastaavana ja MPK-yhteyshenkilönä toiminut Virpi Rantala.

Päätös on historiallinen, koska kyseessä on ensimmäinen nainen yhdistyksemme puheenjohtajana. Reserviläisliitto ry muutti sääntöjään ja nimeään vuonna 1995, ja Toijalan yhdistys oli tuolloin yksi ensimmäisistä, joka myös muutti nimeään ja sääntöjään Liiton linjan mukaisesti. Vuonna 1996. Toijalan Seudun Reservinaliupseerit ry:stä tuli Toijalan Seudun Reserviläiset ry, ja uusien sääntöjen mukaan jäseniksi voivat liittyä kaikki yli 18-vuotiaat Suomen kansalaiset sotilasarvoon ja sukupuoleen katsomatta.

[Kuva: TORES:n historian ensimmäinen naispuheenjohtaja Virpi Rantala on monessa mukana oleva aktiivinen maanpuolustustoimija.]
TORES:n historian ensimmäinen naispuheenjohtaja Virpi Rantala on monessa mukana oleva aktiivinen maanpuolustustoimija.

[Kuva: Kunniapuheenjohtaja Juha Arvonen ja 1. varapuheenjohtaja Juhani Kuisma luovuttivat väistyvälle puheenjohtajalle Ossi Reinille Viestikiltojen liitto ry:n Viestiristin kiitoksena pitkaikaisesta menestyksekkäästä työstä yhdistyksen hyväksi.]
Kunniapuheenjohtaja Juha Arvonen ja 1. varapuheenjohtaja Juhani Kuisma luovuttivat väistyvälle puheenjohtajalle Ossi Reinille Viestiristin kiitoksena pitkaikaisesta menestyksekkäästä työstä yhdistyksen hyväksi.

Viestiristi on Viestikiltojen liitto ry:n perustama ansioristi, joka voidaan myöntää tunnustuksena ansioista viestialan vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä sekä muissa viestialan maanpuolustusvalmiutta edistävissä tehtävissä.

Yhdistyksen jäsentenväliset ruutiasekisat käytiin 26.8.2020 Akaan Kylmäkoskella Yhdistyksen jäsentenväliset ruutiasekisat ammuttiin keskiviikkoiltana 26.8.2020 Toijalan Urheiluampujat ry:n Ruskeakiven ampumaradalla Akaan Kylmäkoskella. Lajeina olivat pienoiskivääri ja pienoispistooli. Kisa oli kovatasoinen, mistä kertoo jo se, että jokaisella osallistujalla oli kotiin viemisinään kirkas mitali. Kiväärisarjoihin osallistui neljä ampujaa ja pistoolisarjoihin viisi.

[Kuva: Kilpailun johtaja Heikki Ahola ja pienoispistoolisarjojen osallistujat vasemmalta lukien: Jarmo Nieminen, Hannu Lötjönen, Jani Sundström, Ossi Reini ja Pekka Sintonen.]
Kilpailun johtaja Heikki Ahola ja pienoispistoolisarjojen osallistujat vasemmalta lukien: Jarmo Nieminen, Hannu Lötjönen, Jani Sundström, Ossi Reini ja Pekka Sintonen.

Pienoispistoolin M-sarjan voitti Jani Sundström tuloksella 512 p. M50-sarjassa voiton vei Jarmo Nieminen tuloksella 550 p. ja toiseksi ampui Ossi Reini 515 pisteellä. Sarjan M60 voitti Pekka Sintonen tuloksella 508 p. ja toiseksi ampui Hannu Lötjönen tuloksella 445 p.

[Kuva: Pienoiskiväärisarjojen osallistujat: Tuomas Arvonen, Virpi Rantala ja Juha Arvonen. Kuvasta puuttuu Juhani Kuisma]
Pienoiskiväärisarjojen osallistujat: Tuomas Arvonen, Virpi Rantala ja Juha Arvonen. Kuvasta puuttuu Juhani Kuisma.

Pienoiskiväärin M-sarjan voitti Tuomas Arvonen 378 pisteellä ja N50-sarjan puolestaan Virpi Rantala 444 pisteellä. M50-sarjan voitti Juha Arvonen tuloksella 428 p. ja M70-sarjan Juhani Kuisma tuloksella 364 p.

Kisojen johtajana toimi yhdistyksen ampumavastaava Heikki Ahola ja toimitsijoina olivat Timo Velinen ja Juuso Hyvärinen.

TORES menestyi sotilastaitokisassa 12.8.2020 Veljesseura Akaan Reserviupseerikerho ry:n järjestämä perinteinen sotilastaitokisa käytiin keskiviikkoiltana 12.8.2020. Kerhon oman jäsenistön lisäksi kisaan osallistui kutsuttuna TORES:n partio, naapuriseura Valkeakosken Reserviupseerikerho ry:n partio ja AKRU:n puheenjohtajan Jari Rantasen johtaman partion yhtenä jäsenenä Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola. Kaikkiaan kisaan osallistui 18 kaksi- tai kolmihenkistä partiota.

Autosuunnistusperiaatteella toteutettu kilpailu alkoi Toijalan torilta ja päättyi Hattulan Parolannummelle Panssarimuseolle illan jo hämärtyessä.

[Kuva: TORES:n partion johtaja Ossi Reini (vas.) ja Jere Virtala tutkailivat reittikarttaa lähtöalueella. Heti lähdössä testattiin myös radioaakkosten osaamista niin kotimaisessa kuin kansainvälisessäkin viitekehyksessä. Jälkimmäisen suhteen TORES:n partionjohtajan suvereeni KFOR-kokemus oli kullanarvoinen.]
TORES:n partion johtaja Ossi Reini (vas.) ja Jere Virtala tutkailivat reittikarttaa lähtöalueella. Heti lähdössä testattiin myös radioaakkosten osaamista niin kotimaisessa kuin kansainvälisessäkin viitekehyksessä. Jälkimmäisen suhteen TORES:n partionjohtajan suvereeni KFOR-kokemus oli kullanarvoinen.

Reitin varrelle oli sijoitettu seitsemän tehtävärastia, joilla testattiin sotilaan perustaitoja. Muutamalla rastilla oli lisäksi aiheeseen liittyviä kirjallisia tehtäviä. Rastien aiheina olivat pienoispistooliammunta Toijalan Urheiluampujat ry:n Ruskeakiven ampumaradalla, käsikranaatin heitto Saajanmajan lähimaastossa, etäisyyden ja suunnan määritys, karttapisteen koordinaattien määritys sekä telamiinan TM 65 77 asennus, rynnäkkökiväärin 7.62 RK 62 kenttähuoltotoimenpiteet ja kevyen kertasingon 66 KES 88 ORAK käyttö Panssarimuseon lähimaastoissa.

[Kuva: TORES:n puheenjohtaja Ossi Reini näytti kertasinkoammunnan mallisuorituksen, kun vihollisen rynnäkköpanssarivaunu oli juuri ajanut varapuheenjohtaja Jere Virtalan asentamaan telamiinaan. Partio ei täten joutunut herättelemään taustalla asemassaan häämöttävää 75 PstK 40 -panssarintorjuntatykkiä toimintakuntoon.]
TORES:n puheenjohtaja Ossi Reini näytti kertasinkoammunnan mallisuorituksen, kun vihollisen rynnäkköpanssarivaunu oli juuri ajanut varapuheenjohtaja Jere Virtalan äskettäin asentamaan telamiinaan. Partio ei täten joutunut herättelemään taustalla asemassaan häämöttävää 75 PstK 40 -panssarintorjuntatykkiä toimintakuntoon.

TORES:n partio selviytyi tasaisen varmalla ja yksilösuoritusten osalta toinen toistaan tiimihenkisesti täydentäneellä suorituksellaan kilpailun neljänneksi.

[Kuva: TORES:n joukkue: Juuso Hyvärinen (vas), Ossi Reini ja Jere Virtala.]
TORES:n joukkue:Juuso Hyvärinen (vas), Ossi Reini ja Jere Virtala.


TORES:n jäsenet toimitsivat liikkuvan maalin ammunnan aluemestaruuskisoja Suomen Ampumaurheiluliitto ry:n liikkuvan maalin Hämeen alueen aluemestaruuskilpailut käytiin helteisenä viikonloppuna 8.-9.8.2020 Toijalan Urheiluampujat ry:n Ruskeakiven ampumaradalla Akaan Kylmäkoskella.

Käytännössä kaikki kilpailuiden johto- ja toimitsijatehtävissä toimineet olivat TORES:n jäseniä. Kisoissa saavutettiin useita uusia aluemestaruuksia ja myös sekajuoksun Y70-sarjassa Virtain Ampujat ry:n Heikki Mäkisen huipputulos 391, joka sivuaa vuoden 2020 M-sarjan voittotulosta.

Kilpaluiden tulokset ovat nähtävissä SAL:n WWW-sivuilla (PDF-tiedosto 72 kB).

TORES:lle menestystä piirien ruutiasemestaruuskisoissa
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Etelä-Hämeen reservipiirien ruutiasemestaruuskilpailut käytiin viikonloppuna 25.-26.7.2020 Ahveniston ampumaradalla Hämeenlinnassa. Toijalan Seudun Reserviläisillä oli mukana kolmimiehinen joukkue, joka menestyi pistoolilajeissa erinomaisesti lauantaina 25.7. ammutuissa pistoolilajeissa saavuttaen kaksi kaksoisvoittoa.

Pienoispistoolin 25 metrin 60 laukauksen H50-sarjan voitti TORES:n Jarmo Nieminen tuloksella 555 ja toiselle sijalle ampui Ossi Reini tuloksella 517. Samat miehet ottivat kaksoisvoiton myös pikapistoolin H50-sarjassa: Nieminen kultaa tuloksella 516 ja Reini hopeaa tuloksella 497.

TORES:n jalometallivärisuoran täydensi Jani Sundström ampumalla pronssille pikapistoolin H-sarjassa tuloksella 455. Pronssia saavutti myös TORES:n joukkue 25 metrin pienoispistoolisarjassa yhteistuloksella 1583. Joukkuekisan voitti Hattulan-Tyrvännön Reserviläiset ry:n 1-joukkue (1693) ja toiseksi sijoittui saman yhdistyksen 2-joukkue (1616).

Etelä-Hämeen reservipiirien ruutiasemestaruuskilpailuiden tulokset (PDF-tiedosto, 634 kB).

Yhdistys teki kesäretken saaristoon Yhdistys teki lauantaina 18.7.2020 retken Turun saaristoon. Retken kohteena oli historiallinen Örön linnakesaari, joka oli osa 1900-luvun alussa Venäjän pääkaupunkinsa Pietarin suojaksi rakentamaa Pietari Suuren merilinnoitusketjua. Perillä tutustuttiin saaren historiaan ja luontoon opastetun kierroksen avulla ja omin neuvoin.

[Kuva: Yksi retken pääkohteista oli venäläisen Obuhovin terästehtaan valmistama 305 mm:n eli 12 tuuman järeä rannikkotykki tyyppiä 305/52. Näitä tykkejä on saarella ollut kaksi, ja niillä mm. tuettiin jatkosodan alussa käytyä Bengtskärin taistelua.]
Yksi retken pääkohteista oli venäläisen Obuhovin terästehtaan valmistama 305 mm:n eli 12 tuuman järeä rannikkotykki tyyppiä 305/52. Näitä tykkejä on saarella ollut kaksi ja niillä mm. tuettiin jatkosodan alussa käytyä Bengtskärin taistelua.

Järeä rannikkotykki 305/52 on raskain Suomessa koskaan käytetty tykki. Niitä on ollut eri ajankohtina sijoitettuna eri tavoin: Örön kaksitykkisen patterin lisäksi mm. Helsingin edustalla Isosaaressa ja Kuivasaaressa sekä Porkkalan saariston Mäkiluodossa.

[Kuva: Retkelle osallistui kaikkiaan 10 henkilöä: Juuso Hyvärinen, Minna Vuorinen, Marika Hakala, Jarmo Perttunen, Ossi Reini, Jarmo Ahonen, Jouni Ijäs, Aimo Kataja, Maija Kinnari ja Jukka Peräkivi (kuva: Tommi Suoniemi).]
Retkelle osallistui kaikkiaan 10 henkilöä: Juuso Hyvärinen, Minna Reini, Marika Hakala, Jarmo Perttunen, Ossi Reini, Jarmo Ahonen, Jouni Ijäs, Aimo Kataja, Maija Kinnari ja Jukka Peräkivi (kuva: Tommi Suoniemi).

Aurinkoisessa säässä tehdyllä retkellä saatiin nauttia mennen tullen reilun puolen tunnin laivamatkasta kauniissa saaristomaisemissa. Lähösataman pysäköintialueen autojen ja Örön vierasvenesamanan veneiden määrästä päätellen väkeä oli liikkeellä paljon, mutta sinänsä melko pienellä saarella ei kuitenkaan ollut ruuhkaa.

Marko Kivi ylikersantiksi
[Kuva: Suomen lippu.]
Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö evl Marko Alamäki on Puolustusvoimain lippujuhlapäivänä 4.6.2020 ylentänyt yhdistyksen aktiivireserviläisen Marko Kiven ylikersantiksi.

Toijalan Seudun Reserviläiset ry onnittelee lämpimästi ylennettyä!

Talvisodan päättymisen 80-vuotismuistopäivää vietettiin 13.3.2020
Talvisodan päättymisestä tuli kuluneeksi 80 vuotta perjantaina 13.3.2020. Sodan päättymisen muistopäivää vietettiin myös Toijalassa. Akaan seurakunnan sankarihaudalla suoritettiin klo 11 rauhankellojen soitua paikallisten sotainvalidi- ja -veteraaniyhdistysten yhteinen seppeleenlasku. Toijalan Mieskuoro lauloi laulun Oi kallis Suomenmaa. Puheen piti Akaan Reserviupseerikerho ry:n Jukka Yrjölä. Tilaisuuden päätteeksi laulettiin virsi 577.

[Kuva: Toijalan sankarihaudalla seppeleen laskivat Toijalan Seudun Sotainvalidit ry:n puheenjohtaja dos. Juha Vuorinen (vas.), Toijalan Seudun Rintamaveteraanien Aulis Eskeli ja Toijalan Seudun Sotaveteraanit ry:n puhjeenjohtaja Seppo Valkama. Suomen lipun kantajana toimi TORES:n puheenjohtaja Ossi Reini ja lipunvartijoina TORES:n sihteeri Marlena Kuisma (oik.) ja AKRU:n Markku Lapinleimu. Kunniavartiota suoritti TORES:n osalta MPK-yhteyshenkilö ja naisten toiminnan vastaava Virpi Rantala.]
Toijalan sankarihaudalla seppeleen laskivat Toijalan Seudun Sotainvalidit ry:n puheenjohtaja dos. Juha Vuorinen (vas.), Toijalan Seudun Rintamaveteraanien Aulis Eskeli ja Toijalan Seudun Sotaveteraanit ry:n puhjeenjohtaja Seppo Valkama. Suomen lipun kantajana toimi TORES:n puheenjohtaja Ossi Reini ja lipunvartijoina TORES:n sihteeri Marlena Kuisma (oik.) ja AKRU:n Markku Lapinleimu. Kunniavartiota suoritti TORES:n osalta MPK-yhteyshenkilö ja naisten toiminnan vastaava Virpi Rantala.

Seurakuntatalolla pidettäväksi suunniteltu ohjelmallinen muistotilaisuus peruutettiin koronavirusepidemian vuoksi valtioneuvoston 12.3.2020 antaman suosituksen mukaisesti.

Kevätkokous palkitsi aktiiveita Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidettiin Toijalan kierrätyskeskuksella tiistai-iltana 25.2.2020. Kokouksen yhteydessä muistettiin ansioituneita yhdistyksen jäseniä huomionosoituksin.

[Kuva: Vuoden aktiivireserviläisen huomionosoituksella palkittiin yhdistyksen sihteeri Marlena Kuisma (kuva: Jere Virtala).] [Kuva: Yhdistyksen pöytästandaarin vastaanotti aktiivinen MPK-yhteyshenkilö ja naisten toiminnan vastaava Virpi Rantala (kuva: Jere Virtala).]
Vuoden aktiivireserviläisen huomionosoituksella palkittiin yhdistyksen sihteeri Marlena Kuisma, ja yhdistyksen pöytästandaarin vastaanotti aktiivinen MPK-yhteyshenkilö ja naisten toiminnan vastaava Virpi Rantala. Huomionosoitukset luovutti yhdistyksen puheenjohtaja Ossi Reini (kuvat: Jere Virtala).

Panssarimuseolla kuultiin Honkaniemen panssaritaistelusta
[Kuva: Panssarikilta ry]
Tiistai-iltana 4.2.2020 Panssarimuseon esitelmäsarjassa kuultiin ev evp. Erkki Kauppisen esitelmä pian 80-vuotispäiväänsä viettävästä, 26.2.1940 käydystä Honkaniemen taistelusta, joka oli suomalaisten panssarivaunujoukkojen surullisenkuuluisa tulikaste.

[Kuva: Talvisodan aikaisilla torniin sinivalkoisin viivakuvioin maalatuilla kansallisuustunnuksilla varustettu ulkoisesti entisöity Vickers-panssarivaunu kuuluu nykyisin Panssarimuseon kokoelmiin. Takavasemmalla on Vickersiin perustuva neuvostoliittolainen T-26-panssarivaunu, joita suomalaiset saivat runsaasti sotasaaliiksi ja joita käytettiin koulutuksessa vielä pitkään sodan jälkeen.]
Talvisodan aikaisilla torniin sinivalkoisin viivakuvioin maalatuilla kansallisuustunnuksilla varustettu ulkoisesti entisöity Vickers-panssarivaunu kuuluu nykyisin Panssarimuseon kokoelmiin. Takavasemmalla on Vickersiin perustuva neuvostoliittolainen T-26-panssarivaunu, joita suomalaiset saivat runsaasti sotasaaliiksi ja joita käytettiin koulutuksessa vielä pitkään sodan jälkeen.

Lyhyt muistio Honkaniemen taistelu -esitelmästä (PDF-tiedosto, 73 kB).

Panssariseminaari järjestettiin PSPR:ssa 1.2.2020
[Kuva: Panssarikilta ry]
Panssarimuseo ja Panssarikilta ry järjestivät perinteisen Panssariseminaarin lauantaina 1.2.2020 Panssariprikaatin vanhan sotilaskodin Vaakuna-salissa Hattulan Parolannummella.

Seminaarin esitelmät olivat:
 • PT-76- ja BTR-50-vaunujen hankinnat ja käyttö Suomessa (DI Esa Muikku)
 • Leopard 1 ARV: hankinta ja käyttöönotto Suomessa (DI Aki Toivonen)
 • Suomalaisten panssarivaunujoukkojen alkupaloja vaunukoulutuksesta, huollosta ja käytöstä sekä operatiivisista tehtävistä (evl evp. Asko Itkonen)
 • Sata vuotta suomalaisten panssarisotilaiden univormutunnuksia (restonomi Seppo Simola)
 • Havaintoja Erillisestä Panssarikomppaniasta 1943-1944 (HuK Kari Kuusela).


[Kuva: BTR-50-vaunujen eri versioita oli runsaslukuisesti esillä Panssariseminaarin kalustonäyttelyssä.]
BTR-50-vaunujen eri versioita oli runsaslukuisesti esillä Panssariseminaarin kalustonäyttelyssä.

Seminaari veti salin jälleen lähes täyteen panssariaselajin menneisyydestä ja nykyisyydestä kiinnostuneita. Lounaaksi nautittiin maittava tomaattinen lihakeitto varuskuntaruokala Rubenissa, ja kalustonäyttelyssä esillä oli edustava otos esitelmien aiheena olleita panssarivaunuja.

Muistio vuoden 2020 Panssariseminaarista (PDF-tiedosto, 3 727 kB).

Kuvia vuoden 2020 Panssariseminaarin kalustonäyttelystä.

TORES mitalikannassa piirien ilma-asemestaruuskisoissa
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Etelä-Hämeen reserviläispiirien ilma-asemestaruuskilpailut käytiin lauantaina 18.1.2020 Hämeenlinnassa. TORES:n joukkue ei ollut suuri, mutta sitäkin menestyksekkäämpi. Ilmapistoolisarjan D18 voitti Nuppu Salmiovirta tuloksella 312 ja sarjan H50 Jarmo Nieminen tuloksella 352. Ilmapistoolisarjan H60 kolmanneksi ampui Asko Lehtonen tuloksella 348.

Tulokset kokonaisuudessaan ja kuvia kisoista on nähtävillä Piirin WWW-sivuilla.

Panssarimuseolla kuultiin jälleen ballististen ohjusten historiaa
[Kuva: Panssarikilta ry]
Tiistai-iltana 7.1.2020 Panssarimuseon esitelmäsarja keräsi museohalliin jälleen lukuisan joukon tekniikan historian ja sotahistorian ystäviä, kun evl evp. Olli Dahl esitelmöi aiheesta A4/V2 Neuvostoliiton palveluksessa - "ase, jota ei pitänyt olla olemassa". Esitelmä oli jatkoa ja osin kertausta lokakuussa pidetylle V2 ja sen operatiivinen käyttö - ensiaskeleita avaruuteen -esitelmälle.

Toisen maailmansodan aikainen saksalainen Aggregat 4 eli A4-ohjuksen teknologia päätyi pian sodan jälkeen sekä Yhdysvaltain että Neuvostoliiton haltuun. Ensinmainittu kehitti sen pohjalta mm. miehitetyn kuulennon mahdollistaneen Saturn V -kantoraketin ja jälkimmäinen Sputnikin R7- sekä Vostok- ja Sojuz-kantoraketit. Populaarihistoriassa A4-ohjus tunnetaan paremmin natsihallinnon sille antamalla propagandanimellä die Vergeltungswaffe 2 eli V2.

Lyhyt muistio A4-ohjusesitelmästä (PDF-tiedosto, 87 kB).

Virpi Rantala vuoden MPK-toimijaksi
[Kuva: Maanpuolustuskoulutusyhdistys]
Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Hämeen maanpuolustuspiirin Hattulan koulutuspaikan vuosijuhlaa vietettiin Panssariprikaatissa Hattulan Parolannummella perjantai-iltana 13.12.2019.

Koulutuspaikan vuoden toimijana palkittiin TORES:n MPK-yhdyshenkilö Virpi Rantala. Hän on osallistunut vuoden 2019 aikana kurssinaisena, kouluttajanna, vääpelinä ja huoltopäällikkönä kaikkiaan 15 eri MPK:n kurssiin tai tapahtumaan nuorille suunnatuista turvakursseista taistelupelastajan ja räjähdetietoisuuden kursseihin. Lisäksi hän on hyödyntänyt laajaa MPK-osaamistaan toimiessaan TORES:n naisten toiminnan vastaavana toteuttamassa erilaisia käytännön aktiviteetteja.

[Kuva: MPK:n Hattulan koulutuspaikan vuoden toimijana palkittu TORES:n Virpi Rantala vastaanotti huomionosoituksen Panssariprikaatissa vietetyssä arvokkaassa tilaisuudessa (kuva: Jarmo Ahonen).]
MPK:n Hattulan koulutuspaikan vuoden toimijana palkittu TORES:n Virpi Rantala vastaanotti huomionosoituksen Panssariprikaatissa vietetyssä arvokkaassa tilaisuudessa (kuva: Jarmo Ahonen).

Samassa juhlallisessa tilaisuudessa muistetiin vuoden aikana merkkipäiviään viettäneitä MPK-aktiiveita. TORES:n jäsenistöstä tämän huomionosoituksen vastaanottivat Jouni Ijäs ja Mikko Juomoja.

Toijalan Seudun Reserviläiset onnittelee lämpimästi aktiivijäseniään!

Joulutulia vietettiin 12.12.2019 Yhdistys yhdessä Akaan seurakunnan ja Suomen Punaisen Ristin Akaan osaston kanssa järjesti kaikille avoimen hengellisen joulunalustapahtuman torstai-iltana 12.12.2019 vanhan kivisakastin edustalla Toijalassa. Tervehdyssanat lausui ja jouluevankeliumin luki yhdistyksen MPK-yhdyshenkilö ja naisten toiminnan vastaava Virpi Rantala. Hartauden piti kappalainen Tero Kuparinen. Lisäksi laulettiin virret 21 Enkeli taivaan ja 30 Maa on niin kaunis.

[Kuva: Joulutulet Akaan seurakunnan vanhalla kivisakastilla.]

Hartauden jälkeen jatkettiin lähellä sijaitsevalla SPR:n paikallisosaston toimitila Sykkeellä glögin, piparien ja joululaulujen merkeissä. Tilaisuuteen osallistui 32 henkilöä, niin yhdistyksen jäseniä kuin muitakin joulun viettoon valmistautuvia. Myös sotaveteraanipolven edustus oli paikalla perinteiseen tapaan Erkki Kitusen myötä.

Itsenäisyyspäivän huomionosoituksia
[Kuva: Suomen lippu.]
Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö myönsi Suomen Leijonan ansioristin yhdistyksen jäsenelle Minna Reinille.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen myönsi Reserviläisliiton ansioristin soljella yhdistyksen kunniapuheenjohtajalle ja Etelä-Hämeen Reserviläispiirin edelliselle puheenjohtajalle Juha Arvoselle

Puolustusvoimain Uudenmaan aluetoimiston päällikkö evl Vesa Sundqvist ylensi kersantiksi yhdistyksen jäsenen Joel Liesniemen.

Toijalan Seudun Reserviläiset onnittelee lämpimästi ylennettyä ja huomionosoituksen saaneita!

TORES mukana itsenäisyyspäivän tapahtumissa Itsenäisyyspäivä alkoi tällä kertaa vesisateisissa merkeissä Toijalan torilla suoritetulla lipunnostolla, jota Toijalan Mieskuoro säesti Lippulaululla. Torilta siirryttiin hautausmaan sankarihaudalle, jossa kaupunginvaltuutettu Saija Roininen piti tiiviin ja jälkeenpäin runsaasti kiitosta maanpuolustusväeltä saaneen puheen ja lasketttiin seppeleet sankarihaudalle ja sisällissodan eri puolilla kaatuneiden leposijoille.

Suomen lippua kantoi Akaan Reserviupseerikerho ry:n puheenjohtaja Jari Rantanen, ja lipunvartijoina toimivat TORES:n varapuheenjohtaja Juhani Kuisma ja AKRU:n varapuheenjohtaja Petteri Jyrämö. Lippulinnassa TORES:n lippua kantoi puheenjohtaja Ossi Reini. Kunniavartiota suorittivat TORES:n Jarmo Perttunen ja AKRU:n sihteeri Sanna Jaakola.

[Kuva: Itsenäisyyspäivän tilaisuus Akaan seurakunnan Toijalan sankarihaudalla.]

Iltapäivällä vietettiin Akaan kaupungin itsenäisyyspäiväjuhlaa Lounaspirtillä Toijalassa. Kahvitarjoilun jälkeen tilaisuudessa kuultiin kaupunginjohtaja Antti Peltolan tervehdyssanat ja niiden jälkeen musiikkia nuoren piano- ja vilutaiteilijan Maria Joupin esittämänä. Suomen historiaa laajasti käsitelleen juhlapuheen piti Akaan Seutu -paikallislehden päätoimittaja Juha Kosonen. Juhlapuheen jälkeen luovutettiin vuoden yrittäjäpalkinto Viialan huonekaluliike Oy:lle, urheilijapalkinto Toijalan Vauhti ry:n Teemu Salmiselle, kulttuuripalkinto tapettitehdas Pihlgren & Ritola Oy:lle ja kunniamaininta elokuussa vietetylle Mariannen päivän tapahtumalle. Lopuksi kuultiin Toijalan Mieskuoron tuplakvartetin esittämänä isänmaallisia lauluja. Tilaisuuden päätti yhteislauluna laulettu Maamme-laulu. Tilaisuuteen osallistui myös kaksi lottaveteraania, Eila Pennanen ja Aune Myllys, sekä sotaveteraani Erkki Kitunen..

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati pidettiin Tampereella. Paraatissa mukana olleessa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen osastossa marssi TORES:n MPK-yhdyshenkilö Virpi Rantala. Niin Akaassa kuin Tampereella järjestettyjä tilaisuuksia seuraamassa oli lukuisia TORES:n jäseniä.

Pimeäetsintäharjoitus järjestettiin 31.10.2019 Akaan Kylmäkoskella
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunta järjesti perinteisen pimeäetsintäharjoituksen torstai-iltana 31.10.2019 Akaan Kylmäkosken Savikoskella. Harjoituksen kokoontumis- ja johtopaikkana toimi Kylmäkosken Veikot ry:n maja.

Harjoituksessa simuloitiin tilannetta, jossa kaksi pariskuntaa oli lähtenyt tarkastamaan alueella olevia riistaruokintapaikkoja. Retkikunnan yksi jäsen muisti vielä yhden tarkastamatta jääneen paikan ja lähti käymään siellä. Hän kuitenkin eksyi, kun ilta oli jo alkanut pimetä eikä maasto ei ollut tutuinta. Muut kolme olivat lähteneet kohti autoaan, mutta matkalla yksi heistä alkoi voimaan pahoin. Mutta koska matkapuhelimet eivät toimi alueella. porukan kolmas oli lähtenyt etsimään parempaa kenttää korkeammalta maastosta eksyen hänkin. Harjoituksen suunnittelijat olivat halunneet laatia monimaalitilanteen, jolloin saatiin etsittävää ja löydettävää erityyppisille partiolle. Lisäksi mukaan oli helppo ottaa Vapepa-toiminnassa aina tärkeä ensiavun näkökulma.

Harjoituksessa oli mukana 35 vapaaehtoista paitsi Etelä-Pirkanmaalta myös Hämeenlinnan ja Tampereen alueilta. Mikä erityisen ilahduttavaa, mukana oli suuri joukko ensikertalaisia. Valmiuden ylläpito tarvitsee uusia toimijoita. Suurimman osaston, yhteensä 11 henkeä, harjoitukseen marssitti TORES. Myös kaikki kadonneita esittäneet, Virpi Rantala, Marko Kivi ja Juhani Kuisma, olivat TORES:n väkeä. Harjoituksen suunnittelusta ja yleisestä koordinoinnista vastanneen johtajan, TORES:n Vapepa-vastaavan Juuso Hyvärisen oli helppo luottaa omaan väkeen. Jos olisi sattunut se erittäin epätodennäköinen tilanne, että etsijät eivät olisi kadonneita löytäneet, olisivat nämä hankkiutuneet maastosta pois omin neuvoin.

Raskaimmin varustettu puolestaan oli Suomen Lentopelastusseura SLPS ry:n tamperelainen RPAS 501 -hälytysryhmä. Miehittämätöntä ilma-alusta se ei nyt tuonut mukanaan, mutta varustukseen kuului mm. maastomönkijä perävaunuineen. Mönkijäpartio oli kelpo apu, kun toiminta-alue laajeni Lumijoen koillispuolisille urille. Matkapuhelinten heikko kuuluvuus pakotti rakentamaan VHF-radioverkon, jonka koetellulla taidollaan pystyttivät Partiolippukunta Toijalan Eräveikot ry:n Paavo Helenius ja Lasse Nieminen.

Harjoituksen vapaaehtoisjohtajina toimivat Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry:n Anne Perko ja Tarja Sirola ja sihteerinä saman yhdistyksen Jenni Kytöharju sekä karttavastaavana Valkeakosken Haka ry:n suunnistusjaostoa ja Valkeakosken Reservinaliupseerit-Reserviläiset ry:tä edustava Jarmo Annala. Huollon vastaavina toimivat SPR:n Akaan osaston ja Toijalan VPK:n Arja ja Sini Lohi.

[Kuva: Vapepa loistaa pimeässä. Etsintä alkoi kaikille yhteisellä käskynjaolla, jonka suoritti vapaaehtoisjohtaja Anne Perko (oik.).]
Vapepa loistaa pimeässä. Etsintä alkoi kaikille yhteisellä käskynjaolla, jonka suoritti vapaaehtoisjohtaja Anne Perko (oik.).

Johtopaikka muodosti etsijöistä kolme koirapartiota, yhden autopartion, kaksi jalkapartiota ja yhden maastomönkijäpartion. Tilanteen edetessä autopartio jalkautui kolmanneksi jalkapartioksi. Jalkapartioita johtivat häneenlinnalaiset Anu ja Reijo Kajander sekä TORES:n Jere Virtala.

Vaikka paikoin vaativa maasto, pimeys ja matkapuhekinten toimimattomuus antoivat harjoitukselle oman mausteensa, tulosta alkoi syntyä. Kadonneet "Annen" ja "Markon" löysi koirapartio autiotalolta. Tilanne edellytti etsijöiltä hätäensiavun osaamista, joka sujuikin hyvin. Eksyksissä ollut "Jussi" kuljeskeli pääosin kuntoradan pimeillä urilla ja tuli illan edetessä jalkapartion löytämäksi. "Virpin" puolestaan löysi mönkijäpartio Lumijoen koillispuolelta hieman ennen klo 21:tä.

Syyskokous pidettiin 10.10.2019 Akaan Toijalassa Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n sääntömääräinen syyskokous pidettiin Toijalan Kierrätyskeskuksella torstai-iltana 10.10.2019. Kokoukseen osallistui kaikkiaan 16 yhdistyksen jäsentä. Puheenjohtajana toimi yhdistyksen kunniapuheenjohtaja, Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n edellinen puheenjohtaja Juha Arvonen.

Kokouksessa muun muassa vahvistettiin vuoden 2020 toimintasuunnitelma ja tasapainoiseksi laadittu talousarvio sekä valittiin hallituksen puheenjohtaja ja jäsenet. Puheenjohtajana jatkaa pestiä jo usean vuoden ajan menestyksekkäästi hoitanut Ossi Reini. Hallituksen jäseniä on 10 ja hekin ovat pääosin jo aiemmin hallituksessa toimineita, osa jo pitkään: Katja Ahola, Marlena Kuisma, Virpi Rantala, Heikki Ahola, Juuso Hyvärinen, Marko Kivi, Juhani Kuisma, Timo Leppänen, Jukka Peräkivi (uusi) ja Jere Virtala. Piirihallitukseen valittiin yhdistyksen edellinen puheenjohtaja Jarmo Ahonen ja nykyinen 1. varapuheenjohtaja Juhani Kuisma.

[Kuva: Kokouksen yhteydessä vuoteen 1997 saakka toimineen TORES:n naisjaoston viimeinen puheenjohtaja Merja Lehtonen lahjoitti yhdistykselle vastikään 50 vuotta täyttänyttä Saajanmajaa esittävän kylmäkoskelaistaiteilija Liisa Inomaan maalaaman taulun. Yhdistyksen puolesta teoksen vastaanotti puheenjohtaja Reini. Takana yksi syyskokouksen osallistujista, pitkän linjan reserviläis-, veteraanityö-, Vapepa- ja SPR-aktiivi Seppo Valkama.]
Kokouksen yhteydessä vuoteen 1997 saakka toimineen TORES:n naisjaoston viimeinen puheenjohtaja Merja Lehtonen lahjoitti yhdistykselle vastikään 50 vuotta täyttänyttä Saajanmajaa esittävän kylmäkoskelaistaiteilija Liisa Inomaan maalaaman taulun. Yhdistyksen puolesta teoksen vastaanotti puheenjohtaja Reini. Takana yksi syyskokouksen osallistujista, pitkän linjan reserviläis-, veteraanityö-, Vapepa- ja SPR-aktiivi Seppo Valkama.

Sääntömääräisten asioiden jälkeen eri toimintojen vastuuhenkilöt tiedottivat ajankohtaisista asioista, kuten 24.10.2019 klo 18 PSPR:ssa järjestettävästä kaikille jäsenille avoimesta Reserviläispiirin syyskokouksesta ja ennen kokousta pidettävästä Hämeen aluetoimiston päällikön evl Hannu Koiviston Puolustusvoimista kertovasta esitelmästä sekä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunnan 31.10.2019 klo 17.30 alkaen Akaan Kylmäkoskella järjestämästä pimeäetsintäharjoituksesta.

Saajanmajan 50-vuotisjuhlaa vietettiin 5.10.2019 Saajanmaja on Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n ja Akaan Reserviupseerikerho ry:n yhdessä omistama ja ylläpitämä yhdistysmaja Akaan Kylmäkoskella, lähellä nykyistä Hämeenlinnan rajaa sijaitsevan Saajanmitta-lammen rannalla. Maja rakennettiin silloisten Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry:n ja Toijalan Reservialiupseerit ry:n saumattomana yhteistyönä vuosina 1968-1969. Tontin majalle lahjoitti Mäki-Tiuran maatilan omistaja Aino Tiura yhdessä poikansa, Reserviupseerikerhon jäsenen, Seppo Tiuran kanssa vuonna 1967.

[Kuva: Saajanmajan 50-vuotisjuhla alkoi arvonsa mukaisesti TORES:n varapuheenjohtajien Juhani Kuisman (vas.) ja Jere Virtalan suorittamalla lipunnostolla.]
Saajanmajan 50-vuotisjuhla alkoi arvonsa mukaisesti TORES:n varapuheenjohtajien Juhani Kuisman (vas.) ja Jere Virtalan suorittamalla lipunnostolla.

Majan suunnittelijana toimi Reserviupseerikerhon jäsen, silloisen Toijalan kauppalan rakennusmestari Veikko Valo ja rakennustöiden johtajana Reservialiupseerien jäsen, ylikonstaapeli Paavo Yli-Mutka. Maja rakennettiin pitkälti lahjoitusten turvin. Paikalliset metsänomistajat lahjoittivat puutavaraa niin, että sitä riitti myytäväksi saakka ja siten muiden rakentamiskulujen kattamiseen. Muita lahjoituksia saatiin peräti 118 elinkeinoelämän toimijalta ja 20 yksityiseltä. Puutavaran kenttäsahausta ja vaativimpia muuraustöitä lukuunottamatta kaikki työt tehtiin talkoilla. Eniten talkootyötunteja kertyi talkoopäällikkö Yli-Mutkalle, yli 500 tuntia. Harjannostajaiset pidettiin 29.9.1968, ja maja vihittiin käyttöön 29.6.1969 Parolan Marssin soidessa. Juhlallisessa vihkiäistilaisuudessa musiikista vastasi Hämeenlinnan varuskunnan soittokunta, ja vihkimisen suoritti silloisen Hämeenlinnan sotilaspiirin päällikkö evl Heikki Virtanen.

Seuraava suuri rakennusurakka oli rantasauna, jonka mahdollisti omistajayhdistysten 1970-80-lukujen taitteessa tekemien maakauppojen ja tilusvaihtojen myötä haltuunsa saama hyvä rakennuspaikka. Rantasauna rakennettiin vuosien 1985-1986 aikana, myös pitkälti talkootyön ja lahjoitusten turvin. Rantasaunan suunnittelijana toimi Reserviupseerikerhon jäsen Ari Kurvi.

[Kuva: TORES:n puheenjohtaja Ossi Reini ja AKRU:n puheenjohtaja Jari Rantanen kuuntelevat, kun tuottelias paikallisten veteraani- ja maanpuolustusyhdistysten kronikoitsija, AKRU:n Markku Lapinleimu kertoo majan rakentamishistoriasta.]
TORES:n puheenjohtaja Ossi Reini ja AKRU:n puheenjohtaja Jari Rantanen kuuntelevat, kun tuottelias paikallisten veteraani- ja maanpuolustusyhdistysten kronikoitsija, AKRU:n Markku Lapinleimu kertoo majan rakentamishistoriasta.

Pitkän käyttöikänsä aikana maja on luonnollisesti kokenut useita remontteja. Sähköt majalle saatiin jo vuonna 1974 edelleen talkootyön ja lahjoitusten myötä. Rakennusaikana suosittu pulpettikattorakenne uusittiin vuonna 1990 Reservialiupseerien jäsenen, maanrakennusyrittäjä Arvo Nääpän johdolla. Vuonna 1994 uusittiin majan lämmitys- ja valaistusjärjestelmä sekä lattiapinnoite ja paneloitiin ja maalattiin seinät. Sähkötyöt teki TORES:n jäsen, sähköurakoitsija Jouko Numminen, ja puusepäntöitä teki ja johti silloinen puheenjohtaja, lehtori ja sittemmin opetusneuvos ja yhdistyksen kunniapuheenjohtaja Timo Lehtonen. Perinnekorsua alueelle suunniteltiin jo 1970-luvun alkuvuosina rkm. Valon piirustusten mukaan, mutta se on vielä toistaiseksi rakentamatta.

Saajanmajan viimeisin rakennustyö on uusi rantasauna. Edellämainittu 1980-luvun sauna paloi tuntemattomasta syystä syksyllä 2016. Vakuutuskorvauksen ja talkootyön voimin rakennettiin uusi sauna vuosien 2017-2018 aikana, ja työn viimeisteli kesällä 2019 rakennettu uusi laituri. Uuden rantasaunan rakennustöitä johti AKRU:n pitkäaikainen aktiivijäsen TkL Reijo Rasmus.

Saajanmaja on vuosien ja vuosikymmenten saatossa palvellut paikallista ja seudullista vapaaehtoista maanpuolustus- ja veteraaniperinnetoimintaa niin koulutus-, kilpailu-, kokous- kuin vapaa-ajanviettopaikkana. Lisäksi majaa maastoineen ovat hyödyntäneet Vapaaehtoisen pelastuspalvelun, SPR:n ja muiden yhteiskunnan kokonaisturvallisuustoimijoiden paikallisosastot sekä lukuisat muut alueen yleishyödylliset yhdistykset ja järjestöt.

Saajanmajan 50-vuotisjuhlaa vietettiin 31 vieraan joukolla lauantai-iltana 5.10.2019. Mukana oli niin kummankin omistaja- ja ylläpitäjäyhdistyksen jäsenistöä kuin alkuperäisen tontin lahjoittajan Mäki-Tiuran tilan nykyistä isäntäväkeä. Mukana oli sekä majan että vanhan rantasaunan rakennusaikaisia aktiiveita, kuten AKRU:n kunniapuheenjohtaja Pentti E. J. Uotila, majan valmistumisen aikainen Reserviupseerikerhon puheenjohtaja Touko Sirkesalo ja vanhan rantasaunan rakennustoimikunnan puheenjohtaja TORES:n Risto Suojanen. Nuoremman reserviläissukupolven edustajat esittivät senioreille kysymyksen vuosikymmenten takaisen toiminnallisen aktiivisuuden taustavaikuttimista. Sirkesalo, Uotila ja Suojanen vastasivat syinä olleen kansan silloisen vahvan maanpuolustushenkisyyden - vaikka pintapuolisista historian yleisesityksistä saattaa saada erilaisen kuvan 1960-1970-lukujen henkisestä ilmapiiristä - mihin liittyi monen toiminnassa mukana olleen kohdalla omakohtaisia kokemuksia sota-ajasta, sekä muiden vapaa-ajan aktiviteettien vähäisyyden ja tiiviin yhteishengen, joka näkyi paitsi talkootyössä myös monipuolisessa urheilu- ja ammuntatoiminnassa. TORES:n puheenjohtaja Ossi Reini totesi vastauspuheenvuorossaan silloisen asenteen olevan hyvä ohjenuora myös nykypäivänä.

[Kuva: Saajanmajan lämminhenkiseen 50-vuotisjuhlaan osallistui kaikkiaan 31 henkeä.]
Saajanmajan lämminhenkiseen 50-vuotisjuhlaan osallistui kaikkiaan 31 henkeä.

Tilaisuuden virallisessa osiossa muisteltiin majan rakennus- ja käyttöhistoriaa, paljastettiin tontin lahjoittajien Aino ja Seppo Tiuran muotokuva, palautettiin vanhan rantasaunan rakennustöiden yhteydessä rakenteiden alle jäänyt vasara omistajalleen Suojaselle, luovutettiin Vapaussodan Perinneliiton maanpuolustusansioista myöntämä Sininen Risti havunoksatunnuksin puheenjohtaja Reinille ja palkittiin yhdistyksen pitkäaikainen talkooaktiivi Jarmo Perttunen lahjakortilla. Tämän jälkeen nautittiin Kuisman perhekunnan laittamat herkulliset pasteija- ja kakkukahvit. Pimenevä syysilta jatkui saunomisen ja vapaamuotoisen seurustelun merkeissä hämäläisen metsäluonnon helmassa.

Panssarimuseolla kuultiin ohjusten historiaa
[Kuva: Panssarikilta ry]
Tiistai-iltana 1.10.2019 kuultiin Panssarimuseon esitelmäsarjassa Hattulan Parolannummella evl evp. Olli Dahlin esitelmä aiheesta V2 ja sen operatiivinen käyttö - ensiaskeleita avaruuteen. Paikalla oli useita kymmeniä tekniikan historiasta ja sotahistoriasta kiinnostuneita kuulijoita.

Toisen maailmansodan aikainen saksalainen Aggregat 4 eli A4-ohjus oli yksi tärkeimpiä miehitetyn kuulennon mahdollistaneen yhdysvaltalaisen Saturn V -kantoraketin varhaisia edeltäjiä. Molempien pääsuunnittelija oli sama mies, saksalaissyntyinen tohtori Wernher von Braun. Populaarihistoriassa A4-ohjus tunnetaan paremmin natsihallinnon sille antamalla propagandanimellä die Vergeltungswaffe 2 eli V2.

Lyhyt muistio A4-ohjusesitelmästä (PDF-tiedosto, 80 kB).

TORES:n ruutiasemestaruudet 2019 ratkottiin elo-syyskuun taitteessa Toijalan Seudun Reserviläisten jäsentenvälisistä pienoispistoolimestaruuksista kilpailtiin Toijalan Urheiluampujat ry:n Ruskeakiven ulkoradalla Akaan Kylmäkoskella keskiviikkoiltana 28.8.2019. Kisaan osallistui kahdeksan ampujaa kuudessa eri sarjassa. Kovatasoisessa kisassa jokaisella oli kotiin viemisinään kirkas mitali. Kisat käytiin yhdistyksen ampumavastaavan Heikki Aholan johdolla.

[Kuva: TORES:n jäsentenvälisen pienoispistoolikisan mitalistit vasemmalta lukien Risto Suonpää, Martti Palomäki, Asko Lehtonen, Jukka Peräkivi, Jere Virtala ja Ossi Reini. Kuvasta puuttuu D18-sarjan voittaja Nuppu Salmiovirta.]
TORES:n jäsentenvälisen pienoispistoolikisan mitalistit vasemmalta lukien Risto Suonpää, Martti Palomäki, Asko Lehtonen, Jukka Peräkivi, Jere Virtala ja Ossi Reini. Kuvasta puuttuu D18-sarjan voittaja Nuppu Salmiovirta.

Kisat jatkuivat keskiviikkoiltana 4.9.2019 kivääriradalla, jossa miteltiin pienoiskiväärimestaruuksista kolmen ampujan voimin.

[Kuva: TORES:n jäsentenvälisen pienoiskiväärikisan mitalistit Jere Virtala ja Juhani Kuisma. Kuvasta puuttuu naisten sarjan voittaja Heli Haulivuori (kuva: Ossi Reini).]
TORES:n jäsentenvälisen pienoiskiväärikisan mitalistit Jere Virtala ja Juhani Kuisma. Kuvasta puuttuu naisten sarjan voittaja Heli Haulivuori (kuva: Ossi Reini).

Tulokset olivat seuraavat:

Pienoispistooli, sarja D18
 1. Nuppu Salmiovirta (382 p.)
Pienoispistooli, sarja H
 1. Jere Virtala (479 p.)
 2. Jukka Peräkivi (371 p.)
Pienoispistooli, sarja H50
 1. Ossi Reini (526 p.)
Pienoispistooli, sarja H60
 1. Asko Lehtonen (489 p.)
Pienoispistooli, sarja H70
 1. Martti Palomäki (509 p.)
Pienoispistooli, sarja H75
 1. Risto Suonpää (430 p.)
Pienoiskivääri, sarja D
 1. Heli Haulivuori (481 p.)
Pienoiskivääri, sarja H
 1. Jere Virtala (341 p.)
Pienoiskivääri, sarja H60
 1. Juhani Kuisma (310 p.).
Maakunnallisen pistoolikisan loppuhuipennuksesta kultaa TORES:n ampujille Maakunnallisen pistoolikisan kesäkauden 2019 viimeinen osakilpailu käytiin Toijalan Urheiluampujat ry:n Ruskeakiven ulkoradalla Akaan Kylmäkoskella keskiviikkoiltana 21.8.2019. Kisaan osallistui seitsemän ampujaa.

[Kuva: Sarjojensa kultamitalistit Nuppu Salmiovirta ja Ossi Reini.]
Sarjojensa kultamitalistit Ossi Reini ja Nuppu Salmiovirta.

TORES:n mitalistit olivat tuttuja nimiä: Nuppu Salmiovirta voitti naisten sarjan ja Ossi Reini miesten M50-sarjan.

Kilpailun johtajana toimi TORES:n ampumavastaava Heikki Ahola. Muutkin kisatoimitsijat olivat jälleen TORES:n jäseniä.

Jäsenkirje 2/2019 ilmestyi Yhdistyksen jäsenkirje 2/2019 (PDF-tiedosto, 59 kB) ilmestyi viikolla 33. Kirjeessä kerrotaan mm. tulevista tapahtumista.

TORES järjesti RESUL:n frisbeegolfmestaruuskisat 29.6.2019 Akaan Kylmäkoskella - hopeaa Jere Virtalalle
[Kuva: Reserviläisurheiluliitto ry]
Toijalan Seudun Reserviläiset ry on sai kunnian järjestää Reserviläisurheiluliitto ry:n eli RESUL:n uusimman mestaruuskilpailulajin, frisbeegolfin, mestaruuskilpailut lauantaina 29.6.2019. Akaan Kylmäkosken Savikoskella. Hyvässä säässä ja erittäin laadukkaassa Kylmäkoski Disk Golf Parkissa Kylmäkosken Veikot ry:n majalla käydyt kisat onnistuivat erinomaisesti.

[Kuva: RESUL:n frisbeegolfmestaruuksista kamppaillut joukko ei ollut suuren suuri mutta sitäkin aktiivisempi (kuva: Ossi Reini).]
RESUL:n frisbeegolfmestaruuksista kamppaillut joukko ei ollut suuren suuri mutta sitäkin aktiivisempi (kuva: Ossi Reini).

Kisat käytiin periaatteella 2 × 18 väylää ihannetuloksella (par) 112. Avoimeen sarjaan osallistui seitsemän ja +50-sarjaan neljä heittäjää. Järjestävän seuran menestys avoimessa sarjassa oli hyvä: Jere Virtala heitti hopealle tuloksella +6 ja Jukka Peräkivi neljänneksi tuloksella +11. Sarjan voitti Vihdin Reserviupseerikerho ry:n Ville Kotamäki tuloksella +3 ja pronssisijan saavutti saman seuran Verneri Kotamäki tuloksella +7. Paikallista väriä sarjaan antoi myös seitsemänneksi sijoittunut Akaan Reserviupseerikerho ry:n Timo-Pekka Koivuniemi (+54).

Sarjan +50 mitalikolmikko oli: 1. Kai Hirvonen, Mikkelin Reserviläiset ry, 2. Markus Stigzelius, Helsingin Reserviupseerien Viestiosasto ry (+18) ja 3. Pirkka Juntunen, Kangasniemen Reserviläiset ry (+23). Lounastauolla hirvikeiton painikkeeksi Vihdin reserviupseerit kartuttivat mitalisaalistaan. Puttauskisan voitti Verneri Kotamäki ja CPT-kisan (closest to pin, jossa kilpaillaan lähimmäs koria heittämisestä) Ville Kotamäki.

[Kuva: Avoimen sarjan ja CPT-kisan voittajan, Vihdin Reserviupseerikerho ry:tä edustavan Ville Kotamäen taidonnäyte (kuva: Jere Virtala).]
Avoimen sarjan ja CPT-kisan voittajan, Vihdin Reserviupseerikerho ry:tä edustavan Ville Kotamäen taidonnäyte (kuva: Jere Virtala).

[Kuva: Sarjan +50 hopeamitalistin, Helsingin Reserviupseerien Viestiosasto ry:n Markus Stigzeliuksen suoritus puttauskisassa (kuva: Jere Virtala).]
Sarjan +50 hopeamitalistin, Helsingin Reserviupseerien Viestiosasto ry:n Markus Stigzeliuksen suoritus puttauskisassa (kuva: Jere Virtala).

Kilpailun johtajana toimi TORES:n Jukka Peräkivi. Kisajärjestelyjä tukivat hienolla tavalla paikalliset vireät elinkeinoelämän toimijat Akaan Seudun Osuuspankki ja Leomuovi Oy.

Niin kilpailijat kuin järjestäjätkin toivoivat, että frisbeegolf säilyy jatkossakin RESUL:n kisaohjelmassa. Erityisesti nuorten toivottiin aktivoituvan entistä enemmän, he kun ovat tässäkin lajissa tulevaisuus.

[Kuva: TORES:n vastuuhenkilöitä kisaorganisaatiossa: puheenjohtaja Ossi Reini, yleisen sarjan hopeamitalisti, varapuheenjohtaja Jere Virtala ja kilpailun johtaja Jukka Peräkivi.]
TORES:n vastuuhenkilöitä kisaorganisaatiossa: puheenjohtaja Ossi Reini, yleisen sarjan hopeamitalisti, 2. varapuheenjohtaja Jere Virtala ja kilpailun johtaja Jukka Peräkivi.

Maakunnallisista pistoolikisoista voittoja TORES:n ampujille Maakunnallista pistoolikisaa ammuttiin Toijalan Urheiluampujat ry:n Ruskeakiven ulkoradalla Akaan Kylmäkoskella keskiviikkoiltana 12.6.2019. Kisaan osallistui kaikkiaan 11 ampujaa.

[Kuva: Sarjojensa kultamitalistit Nuppu Salmiovirta ja Ossi Reini.]
Sarjojensa kultamitalistit Nuppu Salmiovirta ja Ossi Reini.

TORES:n Nuppu Salmiovirta avasi kesäkilpailukautensa voittamalla naisten sarjan. Toinen kultamitali tuli M50-sarjassa, jonka voitti yhdistyksen puheenjohtaja Ossi Reini.

Kilpailun johtajana toimi TORES:n ampumavastaava Heikki Ahola. Myös muut kisatoimitsijat olivat TORES:n jäseniä.

Piirien ruutiasemestaruuskisoista mitalisijoja TORES:lle
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Etelä-Hämeen reservipiirien ruutiasemestaruuskilpailut ammuttiin Valkeakoskella Kaakonojan ampumaradalla viikonloppuna 8.-9.6.2019. TORES:n ampujia osallistui lauantaina käytyihin Reserviläispiirin pistoolilajeihin.

TORES:n mitalistit olivat 3 × 20 laukauksen pika-ammunnan H50-sarjan tuloksella 532 voittanut Jukka Sirola ja pienoispistoolin 30 + 30 laukausta H60-sarjan toiseksi tuloksella 547 sijoittunut Asko Lehtonen.

Lisäksi Lehtonen ampui viidenneksi 3 × 20 laukauksen pika-ammunnan H60-sarjassa ja Jani Laaki kahdeksanneksi pienoispistoolin 30 + 30 laukauksen H-sarjassa. Pikapistoolin joukkuesarjassa TORES oli viides, pienoispistoolin joukkuesarjassa kahdeksas ja yleismestaruussarjassa kuudes.

Kaikkiaan kisoihin osallistui 15 eri reserviyhdistyksestä pistoolisarjoissa 48 ja kiväärisarjoissa 26 ampujaa.

Ruutiasemestaruuskisojen tulokset ovat nähtävissä Piirin WWW-sivuilla.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän ylennyksiä TORES:n jäsenille
[Kuva: Suomen lippu.]
Puolustusvoimain Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö evl Marko Alamäki ylensi Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4.6.2019 reservin sotilasarvossa seuraavat Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n jäsenet:
 • sotilasmestariksi Tuija Vihinen
 • kersantiksi Tuomas Arvonen
 • korpraaliksi Jukka Peräkivi.
Toijalan Seudun Reserviläiset onnittelee lämpimästi kaikkia ylennettyjä!

Seitsemän kirkon pyörälenkki ajettiin helatorstaina 30.5.2019 Sääsmäen rovastikunta eli Akaan seurakunta, Kylmäkosken kappeliseurakunta, Sääksmäen seurakunta ja Urjalan seurakunta järjesti perinteisen Seitsemän kirkon pyörälenkin jo 37. kertaa helatorstaina 30.5.2019. Lenkin tarkoituksena oli jälleen pyöräillä päivän aikana vapaavalintaista reittiä vähintään kahdella rovastikunnan kirkoista, jotka ovat: Kylmäkoski, Metsäkansa, Sääksmäki, Toijala (Akaa), Urjala, Valkeakoski (seurakuntatalo) ja Viiala.

Lenkille osallistui kaikkiaan 260 polkijaa, joista 100 kävi kaikilla seitsemällä kirkolla. Koko lenkin kiertäjille matkaa tuli reittivalinnoista riippuen noin 90-100 km.

Myös Toijalan Seudun Reserviläisillä oli jälleen aktiivinen osanotto lenkillä. TORES:n osallistujista neljä, Juha Arvonen, Juuso Hyvärinen, Asko Lehtonen ja Timo Leppänen, kävivät kaikilla seitsemällä kirkolla.

Saajanmajalle lenkkeiltiin 25.5.2019 TORES järjesti urheilu- ja kuntoliikuntavastaava Timo Leppäsen johdolla ensimmäistä kertaa keväisen kuntoilutapahtuman, Saajanmajan lenkin, lauantai-iltapäivänä 25.5.2019. Koko perheen lenkin tarkoituksena oli taittaa noin 14 km:n matka Allin Pirtiltä Toijalasta Saajanmajalle Kylmäkoskelle ja mahdollisesti myös takaisin joko jalan tai polkupyörällä. Jälkimmäinen vaihtoehto osoittautui näistä kahdesta suositummaksi sadepilvien roikkuessa yllä pitkälle iltapäivään saakka.

[Kuva: Saajanmajan lenkin osallistujia tavoitteessa: Timo Leppänen, Minna Reini, Ossi Reini, Juha Arvonen, Juuso Hyvärinen (kuva: Marlena Kuisma).]
Lenkin osallistujia tavoitteessa Saajanmajan pihassa: Timo Leppänen, Minna Reini, Ossi Reini, Juha Arvonen ja Juuso Hyvärinen (kuva: Marlena Kuisma).

Lenkille osallistui yhdeksän reippailijaa, joista viisi TORES:stä ja neljä veljesyhdistys AKRU:sta. Useampikin olisi reitille mahtunut varsinkin, kun paitsi että sade pian taukosi, oli TORES rakentanut Seppo Valkaman johdolla mittavan huolto-organisaation (Satu Kari, Marlena Kuisma, Marika Pykälö, Marjut Siltanen ja Jarmo Perttunen), jonka järjestämiin palveluihin kuului mehutarjoilu puolimatkassa ja perillä Saajanmajalla grillimakkarat, runsas voileipäkahvipöytä sekä sauna vastavalmistuneessa hienossa rantasaunassa.

TORES aktiivisesti mukana kaatuneiden muistopäivän tapahtumissa 19.5.2019 Toijalan Seudun Reserviläiset ry osallistui aktiivisesti kaatuneiden muistopäivän tapahtumiin Toijalassa sunnuntaina 19.5.2019. Yhdistyksen aktiiveista Akaan seurakunnan Toijalan sankarihaudalla vietettyyn tilaisuuteen osallistuivat Suomen lipun kantajana Juhani Kuisma, lipunvartijana Marlena Kuisma, yhdistyksen lipunkantajana Jere Virtala, kunniavartiomiehenä Rainer Hirvonen ja yhtenä seppeleenlaskijana Seppo Valkama. Lisäksi useita yhdistyksen jäseniä oli mukana yleisössä.

[Kuva: Kaatuneiden muistopäivän näyttävä lippulinna Akaan seurakunnan Toijalan sankarihaudalla (kuva: Ossi Reini).]
Kaatuneiden muistopäivän näyttävä lippulinna Akaan seurakunnan Toijalan sankarihaudalla (kuva: Ossi Reini).

Akaan kirkossa vietetyssä jumalanpalveluksessa kolehdinkantajina toimivat suntiota avustaen Ossi Reini ja Jarmo Perttunen.

TORES menestyi piirien taitokisoissa 4.5.2019
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Hattulan-Tyrvännön Reserviläiset ry ja Hattulan-Tyrvännön Reserviupseerikerho ry järjestivät jokaisen reserviläisen sotilastietämystä ja -taitoja mittaavat Etelä-Hämeen reservipiirien taitokilpailut lauantaina 4.5.2019 Nihattulan koululla Hattulassa. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 45 henkilöä.

Perinteiseen tapaan TORES:lla oli aktiivinen osanotto, kaikkiaan kuusi kilpailijaa: Juhani Kuisma, Minna Reini, Ossi Reini, Jukka Peräkivi, Markku Vehmas ja Jere Virtala.

[Kuva: Taitokisojen osallistujia TORES:ltä: Jere Virtala, Minna Reini, Jukka Peräkivi ja Ossi Reini (kuva: Jere Virtala).]
Taitokisojen menestyksekkäitä osallistujia TORES:ltä: Jere Virtala, Minna Reini, Jukka Peräkivi ja Ossi Reini (kuva: Jere Virtala).

Reserviläispiirin joukkuekilpailun voitti TORES:n ykkösjoukkue kokoonpanolla Jukka Peräkivi, Markku Vehmas ja Jere Virtala.

Virtala oli kokonaiskilpailun neljäs 84 pisteellä. Naisten sarjan voitti ja Hattula-mitalilla palkituksi tuli TORES:n Minna Reini.

Kisojen tulokset ovat nähtävissä Piirin WWW-sivuilla.

TORES:lla aktiivinen osallistuminen kansalliseen veteraanipäivään liittyneissä tapahtumissa Kansallisen veteraanipäivän 27.4. lähestyessä TORES siisti jälleen Köyvärintien varrella Akaan pääkirjaston vieressä sijaitsevan Toijalan Veteraanipuiston kevätkuntoon. Haravointitalkoot pidettiin torstai-iltana 25.4.2019. Vaikka haravanheiluttajia oli tällä kertaa vain neljä, saatiin alue hyvään kuntoon reilussa tunnissa.

[Kuva: Veteraanipuiston haravointitalkoisiin 25.4.2019 osallistuivat puheenjohtaja Ossi Reini, Minna Reini, kunniapuheenjohtaja Juha Arvonen ja Juuso Hyvärinen (kuva: Ossi Reini).]
Veteraanipuiston haravointitalkoisiin 25.4.2019 osallistuivat puheenjohtaja Ossi Reini, Minna Reini, kunniapuheenjohtaja Juha Arvonen ja Juuso Hyvärinen (kuva: Ossi Reini).

Paikkakunnan veteraanijuhlaa vietettiin perjantai-iltana 26.4.2019 Akaan seurakuntasalissa. Monikymmenpäisen yleisön koonneen juhlan järjestivät perinteiseen tapaan seurakunta ja kaupunki. Juhlan avasi nuori Elias Leskinen soittamalla virvelirummulla "Vanhojen marssin". Muutoinkin juhlassa kuultiin monipuolisia musiikkiesityksiä Kylmäkosken kappeliseurakunnan lapsikuorolta ja nuorelta sellotaiteilijalta Jenny Mustikalta kanttori Marja Karhun säestämänä sekä kahteen otteeseen Toijalan Mieskuorolta. Sanataidetta kuultiin, kun pitkän linjan kulttuurivaikuttaja Margit Vähävuori esitti kirjoittamansa omaelämänkerrallisen sekä Karjalan evakoihin että paikallishistoriaan linkittyvän runon "Nuori neiti". Juhlapuheen piti huhtikuun alussa virassaan aloittanut uusi kaupunginjohtaja Antti Peltola. Juhlan yhteydessä Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja kapt evp. Seppo Valkama luovutti Suomen Sotaveteraaniliitto ry:n hopeisen ansiomerkin TORES:n Juuso Hyväriselle, joka toimii paikallisen sotaveteraaniyhdistyksen jäsenkirjurina ja sitä ennen kaksivuotiskauden sihteerinä. Juhlan juontajana toimi Akaan kaupungin nuorisotyöntekijä-kulttuurikoordinaattori Milla Huovinen. Mieskuoron esittämä Finlandia-hymni päätti tilaisuuden sen arvon mukaisesti.

[Kuva: Toijalan Mieskuoron ohjelmaan kuului mm. klassikko "Veteraanin iltahuuto", joka hiljensi yleisön kuuntelemaan hartaudella. Vasemmalla Kylmäkosken kappeliseurakunnan lapsikuoron esiintyjiä ja juhlan juontaja Milla Huovinen.]
Toijalan Mieskuoron ohjelmaan kuului mm. klassikko "Veteraanin iltahuuto", joka hiljensi yleisön kuuntelemaan hartaudella. Vasemmalla Kylmäkosken kappeliseurakunnan lapsikuoron esiintyjiä ja juhlan juontaja Milla Huovinen.

Kansallisen veteraanipäivän aamuna lauantaina 27.4.2019 suoritettiin juhlallinen seppeleenlasku Akaan seurakunnan Toijalan sankarihaudalle ja Veteraanipuiston muistokivelle. TORES:n jäseniä oli jälleen runsaasti mukana niin tapahtuman järjestelyissä kuin yleisössäkin.

[Kuva: Toijalan sankarihaudalla seppeleen laskivat Toijalan Seudun Sotainvalidit ry:n puheenjohtaja dos. Juha Vuorinen (kesk.) ja sotaveteraanit Kauko Alamäki (vas.) ja Erkki Kitunen (oik.). Suomen lipun kantajana toimi TORES:n Juhani Kuisma ja lipunvartijoina TORES:n Marlena Kuisma (oik.) ja AKRU:n Jukka Turunen. Kunniavartiota suorittivat TORES:n osalta Rainer Hirvonen (oik.) ja AKRU:n osalta Riku-Ville Koskinen.]
Toijalan sankarihaudalla seppeleen laskivat Toijalan Seudun Sotainvalidit ry:n puheenjohtaja dos. Juha Vuorinen (kesk.) ja sotaveteraanit Kauko Alamäki (vas.) ja Erkki Kitunen (oik.). Suomen lipun kantajana toimi TORES:n Juhani Kuisma ja lipunvartijoina TORES:n Marlena Kuisma (oik.) ja AKRU:n Jukka Turunen. Kunniavartiota suorittivat TORES:n osalta Rainer Hirvonen (oik.) ja AKRU:n osalta Riku-Ville Koskinen.

Naisten toimintaviikonloppu vietettiin Saajanmajalla 13.-14.4.2019 Toijalan Seudun Reserviläisten naisjäsenet viettivät toiminnallisen viikonlopun Toijalan reservijärjestöjen Saajanmajalla Akaan Kylmäkoskella 13.-14.4.2019. Lauantaipäivä alkoi lipunnostolla. Sen jälkeen naiset pystyttivät sissiteltan majoitukseksi. Ohjelmassa oli mm. ensiapua ja itsepuolustusta. Ruoat valmistettiin Trangia-retkikeittimillä. Yöpyminen sujui loistavasti sissiteltassa, jonka lämpimänä pysymisestä huolehdittiin kipinävuoroin.

[Kuva: TORES-naisten toimintaviikonlopun osallistujat Kristiina Rautell, Nuppu Salmiovirta, Virpi Rantala, Marika Pykälö, Marjut Siltanen ja Satu Kari.]
TORES-naisten toimintaviikonlopun osallistujat Kristiina Rautell, Nuppu Salmiovirta, Virpi Rantala, Marika Pykälö, Marjut Siltanen ja Satu Kari.

[Kuva: Toimintaviikonlopun aikana harjoiteltiin mm. CAT-kiristyssiteen käyttöä, joka nykyään kuuluu paitsi taktisen ja taisteluensiavun myös edistyneemmän siviiliensiavun välineistöön.]
Toimintaviikonlopun aikana harjoiteltiin mm. CAT-kiristyssiteen käyttöä, joka nykyään kuuluu paitsi taktisen ja taisteluensiavun myös edistyneemmän siviiliensiavun välineistöön.

[Kuva: Majoituksessa ei tyydytty pelkän lähipuolustuksen järjestämiseen: sissiteltan takana on asemassaan 105 H 37-61 -tyyppinen haupitsi.]
Majoituksessa ei tyydytty pelkän lähipuolustuksen järjestämiseen: sissiteltan takana on asemassaan 105 H 37-61 -tyyppinen haupitsi.

Palmusunnuntain aamuna 14.4. leiri purettiin ja lippu laskettiin. Seuraava toiminnallinen viikonloppu on jo suunnitteilla.

Ilma-aseammunnan tasosarjakisassa mitalisijoja TORES:lle
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Etelä-Hämeen reservipiirien perinteinen ilma-aseammunnan tasosarja käytiin ajalla 1.10.2018-31.3.2019. Kisan johti TORES:n ampumavastaava Heikki Ahola. Kilpailun lajit olivat ilmapistooli ja ilmakivääri. Ilmapistoolisarjoihin osallistui kaikkiaan 66 ampujaa, joista 8 TORES:sta, ja ilmakiväärisarjoihin 26 ampujaa, joista 3 TORES:sta.

Kilpailussa oli 5 tasosarjaa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tasosarjat olivat seuraavat:
 • I-taso 375 ja yli ampuvat
 • II-taso 361-374
 • III-taso 331-360
 • IV-taso 301-330
 • V-taso 300 ja alle ampuvat.
TORES:n mitalistit tällä kaudella olivat ilmakiväärisarjan 301-330 voittanut Marlena Kuisma ja ilmapistoolisarjan 331-360 kolmanneksi sijoittunut Asko Lehtonen.

Kisan päättäjäis- ja palkintojenjakotilaisuus pidettiin Toijalan Urheiluampujat ry:n sisäradalla Akaan Toijalassa keskiviikkoiltana 10.4.2019.

Tasosarjakisan tulokset ovat nähtävissä Piirin WWW-sivuilla.

TORES:n keilailumestaruudet ratkottiin 30.3.2019 Toijalan Seudun Reserviläisten keilailukauden päättäneet jäsentenväliset kisat pidettiin Akaan Keilahallilla lauantai-iltapäivänä 30.3.2019. Tällä kertaa kisoissa ei ollut kovin suurta osanottoa. Neljän keilaajan joukosta voittajaksi selviytyi Minna Reini tuloksella 141. Kakkossijalle keilasi yhdistyksen puheenjohtaja Ossi Reini ja kolmossijan edestä kaatoja teki Jani Laaki.

[Kuva: Kisan voittaja Minna Reini sai pokaalin ja onnittelut keilailukauden järjestelyistä vastanneelta varapuheenjohtaja Jere Virtalalta.]
Kisan voittaja Minna Reini sai pokaalin ja onnittelut keilailukauden järjestelyistä vastanneelta varapuheenjohtaja Jere Virtalalta.

Vapepan taajamaetsintäharjoitus järjestettiin 28.3.2019 Akaan Viialassa
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunta järjesti perinteisen taajamaetsintäharjoituksen torstai-iltana 28.3.2019 Akaan Viialassa. Harjoituksen kokoontumis- ja johtopaikkana toimi perinteikäs Työväentalo.

Harjoitukseen osallistui 39 vapepalaista niin Pirkanmaalta, Kanta-Hämeestä kuin Päijät-Hämeestäkin. Lisäksi mukana oli viisi pelastuskoiraa. Harjoituksessa simuloitiin melko tyypillistä etsintätilannetta, jossa muistisairaudesta kärsivä seniorikansalainen oli lähtenyt asuinpaikastaan omille teilleen.

Harjoituksen vapaaehtoisjohtajana toimi Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n Vapepa-vastaava Juuso Hyvärinen, sihteerinä SPR:n Urjalan osaston Katja Vättö, koirajohtajana Toijalan Seudun Koirakerho ry:n Tarja Sirola ja sihteerinä saman yhdistyksen Jenni Kytöharju, viestipäällikkönä Partiolippukunta Toijalan Eräveikot ry:n Paavo Helenius ja viestisihteerinä saman yhdistyksen Lasse Nieminen sekä karttavastaavana Valkeakosken Haka ry:n suunnistusjaostoa ja Valkeakosken Reservinaliupseerit-Reserviläiset ry:tä edustava Jarmo Annala. Harjoituksen suunnittelua johti SPR:n Akaan osaston Mika Lohi. Huollon vastaavana toimi saman paikallisosaston Arja Lohi.

[Kuva: Etsintä keskittyi Viialan taajaman keskustan tuntumaan.]
Etsintä keskittyi Viialan taajaman keskustan tuntumaan.

Harjoituksessa muodostettiin kaksi 5-6-jäsenistä jalkapartiota johtajinaan Valkeakosken Reservinaliupseerit-Reserviläiset ry:n Tomi Iisakkila ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n Jarmo Ahonen sekä kaksi näitä pienempää autopartiota ja viisi koirapartiota.

Harjoitus toteutettiin leppoisan mutta vielä nopeasti pimenneen kevätillan suotuisissa olosuhteissa. Kuten harjoituksissa on tapana, kadonnut löydettiin hieman ennen klo 21:tä. Tällä kertaa löytäjänä oli koirapartio.

Seuraavan kerran Etelä-Pirkanmaalla harjoitellaan kadonneen etsintää torstai-iltana 31.10.2019, jolloin vuorossa on pimeäetsintäharjoitus. Paikkana tuolloin on Kylmäkosken Veikot ry:n maja Akaan Kylmäkosken Savikoskella osoitteessa Savikoskentie 983, 37910 AKAA.

TORES:n ilma-asemestaruudet ratkottiin maaliskuun alkupuolella Toijalan Seudun Reserviläisten jäsentenvälisistä ilma-asemestaruuksista kilpailtiin Toijalan Urheiluampujat ry:n sisäradalla keskiviikkoiltoina 6. ja 13.3.2019. Kisaan osallistui 13 ampujaa kahdeksassa eri sarjassa, ja taso oli kova, koska kaikki osallistujat ampuivat mitalisijoille. Kisat käytiin yhdistyksen ampumavastaavan Heikki Aholan johdolla.

[Kuva: TORES:n jäsentenvälisen ilma-asekisan menestyjiä. Vasemmalta lukien Ossi Reini, Jukka Peräkivi, Nuppu Salmiovirta, Jere Virtala, Pekka Sintonen, Jani Laaki, Heli Haulivuori, Asko Lehtonen, Hannu Lötjönen ja Timo Velinen (kuva: Timo Leppänen).]
TORES:n jäsentenvälisen ilma-asekisan menestyjiä vasemmalta lukien Ossi Reini, Jukka Peräkivi, Nuppu Salmiovirta, Jere Virtala, Pekka Sintonen, Jani Laaki, Heli Haulivuori, Asko Lehtonen, Hannu Lötjönen ja Timo Velinen (kuva: Timo Leppänen).

Tulokset olivat seuraavat:

Ilmakivääri, sarja D
 1. Marlena Kuisma (309 p.)
 2. Heli Haulivuori os. Lehtimäki (279 p.)
Ilmakivääri, sarja H
 1. Jukka Peräkivi (255 p.)
 2. Jere Virtala (203 p.)
Ilmakivääri, sarja H60
 1. Juhani Kuisma (173 p.)
Ilmapistooli, sarja D
 1. Nuppu Salmiovirta (329 p.)
Ilmapistooli, sarja H
 1. Jani Laaki (294 p.)
 2. Jere Virtala (278 p.)
 3. Jukka Peräkivi (275 p.)
Ilmapistooli, sarja H50
 1. Jukka Sirola (357 p.)
 2. Ossi Reini (327 p.)
Ilmapistooli, sarja H60
 1. Asko Lehtonen (349 p.)
 2. Pekka Sintonen (348 p.)
 3. Hannu Lötjönen (344 p.)
Ilmapistooli, sarja H70
 1. Timo Velinen (324 p.)
TORES:n naisten aktiviteettipäivä seinäkiipeilyn merkeissä Toijalan Seudun Reserviläisten naisjäsenet kävivät kokeilemassa seinäkiipeilyä kevättalvisessa aktiviteettipäivässään Tampereen Kiipeilykeskuksen Nekalan toimipisteessä. Kuntoa ja rohkeutta vaatineeseen tempaukseen osallistui neljä jäsentä naisten toiminnan vastaavan Virpi Rantalan johdolla.

[Kuva: Seinäkiipeilyyn osallistuivat Virpi Rantala, Kristiina Rautell, Nuppu Salmiovirta ja Jenni Leppänen (kuva: Virpi Rantala).]
Seinäkiipeilyyn osallistuivat Virpi Rantala, Kristiina Rautell, Nuppu Salmiovirta ja Jenni Leppänen (kuva: Virpi Rantala).

[Kuva: Excelsior! (lat. yhä korkeammalle!) totesivat Kristiina Rautell ja Nuppu Salmiovirta (kuva: Virpi Rantala).]
Excelsior! (lat. yhä korkeammalle!) totesivat Kristiina Rautell ja Nuppu Salmiovirta ja sinne he menivät (kuva: Virpi Rantala).

Kevätkokous valitsi Juha Arvosen uudeksi kunniapuheenjohtajaksi ja palkitsi viime vuoden ansioituneita Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidettiin keskiviikkoiltana 27.2.2018 Allin Pirtillä Akaan Toijalassa. Mukana oli 15 yhdistyksen jäsentä. Kokouksen puheenjohtajana toimi yhdistyksen pitkäaikainen aktiivijäsen ja evp-varapuheenjohtaja Seppo Valkama.

Kokouksen aluksi luovutettiin juhlallisin menoin itsenäisyyspäivänä 6.12.2018 myönnetyt Reserviläisliitto ry:n ja Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n ansiomitalit.

Kokous valitsi yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi Juha Arvosen, joka toimi pitkään yhdistyksen puheenjohtajana 1990-2000-luvuilla ja sen jälkeen Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n puheenjohtajana ja Reserviläisliitto ry:n hallituksen jäsenenä.

[Kuva: Kevätkokouksen puheenjohtajana toiminut Seppo Valkama, Etelä-Hämeen Reserviläispiirin hopeisella ansiomitalilla palkittu 2. varapuheenjohtaja Jere Virtala, Reserviläisliiton hopeisella ansiomitallilla palkittu kunniajäsen Markku Vehmas, vuoden reserviläisampuja sihteeri Marlena Kuisma, Etelä-Hämeen Reserviläispiirin pronssisella ansiomitalilla palkittu 1. varapuheenjohtaja Juhani Kuisma ja yhdistyksen uusi kunniapuheenjohtaja Juha Arvonen.]
Kevätkokouksen puheenjohtajana toiminut Seppo Valkama, Etelä-Hämeen Reserviläispiirin hopeisella ansiomitalilla palkittu 2. varapuheenjohtaja Jere Virtala, Reserviläisliiton hopeisella ansiomitallilla palkittu kunniajäsen Markku Vehmas, vuoden reserviläisampuja sihteeri Marlena Kuisma, Etelä-Hämeen Reserviläispiirin pronssisella ansiomitalilla palkittu 1. varapuheenjohtaja Juhani Kuisma ja yhdistyksen uusi kunniapuheenjohtaja Juha Arvonen.

Sääntömääräisten asioiden ohella kokouksessa huomioitiin edellisellä toimintakaudella ansioituneita yhdistyksen jäseniä:
 • Vuoden aktiivireserviläisen huomionosoitus, Reserviläispuukko, myönnettiin erityisesti ampuma-, nais- ja MPK-toiminnassa erittäin aktiivisesti työskennelleelle yhdistyksen naistoiminnan ja MPK:n yhteyshenkilölle Virpi Rantalalle.
 • Vuoden nuoren reserviläisen kiertopalkinto myönnettiin Jani Laakille.
 • Vuoden reserviläisampujana 122 H 63 -haupitsin hylsystä tehdyllä kiertopalkinnolla palkittiin erityisesti kivääriampujana kunnostautunut yhdistyksen sihteeri Marlena Kuisma.
 • Reserviläisurheiluliitto ry:n kuntopistejärjestelmän mukaan 1. luokan kuntosuorituksen eli vähintään 150 pistettä vuoden aikana saavuttaneita oli yhdeksän. Kaikkiaan RESUL:n sähköistä kuntokorttia käytti 18 yhdistyksen jäsentä.
Toijalan reserviyhdistysten välinen salibandyottelu pelattiin 9.2.2019 Lempäälässä Toijalan Seudun Reserviläisten ja Akaan Seudun Reserviupseerikerho ry:n välinen salibandyottelu pelattiin lauantai-iltapäivänä 9.2.2019 Ideaparkin Sportin sisäurheilutiloissa Lempäälässä.

[Kuva: TORES:n salibandyhaasteottelun joukkue 9.2.2019.]

Haasteen esittänyt AKRU voitti TORES:n selkein luvuin 13-3. TORES:n joukkueessa pelasivat aakkosjärjestyksessä seuraavat: Brotkin, Koskinen, Kuisma, Laaki, Peräkivi, Reini, Reinikainen ja Virtala.

TORES:n naiset keilailivat 5.2.2019 Toijalan Seudun Reserviläisten naisjäsenet viettivät kansallisrunoilija J. L. Runebergin päivän iltaa keilaillen.

[Kuva: Kaksi rataa oli käytössä ja erittäin mukava ja iloinen yhteinen tunti keilattiin (kuva: Virpi Rantala).]
Kaksi rataa oli käytössä ja erittäin mukava ja iloinen yhteinen tunti keilattiin (kuva: Virpi Rantala).

Keilailua harrastetaan edelleen tasaiseen tahtiin muun toiminnan ohessa.

Naisten toiminnan suunnitteluilta pidettiin 28.1.2019 Toijalan Seudun Reserviläisten naisjäsenten toiminnan suunnitteluilta pidettiin maanantaina 28.1.2019 Allin Pirtillä Akaan Toijalassa. Iltaan osallistui 10 jäsentä naisten toiminnan vastaavan ja MPK-yhteyshenkilön Virpi Rantalan johdolla suunnittelemaan alkaneen vuoden tapahtumia ja aktiviteetteja.

[Kuva: Suunnitteluiltaan osallistuivat tilaisuutta vetäneen naisten toiminnan vastaavan Virpi Rantalan lisäksi vasemmalta lukien Maarit Aaltonen, Marika Pykälö, Marlena Kuisma, Sirpa Koivisto, Minna Reini, Heli Haulivuori, Marjut Siltanen, Nuppu Salmiovirta ja Kristiina Rautell (kuva: Virpi Rantala).]
Suunnitteluiltaan osallistuivat tilaisuutta vetäneen naisten toiminnan vastaavan Virpi Rantalan lisäksi vasemmalta lukien Maarit Aaltonen, Marika Pykälö, Marlena Kuisma, Sirpa Koivisto, Minna Reini, Heli Haulivuori, Marjut Siltanen, Nuppu Salmiovirta ja Kristiina Rautell (kuva: Virpi Rantala).

Suunnitteluillan tuloksena kuluvasta vuodesta on tulossa toiminnallinen ja vauhdikas. Kevätkaudelle on helmikuussa luvassa seinäkiipeilyä, maaliskuussa pakohuone, huhtikuussa toimintapäivä Saajanmajalla ja lauantaina 18.5.2019 Likkojen Lenkki Tampereella. Lisäksi keilailua harrastetaan tasaiseen tahtiin muun toiminnan ohessa.

Jäsenkirje 1/2019 ilmestyi Yhdistyksen jäsenkirje 1/2019 (PDF-tiedosto, 36 kB) ilmestyi viikolla 4. Kirjeessä kerrotaan mm. tulevista tapahtumista.

Piirien ilma-asemestaruuskilpailut käytiin 19.-20.1.2019 Toijalassa
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Toijalan Seudun Reserviläiset ry yhdessä Akaan Seudun Reserviupseerikerho ry:n kanssa isännöi Etelä-Hämeen reserviläispiirien ilma-asemestaruuskilpailuita viikonloppuna 19.-20.1.2019. Kilpailupaikkana toimi perinteiseen tapaan Toijalan yhteiskoulu eli Lastumäen koulu Akaan Toijalassa.

Lauantaina 19.1. ammuttiin ilmakiväärisarjat ja sunnuntaina 20.1. ilmapistoolisarjat. TORES:n seitsemästä osallistujasta moni sijoittui mitalisijoille: Ilmakiväärin D-sarjassa Heli Haulivuori toiseksi ja Marlena Kuisma kolmanneksi. Ilmapistoolissa Nuppu Salmiovirta ampui kultamitalin nuorten 20-sarjassa samoin kuin Pekka Sintonen H50-sarjassa. H70-sarjassa Martti Palomäki oli kolmas.

[Kuva: Ilmakiväärin D-sarjassa TORES:n Heli Haulivuori (vas.) ampui hopealle ja Marlena Kuisma (oik.) pronssille. Sarjan voitti Janakkalan Reserviläiset ry:n Anu Viherä (kesk.).]
Ilmakiväärin D-sarjassa TORES:n Heli Haulivuori (vas.) ampui hopealle tuloksella 269 ja Marlena Kuisma (oik.) pronssille tuloksella 265. Sarjan voitti Janakkalan Reserviläiset ry:n Anu Viherä (kesk.) tuloksella 374.

Sunnuntaina ammutuissa ilmapistoolisarjoissa TORES:n mitalikanta jatkui.

[Kuva: Ilmapistoolin H50-sarjan voitti TORES:n Pekka Sintonen (vas.) tuloksella 345. Toiseksi sijoittui Akaan Reserviupseerikerho ry:n Matti Koppanen tuloksella 321 ja kolmanneksi Janakkalan Reserviupseerikerho ry:n Tapani Ryynänen tuloksella 317.] [Kuva: H20-sarjan voitti TORES:n Nuppu Salmiovirta (oik. kuvassa) omalla ennätyksellään 306.]
Ilmapistoolin H50-sarjan voitti TORES:n Pekka Sintonen (vas.) tuloksella 345. Toiseksi sijoittui Akaan Reserviupseerikerho ry:n Matti Koppanen tuloksella 321 ja kolmanneksi Janakkalan Reserviupseerikerho ry:n Tapani Ryynänen tuloksella 317. Nuorten 20-sarjan voitti TORES:n Nuppu Salmiovirta (oik. kuvassa) omalla ennätyksellään 306.

Kilpailuissa tehtiin kaksi piiriennätystä molempien mennessä Janakkalaan: Ilmapistoolin H60-sarjassa Janakkalan Reserviupseerikerho ry:n Veikko Alanko ampui tuloksen 364 ja H70-sarjassa Janakkalan Reserviläiset ry:n Juhani Heinemaa 364.

Kisojen tulokset kokonaisuudessaan ja kaikkien mitalistien kuvat ovat nähtävillä Piirin WWW-sivuilla.

Kilpailun johtajana toimi TORES:n ampumavastaava Heikki Ahola ja sihteerinä Juuso Hyvärinen. Kisoihin osallistui kaikkiaan 7 TORES:n ampujaa ja lisäksi 9 eri toimitsijatehtävissä työskennellyttä.

Itsenäisyyspäivän huomionosoituksia
[Kuva: Suomen lippu.]
Reserviläisliitto myönsi hopeisen ansiomitalin (HAM) Toijalan Seudun Reserviläisten pitkäaikaiselle aktiiville ja kunniajäsenelle Markku Vehmaalle.

Etelä-Hämeen Reserviläispiiri myönsi seuraavat huomionosoitukset Toijalan Seudun Reserviläisten jäsenille:
 • Kultainen mitali soljella nro 1: Seppo Valkama
 • Kultainen mitali soljella nro 2: Heikki Ahola
 • Hopeinen mitali Jere Virtala
 • Pronssinen mitali: Virpi Rantala, Tuomas Arvonen, Juhani Kuisma, Jani Laaki, Jarno Renko ja Antti Siponen.
Mitalit luovutettiin saajilleen itsenäisyyspäivänä 6.12.2018 Riihimäellä pidetyssä arvokkaassa tilaisuudesssa. Toijalan Seudun Reserviläiset onnittelee lämpimästi kaikkia huomionosoituksen saaneita!

Jäsenkirje 3/2018 ilmestyi Yhdistyksen jäsenkirje 3/2018 (PDF-tiedosto, 18 kB) ilmestyi viikolla 39. Kirjeessä kerrotaan mm. tulevista tapahtumista.

TORES pärjäsi sotilastaitokisassa 15.8.2018 Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry:n järjestämä perinteinen, tällä kertaa 7 tehtävärastia käsittänyt, sotilastaitokisa käytiin keskiviikkoiltana 15.8.2018 muun muassa Ruskeakiven ampumaradan maastoissa Akaan Kylmäkoskella ja Urjalassa. Kolmihenkisin joukkuein käydyssä kilpailussa TORES:n joukkue - Jarmo Ahonen, Jukka Peräkivi ja Jere Virtala - sijoittui kuudenneksi. Toijalalaiset menestyivät erityisesti ammunnassa ja paikannuksessa. Kaikkiaan kisaan osallistui 18 joukkuetta.

Piirien ruutiasemestaruudet ratkottiin 9.-10.6.2018 Akaassa
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Etelä-Hämeen reserviläispiirien ruutiasemestaruuskilpailut käytiin viikonloppuna 9.-10.6.2018 Ruskeakiven ampumaradalla Akaan Kylmäkoskella. Järjestelyistä vastasi Toijalan Seudun Reserviläiset yhdessä Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry:n kanssa. Kisan johtajana toimi TORES:n ase- ja ampumavastaava Heikki Ahola, ja toimitsijatehtävissä oli useita muita yhdistyksen jäseniä.

Ampujana kisoihin osallistui tällä kertaa vain kaksi TORES:n edustajaa. Virpi Rantala ampui naisten pienoispistoolin 60 laukauksen sarjassa neljänneksi tuloksella 301 ja pikapistoolin 3 × 20 laukauksen sarjassa pronssille tuloksella 427. Ossi Reini puolestaan sijoittui viidenneksi sekä pienoispistoolin 60 laukauksen H50-sarjassa tuloksella 496 että pikapistoolin 3 × 20 laukauksen H50-sarjassa tuloksella 453.

Tulokset ovat nähtävissä Piirin WWW-sivuilla.

Kaatuneiden muistopäivää vietettiin 20.5.2018 Toijalan Seudun Reserviläiset osallistui Akaan seurakunnan Toijalan sankarihaudalla sunnuntaiaamupäivänä 20.5.2018 vietettyyn kaatuneiden muistopäivän tilaisuuteen. TORES:n jäseniä oli mukana useidssa vastuutehtävissä: Suomen lipun kantajana ja lippulinnan johtajana toimi 1. varapuheenjohtaja Juhani Kuisma ja toisena lipunvartijana evp-puheenjohtaja Jarmo Ahonen. Toisena kunniavartiomiehenä toimi Jouni Ijäs.

[Kuva: Suomen lipun kantajana TORES:n Juhani Kuisma ja toisena lipunvartijana Jarmo Ahonen (oik.). Kuva: Marlena Kuisma.]
Suomen lipun kantajana TORES:n Juhani Kuisma ja toisena lipunvartijana Jarmo Ahonen (oik.) (kuva: Marlena Kuisma).

Tilaisuudessa sankarihaudalle laskettiin Akaan kaupungin ja useiden eri kansalaisjärjestöjen seppeleet.

Puolustusvoimain silloisen ylipäällikön sotamarsalkka C. G. E. Mannerheimin käskystä kaatuneiden muistopäivää on vuodesta 1940 alkaen vietetty vuoden 1918 sisällissodan eri osapuolten riveissä henkensä uhranneiden ja talvisodassa isänmaan puolesta kaatuneiden muistoksi. Historian kulun myötä muistopäivän teemaan pian liitettiin myös jatkosodan ja Lapin sodan sankarivainajat.

Jäsenkirje 2/2018 ilmestyi Yhdistyksen jäsenkirje 2/2018 (PDF-tiedosto, 17 kB) ilmestyi viikolla 20. Kirjeessä kerrotaan mm. tulevista tapahtumista.

Piirien taitokilpailut käytiin 5.5.2018 Janakkalassa
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Etelä-Hämeen reserviläispiirien taitokilpailut järjestettiin lauantaina 5.5.2018 Janakkalassa. Kisoissa miteltiin perinteiseen tapaan erilaisten sotilaallisten taitojen osaamisesta.

Taitokisoihin osallistui kaikkiaan 46 kilpailijaa eri puolilta eteläistä Hämettä. TORES lähetti kisaan kuusoihenkisen joukkueen, joka sijoittui Reserviläispiirin joukkuesarjan neljänneksi. Kaikkiaan sarjaan osallistui 10 joukkuetta.

TORES:n parhaasta yksilösuorituksesta vastasi edellinen puheenjohtaja Jarmo Ahonen sijoittuen seitsemänneksi tuloksella 95 pistettä ja ajalla 1:01. Kärkikymmenikköön mahtui myös nykyinen puheenjohtaja Ossi Reini 92 pisteellä ja ajalla 1:08.

Tulokset ovat nähtävissä Piirin WWW-sivuilla.

Ossi Reini palkitiin Etelä-Hämeen vuoden puheenjohtajana Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n kevätkokous pidettiin torstai-iltana 15.3.2018 Panssariprikaatin vanhan sotilaskodin Vaakuna-salissa Hattulan Parolannummella. Kokouksen aluksi kuultiin PSPR:n komentajan ev Kari Nisulan esitelmä.

Kokouksessa mukana oli kaikkiaan 38 henkilöä, jotka edustivat 15 yhdistystä. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin piirin edellinen puheenjohtaja, TORES:n Juha Arvonen.

[Kuva: Etelä-Hämeen Reserviläispiirin jäsenyhdistysten vuoden puheenjohtajan palkinnon, miekan ja kunniakilven, vastaanotti Toijalan Seudun Reserviläisten Ossi Reini (kuva: Juhani Kuisma).]
Etelä-Hämeen Reserviläispiirin jäsenyhdistysten vuoden puheenjohtajan palkinnon, miekan ja kunniakilven, vastaanotti Toijalan Seudun Reserviläisten Ossi Reini (kuva: Juhani Kuisma).

Sääntömääräisten asioiden ohella kokous palkitsi viime vuonna ansioituneita reserviläisyhdistyksiä ja -toimijoita. Vuoden puheenjohtajan palkintomiekka myönnettiin TORES:n puheenjohtajalle Ossi Reinille. Katsaus kevätkokouksesta on luettavissa Piirin WWW-sivuilta.

Kevätkokous palkitsi viime vuoden ansioituneita Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidettiin keskiviikkoiltana 28.2.2018 Toijalan Pirtillä Akaassa. Mukana oli 20 yhdistyksen jäsentä. Kokouksen puheenjohtajana toimi Juha Arvonen, yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja 1990-2000-luvuilta ja Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n edellinen puheenjohtaja.

Kokouksen aluksi yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Ossi Reini luovutti TORES:n pöytästandaarin kiitoksena Saajanmajan uuden saunarakennuksen rakennustöiden projektijohtajana toimineelle Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry:n Reijo Rasmukselle.

[Kuva: Kevätkokouksen palkitsemat TORES-aktiivit: vuoden aktiivireserviläinen Jouni Ijäs (myös RESUL:n kuntodiplomi), vuoden nuori reserviläinen Heli Haulivuori ja vuoden reserviläisampuja Virpi Rantala (myös RESUL:n kuntodiplomi).]
Kevätkokouksen palkitsemat TORES-aktiivit: vuoden aktiivireserviläinen Jouni Ijäs (myös RESUL:n kuntodiplomi), vuoden nuori reserviläinen Heli Haulivuori ja vuoden reserviläisampuja Virpi Rantala (myös RESUL:n kuntodiplomi).

Sääntömääräisten asioiden ohella kokouksessa palkittiin edellisellä toimintakaudella ansioituneita yhdistyksen jäseniä:
 • Vuoden aktiivireserviläisen huomionosoituksen, Reserviläispuukon, vastaanotti monessa oman yhdistyksen käytännön toimessa mukana ollut ja ahkerasti MPK:n kurssivääpelinä työskennellyt Jouni Ijäs.
 • Vuoden nuoren reserviläisen kiertopalkinnon sai erityisesti ampumaharrastustoiminnassa kunnostautunut Heli Haulivuori.
 • Vuoden reserviläisampujana 122 H 63 -haupitsin hylsystä tehdyllä kiertopalkinnolla palkittiin pistooliammuntaharjoitteluun ja -kilpailuihin ahkerasti osallistunut Virpi Rantala.
 • Reserviläisurheiluliitto ry:n kuntopistejärjestelmän mukaan 1. luokan kuntosuorituksen eli vähintään 150 pistettä vuoden aikana saavuttaneet palkittiin RESUL:n diplomilla: Jarmo Ahonen (519 p.), Marjut Siltanen (364 p.), Juha Mäkelä (343 p.), Virpi Rantala (305 p.), Ossi Reini (276 p.), Paavo Vaarela (263 p.), Martti Palomäki (240 p.), Juuso Hyvärinen (215 p.), Marika Pykälö (160 p.), Jari Hänninen (156 p.), Risto Puhakka (154 p.) ja Jouni Ijäs (152 p.).
Panssariseminaari järjestettiin PSPR:ssa 3.2.2018
[Kuva: Panssarikilta ry]
Panssarikilta ry järjesti perinteisen Panssariseminaarin lauantaina 3.2.2018 Panssariprikaatin vanhan sotilaskodin Vaakuna-salissa Hattulan Parolannummella.

Seminaarin esitelmät olivat:
 • Suomalainen panssarieste 1938-1944 (tutkija Juha Kilpeläinen)
 • Sturmbock - panssarintorjuntaa pohjoisissa oloissa (evl evp. Olli Dahl)
 • White-puolitelakuorma-autot Puolustusvoimissa (DI Esa Muikku)
 • Raskas raketinheitin M270D1 osana kaukovaikuttamisen kärkeä (insmaj Kari-Pekka Niemelä, JÄRJK)
 • PMPV 6×6 "Misu": taksi vai taisteluajoneuvo? (hallituksen. pj. Jukka Kemppainen, Protolab Oy).
[Kuva: Protolab Oy:n toistaiseksi valmistamista kahdesta PMPV 6×6 -ajoneuvosta toinen oli mielenkiinnon kohteena seminaarin kalustoesittelyssä. Mikäli ajoneuvo päätyy sarjavalmistukseen, todennäköinen tuotantopaikka on akaalainen SKS Toijala Works Oy.]
Protolab Oy:n toistaiseksi valmistamista kahdesta PMPV 6×6 -ajoneuvosta toinen oli mielenkiinnon kohteena seminaarin kalustoesittelyssä. Mikäli ajoneuvo päätyy sarjavalmistukseen, todennäköinen tuotantopaikka on akaalainen SKS Toijala Works Oy.

Seminaari keräsi tuttuun tapaan Vaakunasalin lähes täyteen sotahistoriasta sekä nykypäivän tekniikasta ja taktiikasta kiinnostuneita kuulijoita. Kalustoesittely oli tällä kertaa verraten suppea käsittäen vain upouuden PMPV 6×6 -ajoneuvon ja kaksi historiallista White M2A1 -puolitela-ajoneuvoa, joista toinen oli ajokuntoinen.

Muistio vuoden 2018 Panssariseminaarista (PDF-tiedosto, 576 kB).

Ensiavun jatkokurssi EA2 pidettiin Urjalassa 27.-28.1.2018
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu][Kuva: Suomen Punainen Risti]
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunta järjesti erityisesti vapepalaisille räätälöidyn Ensiapukurssi EA2:n viikonloppuna 27.-28.1.2018. Koulutuspaikkana toimi Urjalan VPK:n paloasema lähimaastoineen. Kurssille osallistui 10 vapepalaista oman ja muiden hämäläisten paikallistoimikuntien alueelta. Mukana oli myös TORES:n edustaja. Kurssin kouluttajana toimi paikallistoimikunnan sihteeri, sairaanhoitaja ETK Anne Perko. Perehdytyksen VPK:n käytössä olevaan ensivastekalustoon piti palokunnanpäällikkö Janne Saari.

[Kuva: Kurssilaisia harjoittelemassa potilaan siirtoon tarkoitetun rankalaudan käyttöä.]
Kurssilaisia harjoittelemassa potilaan siirtoon tarkoitetun rankalaudan käyttöä.

Tavanomaisten EA2-sisältöjen lisäksi harjoiteltiin mm. Puolustusvoimain käyttämien taktisten ensi- ja kiristyssiteiden käyttöä, rankalaudan ja tyhjiöpatjan sekä erilaisten nostojen käyttöä potilaan siirrossa. Laajemmat käytännön harjoitukset koskivat liikenneonnettomuuksien monipotilastilantaita. Kurssi huipentui muutaman tunnin kestäneeseen etsintäharjoitukseen, jossa kolmea kadonnutta etsittiin lähialueen talvisista metsistä mm. kolmen koirapartion voimin ja joissa kadonnen löytymiseen liittyi aina välitöntä maastoensiapua vaatinut auttamistilanne.

Joulutulet polteltiin 14.12.2017 Toijalan Seudun Reserviläiset ry ja Suomen Punaisen Ristin Toijalan osasto yhteistyössä järjestivät kaikille avoimen hengellisen Joulutulet-tapahtuman Akaan seurakunnan vanhalla kivisakastilla Toijalan keskustassa torstai-iltana 14.12.2017. Kivisakastin kupeessa olevalla vanhalla hautausmaalla pidettiin hartaus pastori Kukka Salmiovirran johdolla. Pastorin Nuppu-tytär soitti baritonilla mm. Finlandia-hymnin.

Joulutulien jälkeen vietettiin SPR:n Sykkeellä yhteinen glögihetki musiikin ja yhteislaulun kera. Tapahtumaan osallistui kaikkiaan 21 reserviläistä.

Reserviläiset vahvasti mukana itsenäisyyspäivän tapahtumissa
[Kuva: Suomen lippu]
Toijalan Seudun Reserviläiset ry oli vahvasti mukana Suomen 100-vuotisitsenäisyyspäivän tapahtumissa Akaan Toijalassa 6.12.2017. Paikallisten maanpuolustusyhdistysten ja yhteistyökumppanien loppusyksyn yhteisprojektin tuotoksena tehdyt 140 havuseppelettä asetettiin sankarihaudoille jo aamuvarhaisella.

[Kuva: Itsenäisyyspäivän aamun kunniavartio sankarihaudalla. Vasemmalla TORES:n Jouni Ijäs.]
Itsenäisyyspäivän aamun kunniavartio sankarihaudalla. Vasemmalla TORES:n Jouni Ijäs.

Juhlallisuudet alkoivat klo 9 lipunnostolla Toijalan torilla, mitä seuraa kunniakäynti Akaan seurakunnan Toijalan sankarihaudalla yli 30 eri yhdistyksen tai järjestön paikallisosaston muodostaman lippulinnan tukemana. Puheen sankarihaudalla piti Heikki Teräväinen. Klo 10 pidettiin jumalanpalvelus Akaan Toijalan kirkossa ja klo 14 itsenäisyyspäivän juhla Toijalan yhteiskoululla eli Lastumäen koululla.

[Kuva: Lippulinna sankarihaudan vieressä. Eturivissä oikealla TORES:n lippu kantajanaan puheenjohtaja Ossi Reini.]
Lippulinna sankarihaudan vieressä. Eturivissä oikealla TORES:n lippu kantajanaan puheenjohtaja Ossi Reini.

Toijalan Seudun Reserviläisiä osallistui lukuisiin eri toimintoihin. Lippulinnassa yhdistyksen lippua kantoi puheenjohtaja Ossi Reini ja sankarihaudan kunniavartiomiehenä toimi Jouni Ijäs. Runsaasti yleisöä keränneen tapahtuman liikenteenohjauksessa toimivat mm. Aimo Kataja ja Markku Sakala.

Yksi TORES:n jäsen sai huomionosoituksen Suomen 100-vuotispäivänä: sihteeri Jari Hänninen palkittiin Reserviläisliiton hopeisella ansiomitalilla.

TORES:n edustajat mukana liittokokouksessa
[Kuva: Reserviläisliitto ry]
Reserviläisliitto ry:n syyskokous pidettiin lauantaina 18.11.2017 Kouvolassa.

[Kuva: TORES:n liittokokousvieraita: Ossi Reini, Jarmo Ahonen, Jouni Ijäs ja Jarmo Perttunen.]
TORES:n liittokokousvieraita: Ossi Reini, Jarmo Ahonen, Jouni Ijäs ja Jarmo Perttunen.

Mukana oli myös useita Toijalan Seudun Reserviläisten jäseniä puheenjohtaja Ossi Reinin toimiessa yhdistyksen varsinaisena edustajana.

Vapepan pimeäetsintäharjoitus järjestettiin Urjalan asemalla 26.10.2017
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunta järjesti jo perinteeksi muodostuneen pimeäetsintäharjoituksen Urjalan asemankylässä eli Huhdissa torstai-iltana 26.10.2017. Lokakuisen illan säätila tarjosi lumiolosuhteita enemmän kuin toimikunnan yksikään harjoitus vuosiin. Harjoituksen kokoontumis- ja johtopaikkana toimi entinen Huhmarin koulu.

[Kuva: Harjoituksen osallistujat kuulemassa Vapepa-johtajan tilannetiedotusta.]
Harjoituksen osallistujat kuulemassa Vapepa-johtajan tilannetiedotusta.

Harjoitukseen osallistui kaikkiaan 39 vapaaehtoista 12 eri yhdistyksestä tai paikallisosastosta sekä lisäksi kaksi etsintäkoiraa. Toijalan Seudun Reserviläisten Vapepa-ryhmästä mukana oli kolme jäsentä, joista yksi toimi jalkapartion johtajana, yksi jalkapartion etsijänä ja yksi harjoituksen sihteerinä. Harjoituksen vapaaehtoisjohtajana toimi Timo Saarelainen Valkeakosken Reserviupseerikerho ry:stä, koirapartioiden johtajana Anne Perko Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry:stä ja viestipäällikkönä Paavo Helenius partiolippukunta Toijalan Eräveikot ry:stä.

Harjoituksen teemana oli kahden henkilön katoaminen Huhdin seudun metsäalueilla. Toisen kadonneen etsintätehtävä suunnattiin erityisesti koirapartioille ja toisen jalkapartioille. Molemmat kadonneet löydettiin; koirapartiot vain reilun tunnin päästä tilanteen alkamisesta.

Paikallistoimikunta kiittää kaikkia harjoitukseen osallistuneita aktiivisuudesta yhteisen turvallisuuden hyväksi!

Jäsenkirje 3/2017 ilmestyi Yhdistyksen jäsenkirje 3/2017 (PDF-tiedosto, 58 kB) ilmestyi viikolla 36. Kirjeessä kerrotaan mm. tulevista tapahtumista.

Viimeinen Lehijärven lenkki käveltiin Parolannummella 2.9.2017
[Kuva: Lehijärven lenkki]
Järjestyksessään kolmastoista Lehijärven lenkki, Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n, Hattulan-Tyrvännön Reserviläiset ry:n ja Hämeenlinnan Reserviläiset-Aliupseerit ry:n järjestämä kuntoliikuntatapahtuma, käveltiin lauantaiaamupäivänä 2.9.2017 erittäin suotuisassa syyskesän säässä kauniissa kantahämäläisissä maisemissa.

Kun lähtöpaikalta Panssarimuseolta matkaan lähti vain 11 osallistujaa, järjestäjät päättivät, että kyseessä oli viimeinen Lehijärven lenkki.

Toijalalaisia lenkille osallistui kolme henkilöä.

Yhdistyksen ampumamestaruudet ratkottiin 30.8.2017 Toijalan Seudun Reserviläisten jäsenistönväliset ampumakilpailut pidettiin keskiviikkoiltana 30.8.2017 Toijalan Urheiluampujat ry:n Ruskeakiven ulkoradalla Akaan Kylmäkoskella.

Kisaan osallistui kuusi ampujaa; enemmänkin olisi radalle mahtunut. Lisäksi kaksi kiväärimiestä ampui kisan ulkopuolella. Kisan johtajana toimi TORES:n ase- ja ampumavastaava Heikki Ahola.

[Kuva: TORES:n jäsentenvälisten ampumakisojen mitalistit: Juhani Kuisma, Antti Siponen, Jere Virtala, Virpi Rantala ja Ossi Reini. Kuvasta puuttuu Asko Lehtonen (kuva: Nina Salin).]
TORES:n jäsentenvälisten ampumakisojen mitalistit: Juhani Kuisma, Antti Siponen, Jere Virtala, Virpi Rantala ja Ossi Reini. Kuvasta puuttuu Asko Lehtonen (kuva: Nina Salin).

Pienoispistoolin N-sarjan voitti Virpi Rantala tuloksella 185. H-sarjan voittajaksi ampui Jere Virtala tuloksella 303 ja hopealle sijoittui Antti Siponen tuloksella 220. Sarjan H50 voitti Ossi Reini tuloksella 353. Sarjan H60 voittaja oli Asko Lehtonen tuloksella 358 ja hopealle sijoittui Juhani Kuisma tuloksella 175.

Pienoiskiväärissä ammuttiin vain sarja H60, jonka voitti Juhani Kuisma tuloksella 175.

ILMI-valmiusharjoitus pidettiin Tampereella 26.-27.8.2017
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan Tampereen paikallistoimikunta järjesti itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi paikallistoimikuntien yhteisen ILMI 2017 -valmiusharjoituksen Tampereella. Harjoitukseeen osallistui noin 160 vapaaehtoista eri tehtävissä niin maalla, vedessä kuin ilmassa. Harjoituksen tukikohtana toimi UKK-instituutti.

Harjoitukseen liittyi yleisölle tarkoitettuja Vapepa-esittelyjä niin UKK-intituutilla kuin toisella puolen kaupunkia Tampereen Vehmaisten Seura ry:n pihatapahtumassa. UKK-instituutin lähimaastoissa pidettiin lisäksi koulutusrasteja koskien partioetsintää, maastoensiapua, vesistöetsintää, ensihuoltoa ja OHTO-hälytysjärjestelmää.

Rastikoulutusta seuranneessa ensihuoltoharjoituksessa harjoiteltiin tulipalon jälkeistä kerrostalon evakuointitilannetta yhteistyössä Tampereen kaupungin sosiaalipäivystyksen, Tampereen seurakuntayhtymän ja Vapepan kesken.

Harjoituksen pääosio, suuri etsintä- ja pelastusharjoitus, alkoi illansuussa OHTO-hälytyksellä ja kesti lähes puoleen yöhön saakka. Harjoituksen teemana oli kahden venekunnan etsintä ja pelastaminen Näsijärveltä ja sen rantamilta. Harjoitualue ulottui aina Ylöjärven Siivikkalaan saakka. Etsintää suoritettiin niin jalka-, koira- kuin autopartioin sekä järvipelastusveneiden, sukeltajien ja lentokoneen avulla.

Sunnuntaiaamupäivän teemaan kuuluivat oppitunnit lentopelastustoiminnasta ja ensihuollosta sekä harjoituksen purku.

Jarmo Perttunen Akaan Vuoden Kuhnuriksi
[Kuva: Akaa]
Toijalan Seudun Reserviläisten pitkäaikainen talkoo- ja MPK-aktiivi ja hallituksen jäsen Jarmo Perttunen palkittiin Akaan viidensien Hunajaviikkojen päätapahtumassa, lauantaina 26.8.2017 vietetyillä Hunajahulinoilla Vuoden Kuhnurin tittelillä. Puujalkahuumoria edustavalla tittelillä ei ole mitään tekemistä todellisuudessa esiintyvien mehiläisyhdyskuntien kanssa. Päinvastoin Vuoden Kuhnuriksi raati valitsee yhdistys- tai vastaavassa toiminnassa erityisen ansioituneen ja aktiivisen henkilön.

Perttunen toimii TORES:n lisäksi lukuisissa muissa paikkakunnan yhdistyksissä teatteritoiminnasta ystäväpalvelutoimintaan ja on vuosikymmenten ajan avustanut mitä moninaisimpien tapahtumien käytännön järjestelyissä.

[Kuva: Vuoden Kuhnuri Jarmo Perttunen (vas.) sai seurakseen Vuoden Kuningattaren tittelillä palkitun vaateliikeyrittäjä Maria Valtosen, huomionosoitukset luovuttaneen Akaan kaupungin vs. markkinointi- ja viestintäsihteerin Anni Määtän sekä Vuoden toisen Kuningattaren kahvilayrittäjä Nina Weltzienin (kuva: Jarmo Ahonen).]
Vuoden Kuhnuri Jarmo Perttunen (vas.) sai seurakseen Vuoden Kuningattaren tittelillä palkitun vaateliikeyrittäjä Maria Valtosen, huomionosoitukset luovuttaneen Akaan kaupungin vs. markkinointi- ja viestintäsihteerin Anni Määtän sekä Vuoden toisen Kuningattaren kahvilayrittäjä Nina Weltzienin (kuva: Jarmo Ahonen).

Vuoden Kuhnuri oli jo toista kerta aktiivireserviläinen: muutama vuosi sitten sama titteli myönnettiin Seppo Valkamalle.

Toijalan Seudun Reserviläiset hoiti tuttuun tapaan Hunajahulinoiden järjestyksenvalvonnan.

TORES:lle mitaleita maakunnallisessa pistoolikisassa
[kuva: Toijalan Urheiluampujat ry]
Toijalan Urheiluampujat ry järjesti maakunnalliset pistooliampumakilpailut keskiviikkoiltana 19.7.2017 Ruskeakiven ulkoradalla Akaan Kylmäkoskella. Kilpailijoita oli kaikkiaan seitsemän pääosin eteläiseltä Pirkanmaalta.

[Kuva: Virpi Rantala voitti N-sarjan tuloksella 222 (kuva: Ossi Reini).]
N-sarjan voittaja Virpi Rantala (kuva: Ossi Reini).

TORES:n jäsenistä Virpi Rantala voitti naisten sarjan tuloksella 222, Juho Levänen miesten yleisen sarjan tuloksella 493 ja Ossi Reini M50-sarjan tuloksella 495. Lisäksi mitalin toi Martti Palomäki ampuen M70-sarjassa kolmanneksi tuloksella 517.

Kisan johtajana toimi TORES:n ase- ja ampumavastaava Heikki Ahola ja toimitsijatehtävissä työskenteli useita muita TORES:n jäseniä.

Piirien ampumasuunnistusmestaruudet ratkottiin 27.6.2017 Akaassa
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Etelä-Hämeen ja Uudenmaan reserviläispiirien ampumasuunnistuskilpailut käytiin tiistai-iltana 27.6.2017 Ruskeakiven ampumaradan maastoissa Akaan Kylmäkoskella. Kisojen järjestelyvastuussa oli Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry, jota Toijalan Seudun Reserviläiset ry tuki mm. lääkintämateriaalin, liikenteenohjauksen, ja kanttiininpidon muodossa.

Kisoihin osallistui kaikkiaan 44 kilpailijaa kuudesta yhdistyksestä eri puolilta eteläistä Hämettä. Lisäksi mukana oli kaksi joukkuetta Uudeltamaalta. TORES:n jäseniä ei kilpailuihin osallistunut.

Tulokset ovat nähtävissä piirin WWW-sivuilla.

Juhlavuoden toinen Kesäyön marssi käveltiin Tuusulassa 10.6.2017
[Kuva: Kesäyön marssi]
Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi järjestettävistä Kesäyön marsseista vuorossa oli viikonloppuna 10.-11.6.2017 tapahtuman alkuperäinen järjestämispaikka Tuusula. Samana yönä marssittiin myös Rovaniemellä.

[Kuva: Pitkien marssien mies, legendaarinen Yrjö Saraste (kesk.) toi Tuusulaan kolmihenkisen joukkueen Suomen liput tunnuksinaan ja suostui kuvattavaksi TORES:n sähköiseen mediaan. T-paidan teksti saa monen itseään hyväkuntoisena pitävän mietteliääksi.]
Pitkien marssien mies, legendaarinen Yrjö Saraste (kesk.) toi Tuusulaan kolmihenkisen joukkueen Suomen liput tunnuksinaan ja suostui kuvattavaksi TORES:n sähköiseen mediaan. T-paidan teksti saa monen itseään hyväkuntoisena pitävän mietteliääksi.

Vaihtoehtoiset matkat olivat 7, 17, 32 ja 46 km. Niistä lyhin pysytteli Hyrylän alueella, seuraava kierteli Ruotsinkylän metsissä ja kaksi pisintä kiersi Tuusulanjärven lyhemmän tai pidemmän kaavan mukaan käyden Järvenpään ja Keravan alueilla. Useista aikaisemmista Tuusulan reiteistä poiketen kuljettiin nyt melko paljon sorateillä ja metsäpoluilla, mikä helpotti kävelyä varsinkin pitkillä matkoilla. Lähtö tapahtui Kellokosken soittokunnan esittämän Porilaisten marssin tahdissa Hyrylän urheilukeskuksesta, jonne myös palattiin, kuka auringon paistaessa vielä lähes kuumasti, kuka täysikuun valaistessa kesäyötä.

Toijalan Seudun Reserviläisillä oli pieni edustus 32 km:n matkalla, joka oli reitiltään lähimpänä alkuperäisiä parinkymmenen vuoden takaisia marsseja.

Kuvia Tuusulan Kesäyön marssilta 2017.

Reserviläiset Toijalan markkinoilla 9.-10.6.2017 Toijalan Seudun Reserviläiset ry ja Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry järjestivät yhteisen jäsenhankintatempauksen Toijalan markkinoilla 9.-10.6.2017.

Yhdistyksillä oli Toijalan torilla teltta, jossa aktiivijäsenet esittelivät reserviläistoiminnan tarjoamia moninaisia harrastusmahdollisuuksia ja kertoivat yleisesti maanpuolustustyöstä.

[Kuva: Päivystysvuorossa MPK-aktiivit TORES:n Ossi Reini (vas.) ja TORU:n Jukka Yrjölä.]
Päivystysvuorossa MPK-aktiivit TORES:n Ossi Reini (vas.) ja TORU:n Jukka Yrjölä.

Useita reserviläisiä osallistui markkinatapahtuman turvallisuudesta huolehtimiseen mm. toimimalla järjestyksenvalvojina ja yövartijoina.

Ampumailta PSPR:ssa 8.6.2017
[Kuva: Maanpuolustuskoulutusyhdistys]
Maanpuolustuskoulutusyhdistys järjesti ampumaillan PSPR:n ampumaradalla Hattulan Parolannummella torstai-iltana 8.6.2017. Illan aikana suoritettiin reserviläisille mitä parhaimmin soveltuvia rynnäkkökivääriammuntoja.

[Kuva: Ampumapäivä Parolannummella 8.6.2017 (kuva: Jarmo Ahonen).]

Iltaan osallistui viisi Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n jäsentä. Kuvassa yksi heistä, puheenjohtaja Ossi Reini (kuva: Jarmo Ahonen).

Lippujuhlapäivänä 4.6.2017 Ossi Reini vääpeliksi ja Janne Keränen ylikersantiksi
[Kuva: Puolustusvoimat]
Puolustusvoimain Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö evl Marko Alamäki ylensi reservissä vääpelin arvoon TORES:n puheenjohtajan Ossi Reinin ja ylikersantiksi yhdistyksen jäsenen Janne Keräsen.

Yhdistys onnittelee ylennettyjä!

Ossi Reini pronssille maakunnallisessa pistoolikisassa
[kuva: Toijalan Urheiluampujat ry]
Toijalan Urheiluampujat ry järjesti maakunnalliset pistooliampumakilpailut keskiviikkoiltana 31.5.2017 Ruskeakiven ulkoradalla Akaan Kylmäkoskella. Kilpailijoita oli kaikkiaan 16 eri puolilta Pirkanmaata.

[Kuva: Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtaja Ossi Reini sijoittui hienosti M50-sarjan kolmanneksi tuloksella 501.]
Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtaja Ossi Reini sijoittui hienosti Y50-sarjan kolmanneksi tuloksella 501.

Kisan johtajana toimi TORES:n ase- ja ampumavastaava Heikki Ahola ja toimitsijatehtävissä työskenteli useita muita TORES:n jäseniä.

Seitsemän kirkon lenkki pyöräiltiin helatorstaina 25.5.2017 Sääksmäen rovastikunnan järjestämä Seitsemän kirkon lenkki pyöräiltiin jälleen helatorstaina 25.5.2017. Pyöräilytapahtuman ajatuksena on käydä vähintään kahdella rovastikunnan kirkolla, jotka ovat Akaan seurakunnassa Toijala, Kylmäkoski ja Viiala, Sääksmäen seurakunnassa Metsäkansa, Valkeakoski ja Sääksmäki ja Urjalan seurakunnassa Urjalan kirkko. Koko lenkin polkevalle matkaa kertyi reittivalinnoista riippuen noin 90-100 km.

Pyöräilijöitä oli kaikkiaan 232. Heistä 113 kävi kaikilla seitsemällä kirkolla. Toijalan Seudun Reserviläisistä lenkille osallistui muutamia jäseniä, joista kaksi kävi kaikilla kirkoilla.

Etsintäkurssi pidettiin 7. ja 23.5.2017
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Vapaaehtoisen Vapepan pelastuspalvelun Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunta järjesti etsintäkurssin 1. osan sunnuntaina 7.5.2017 Akaan Kylmäkoskella. Kurssipaikkana toimi Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry:n ja Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n Saajanmaja Akaan Kylmäkoskella. Kurssin 2. osa pidettiin tiistai-iltana 23.5.2017. Sen aluksi oli lyhyt kertaus- ja teoriaosuus Toijalan vanhalla paloasemalla, jonka jälkeen lähdettiin harjoittelemaan käytännön toimintaa Nahkialanvuoren pururadan maastoon.

[Kuva: Etsintäkurssin näkötuntumaharavointiketju etenee pururadan haastavissa maastoissa.]
Etsintäkurssin näkötuntumaharavointiketju etenee pururadan haastavissa maastoissa.

Mukana oli kaikkiaan 17 kurssilaista enemmistön tullessa Kanta-Hämeen suunnalta. Kurssin kouluttajana toimi Seppo Perko Hämeen poliisilaitokselta. Harjoitusillan käytännön osuuden kouluttamisessa avusti TORES:n Vapepa-vastaava Juuso Hyvärinen.

Kurssin teoriaosuudessa käytiin läpi mm. Vapepan toimintaperiaatteita, etsintävalmiuteen ja -varustukseen liittyviä asioita ja eri etsintämenetelmiä. Käytännön osuudessa harjoiteltiin maastoetsintää näkötuntumaharavointiketjussa ja tutustuttiin lyhyesti reittiharavointiin.

Kuvia etsintäkurssilta.

Lisää kuvia TORES:n Instagramissa.

Juhlavuoden ensimmäinen Kesäyön marssi käveltiin Turussa 20.5.2017
[Kuva: Kesäyön marssi]
Vuosi 2017 on juhlavuosi niin satavuotiaalle Suomelle kuin 20-vuotiaalle Kesäyön marssille. Marsseja järjestetään juhlavuoden kunniaksi peräti neljä: 20.5. marssittiin Turussa, 10.6. ovat vuorossa Tuusula ja Rovaniemi, ja kauden päättää Jyväskylän marssi 19.8. Vuonna 1998 silloisen Tuusulan Hyrylään sijoitetun HelItR:n vahvalla tuella aloitettu alkukesän liikuntaperinne on vuosien saatossa muuttunut yhä siviilimäisempään suuntaan. Maastopukuihin sonnustautuneet sotilas- ja reserviläisjoukkueet ovat käyneet harvinaisiksi. Juhlavuoden Kesäyön marssit ovat tavallisen peruskuntonsa ylläpidosta kiinnostuneen kansalaisen tilaisuuksia reippailla samanhenkisessä seurassa, usein hyvinkin hienostuneesti valikoiduissa maisemissa ja reiteillä.

[Kuva: Turussa on marssittu kesäyössä nyt kolmesti. Lähtöpaikkana on toiminut ensimmäisen maailmansodan aikaan perinteensä ulottava Heikkilän kasarmialue, jonka Museovirasto on määrittänyt valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.Alkujumppa pidettiin kasarmialueen vuonna 1917 valmistuneen vanhan päärakennuksen edessä olevalla kentällä.]
Turussa on marssittu kesäyössä nyt kolmesti. Lähtöpaikkana on toiminut ensimmäisen maailmansodan aikaan perinteensä ulottava Heikkilän kasarmialue, jonka Museovirasto on määrittänyt valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Alkujumppa pidettiin kasarmialueen vuonna 1917 valmistuneen vanhan päärakennuksen edessä olevalla kentällä.

Aluksi Kesäyön marssit järjestettiin Puolustusvoimain, Suomen Sotilasurheiluliitto ry:n, Reserviläisurheiluliitto ry:n ja Suomen Latu ry:n yhteistyönä paikallisten kuntien vahvalla tuella ensin Keski-Uudenmaan ja sittemmin pääkaupunkiseudun alueilla. Vuonna 2012 marssin järjestelyvastuu siirtyi Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle. MPK:n puheenjohtaja Tapio Peltomäki itsekin osallistui juhlavuoden Turun marssiin 20 km:n matkalla. Myös Toijalan Seudun Reserviläisillä oli pieni edustus samaisella matkalla.

Marssireitit noudattelivat Aurajoen rantamien vanhoja kulttuurimaisemia kaupungin keskusta-alueen ja vanhan suurtorin kautta Halisiin, josta Koroisten piispanlinnan kautta takaisin keskustaan pisimpien reittien jatkaessa edelleen Ruissaloon ja Turun linnan maisemiin.

Kuvia Tuusulan Kesäyön marssilta 2017 MPK:n Facebook-sivuilla.

Jäsenkirje 2/2017 ilmestyi Yhdistyksen jäsenkirje 2/2017 (PDF-tiedosto, 33 kB) ilmestyi viikolla 20. Kirjeessä kerrotaan mm. tulevista tapahtumista.

TORES mukana valmiustoiminnan esittelyssä 10.5.2017
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Valtakunnallisen Punaisen Ristin viikon merkeissä esiteltiin yleisölle yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta rakentavaa Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan valmiustoimintaa. Akaan Toijalassa esittely toteutettiin SPR:n Toijalan osaston järjestämän Auttajakurssin yhteydessä osaston toimitilassa Sykkeellä.

[Kuva: Valmiustoimintaa esittelemässä olivat mm. TORES:n edellinen puheenjohtaja Jarmo Ahonen, Toijalan Seudun Koirakerho ry:n Anne Perko ja Suvi Salminen sekä etsintätehtäviin viranomaistarkastettu bordercollie Sato.]
Valmiustoimintaa esittelemässä olivat mm. TORES:n edellinen puheenjohtaja Jarmo Ahonen, Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry:n Anne Perko ja Suvi Salminen sekä etsintätehtäviin viranomaistarkastettu bordercollie Sato.

Toijalan Seudun Reserviläiset ry on yksi Vapepan Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunnan perustajayhdistyksistä ja tekee muutoinkin aktiivista yhteistyötä SPR:n kanssa.

Ruutiaseammunnan vappukisat käytiin 30.4.2017 Kylmäkoskella
Toijalan Urheiluampujat ry
Toijalan Urheiluampujat ry järjesti ruutiaseammunnan vappukisat vappuaattona, sunnuntaina 30.4.2017 Ruskeakiven ulkoradalla Akaan Kylmäkoskella. Lumisessa vappukelissä vähäiseksi jääneen osallistujamäärän takia kisat kutistuivat yksipäiväisiksi, ja niissä ammuttiin vain yksi laji: liikkuvan maalin normaalijuoksu.

[Kuva: Y60-sarjan voittaja, järjestäneen seuran Jukka Hakamäki, vastaanottaa palkinnon kisojen johtajalta Rainer Hirvoselta (selin).]
Vappukisojen Y60-sarjan voittaja, järjestäneen seuran Jukka Hakamäki, vastaanottaa palkinnon kisojen johtajalta Rainer Hirvoselta (selin).

TUA:n vappukisojen tulokset (PDF-tiedosto, 64 kB).

Kisojen toimitsijatehtävissä talkoili jälleen lukuisia TORES:n jäseniä.

Piirien taitokilpailut käytiin 22.4.2017 Valkeakoskella
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Valkeakosken Reservinaliupseerit-Reserviläiset ry ja Valkeakosken Reserviupseerikerho ry järjestivät Etelä-Hämeen reserviläispiirien taitokilpailut lauantaina 22.4.2017 VUK:n Iso-Herityn majalla Valkeakoskella.

[Kuva: TORES:n taitokisojen osallistujat Ossi Reini, Jarmo Ahonen, Markku Vehmas, Juuso Hyvärinen, Mikko Juomoja ja Jouni Ijäs (kuva: Jarmo Nieminen).]
TORES:n taitokisojen osallistujat Ossi Reini, Jarmo Ahonen, Markku Vehmas, Juuso Hyvärinen, Mikko Juomoja ja Jouni Ijäs (kuva: Jarmo Nieminen).

Perinteisestä toukokuusta huhtikuulle aikaistettu kisojen ajankohta oli hyvin valittu: osallistujia oli lähes 90. Kilpailussa kierrettiin Heritynniemen rantamaisemissa noin 3 km:n pituinen lenkki, jonka varrella vastattiin 12:een nykypäivän sotilastietämystä testaavaan kysymykseen hävittäjälentokoneiden tunnistamisesta nykyisen koordinaattijärjestelmän mukaiseen paikantamiseen ja suojauskomppanian taktiseen käyttöön. Useimmat kysymykset liittyivät tavalla tai toisella maavoimien uuteen taistelutapaan kisan teeman ollessa Tervetuloa 2000-luvulle.

Toijalan Seudun Reserviläiset lähetti mukaan kuusi osallistujaa. Mainittavaa menestystä ei TORES:lle kisoista tullut, mutta koulutuksellisena tapahtumana lauantaipäivä oli kaikkien mukana olleiden mielestä antoisa.

Pirkanmaan piiri juhli 22.4.2017 Ideaparkissa Pirkanmaan Reserviläispiiri ry juhli 60-vuotista toimintaansa näyttävästi Ideapark-kauppakeskuksessa Lempäälässä viikonloppuna 22.-23.4.2017

[Kuva: Alunperin neuvostoliittolaisperäinen, Suomessa modernisoitu BMP-2M-rynnäkköpanssarivaunu yleisön tutkittavana Pirkanmaan piirin tapahtumassa 23.4.2017 (kuva: Jarmo Ahonen).]
Alunperin neuvostoliittolaisperäinen, Suomessa modernisoitu BMP-2M-rynnäkköpanssarivaunu yleisön tutkittavana Pirkanmaan piirin tapahtumassa 23.4.2017 (kuva: Jarmo Ahonen).

Mukana oli Puolustusvoimain ja Reserviläisliitto ry:n edustus sekä vierailijana myös Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n toiminnallinen osasto. Paikalla oli mm. sotilaskotiauto ja näytteillä panssarikalustoa. Useita TORES:n jäseniä osallistui tapahtumaan.

Ilma-aseammunnan tasosarjakisassa kaksi mitalia Toijalaan
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Etelä-Hämeen reserviläispiirien perinteinen sisäratakauden ilma-aseammunnan tasosarjakisa käytiin lokakuun 2016 ja maaliskuun 2017 välisenä aikana. Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n TORES:n ampujat osallistuivat jälleen aktiivisesti kisaan ja saavuttivat menestystä. Kisan päätöstilaisuus ja palkintojenjako pidettiin Toijalan Urheiluampujat ry:n sisäradalla keskiviikkoiltana 12.4.2017.

Ilmapistoolin sarjan 331-360 voitti TORES:n Asko Lehtonen kokonaistuloksella 2882. Sarjassa ampuivat myös seuratoverit Timo Velinen (sijoitus 5.), Risto Suonpää (sijoitus 19.), Ossi Reini (sijoitus 20.), Simo Parikka (sijoitus 27.) ja Jukka Sirola (sijoitus 31.). Ylemmässä sarjassa 361-374 Pekka Sintonen ampui yhdeksänneksi kokonaistuloksella 2903.

Ilmapistoolin joukkuekisassa TORES:n joukkue Pekka Sintonen, Asko Lehtonen ja Timo Velinen sijoittui viidenneksi tuloksella 1063.

Ilmakiväärin sarjassa alle 300 Juuso Hyvärinen oli toinen tuloksella 2148.

[Kuva: Ilmapistoolisarjan 331-336 voittaja TORES:n Asko Lehtonen (oik.). Palkinnot jakoi kisan johtaja Heikki Ahola (vas.).]
Ilmapistoolisarjan 331-336 voittaja TORES:n Asko Lehtonen (oik.). Palkinnot jakoi kisan johtaja Heikki Ahola (vas.).

Tasosarjakisan 2016-2017 ilmapistoolisarjojen tulokset (PDF-tiedosto, 133 kB).

Tasosarjakisan 2016-2017 ilmakiväärisarjojen tulokset (PDF-tiedosto, 63 kB).

Yhdistyksen 60-vuotisjuhlaa vietettiin 19.3.2017 Toijalan Seudun Reserviläiset ry juhli 60-vuotispäiväänsä Suomi 100 vuotta -teeman hengessä sunnuntai-iltapäivänä 19.3.2017 Akaan Toijalassa Arvo Ylpön koululla järjestetyn yleisen maanpuolustusjuhlan merkeissä. Yleisöä juhla keräsi lähes sata henkeä.

Juhlan yhteydessä kuultiin useita musiikkiesityksiä Parolan marssista Jean Sibeliuksen Jääkärien marssiin ja Andante festivoon Puolustusvoimain Varusmiessoittokunnan jousiorkesterilta, jota johti musylil Tommi Suutarinen. Vuonna 2013 toimintansa aloittanut jousiorkesteri on Varusmiesoittokunnan eniten konsertoivia ja musiikillisesti monipuolisimpia kokoonpanoja.

Musiikkia kuultiin myös paikkakunnan nuoren laulutaiteilijan Hanna Keski-Petäjän ja hänen säestäjänsä kanttori Juha Salmesvuoren esittämänä. Lisäksi ohjelmaan kuului paikkakuntalaisen lausuntataiteilijan Lasse Kanervan jousiorkesterin ja flyygelin säestämänä esittämä kooste Yrjö Jylhän tunnetusta Kiirastuli-runokokoelmasta. Juhlan juontajana toimi Juuso Hyvärinen.

[Kuva: PVVMSK:n jousiorkesterin tasoista jousisoitinkokoonpanoa ei paikkakunnalla ole usein nähty (kuva: Juha Räsänen).]
PVVMSK:n jousiorkesterin tasoista jousisoitinkokoonpanoa ei paikkakunnalla ole usein nähty (kuva: Juha Räsänen).

Juhlapuheen piti PSPR:n komentaja, ev Pekka Järvi, joka käsitteli kansainvälistä turvallisuuspolitiikkaa, uhkakuvien nopeaa muuttumista kyber- ja hybridiuhkineen sekä maanpuolustustahtoisen ja -kykyisen reservin merkitystä Suomen itsenäisyyden turvaamisessa. Reserviläisliiton tervehdyksen juhlaan toi liittohallituksen jäsen Jari Hirvimäki, Etelä-Hämeen Reserviläispiirin tervehdyksen varapuheenjotaja Simo Vehmaa, Akaan kaupungin tervehdyksen kaupunginhallituksen jäsen ye-evl evp. Jukka Salminen ja Akaan seurakunnan tervehdyksen kirkkoherra Ali Kulhia.

[Kuva: Juhlapuheen piti PSPR:n komentaja ev Pekka Järvi (kuva: Juha Räsänen).]
Juhlapuheen piti PSPR:n komentaja ev Pekka Järvi (kuva: Juha Räsänen).

Juhlassa luovutettiin myös viime itsenäisyyspäivänä 6.12.2016 jäsenistölle myönnetyt Reserviläisliiton ansiomitalit (kultainen ansiomitali: Juuso Hyvärinen, pronssinen ansiomitali: Katja Ahola, Jari Hänninen ja Jere Virtala), Etelä-Hämeen Rerviläispiirin ansiomitalit (kultainen ansiomitali: Ossi Reini, pronssinen ansiomitali: Marko Kivi ja Timo Leppänen) sekä Reservin Ratsastajien ansiomitali (Ossi Reini), kukitettiin kunniapuheenjohtaja Timo Lehtonen ja kunniajäsenet Arvo Nääppä, Risto Suojanen ja Heikki Ahola, kutsuttiin uudeksi kunniajäseneksi pitkäaikainen reserviläisaktiivi Markku Vehmas, luovutettiin kevätkokouksen myöntämä vuoden nuoren reserviläisen palkinto Tuomas Arvoselle sekä luovutettiin yhdistyksen pienoislippu nro 14 vastikään 75 vuotta täyttäneelle kunniajäsenelle Risto Suojaselle.

Juhlan päätössanat lausunut kunniapuheenjohtaja, opetusneuvos Timo Lehtonen korosti puheenvuorossaan varautumisen merkitystä niin kriisiaikaa kuin muitakin poikkeusoloja silmälläpitäen.

Juhla päättyi jousiorkesterin säestyksellä yhteislauluna laulettuun Maamme-lauluun.

Kuvia juhlasta on nähtävissä Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n WWW-sivuilla.

Toijalan Seudun Reserviläiset ry kiittää kaikkia juhlaan osallistuneita ja yhdistystä sen merkkipäivänä muistaneita.

Sotaveteraaniliiton ansiomitali Ossi Reinille
[Kuva: Suomen Sotaveteraaniliitto ry]
Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanit ry myönsi Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtajalle Ossi Reinille Sotaveteraaniliiton ansiomitalin pitkäaikaisesta aktiivisesta toiminnasta veteraanityön hyväksi. Ennen puheenjohtajakauttaan vuosien ajan TORES:n veteraaniyhteistyövastaavana toiminut Reini on organisoinut lukuisia talkoita ja muita hyväntekeväisyystempauksia veteraanityön hyväksi.

Mitali luovutettiin veteraaniyhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä 16.3.2017 Toijalan seurakuntatalolla Akaassa.


© Toijalan Seudun Reserviläiset ry/Juuso Hyvärinen.
Kuvat© Toijalan Seudun Reserviläiset ry ellei toisin mainita.
Sivut avattu 19.12.2002. Päivitetty 16.5.2021.

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!