Ajankohtaista

Tulevaa toimintaa:
Salibandyä ja keilailua tarjolla Jäsenistöllä on mahdollista osallistua salibandyvuoroihin sunnuntaisin klo 19.30-21 Viialan Yhtenäiskoulun palloiluhallilla. Mukana on muutamista eri yhdistyksistä koottu pelivuoro, johon on myös TORES:n on mahdollista osallistua. Jos ei ole omaa mailaa, sen saa lainattua paikan päällä. Siispä pelaamaan ja kenttäkelpoisuutta kehittämään.

Reserviläisten keilahallivuoro on lauantai-iltapäivisin 9.3., 23.3. ja 30.3.2019 klo 15-16 Akaan Keilahallilla. Viimeisellä kerralla pidetään myös yhdistyksen mestaruuskilpailut. Parhaille on luvassa palkinnot, ja voittajalle kunnnia olla yhdistyksen mestari. Omavastuu on vain 4,50 euroa/kerta sisältäen kenkävuokran ja tunnin keilaamisen mukavassa seurassa. Lisätietoja antaa tapahtumavastaava Jere Virtala, puhelin 040-722 2264.

Taajamaetsintäharjoitus 28.3.2019 Akaan Viialassa
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunta järjestää perinteisen taajamaetsintäharjoituksen torstai-iltana 28.3.2019 alkaen klo 18 Akaan Viialassa. Harjoituksen kokoontumis- ja johtopaikkana on Työväentalo Rientotie 3:ssa. Ilmoittautuminen alkaa klo 17.30, ja harjoitus päättyy noin klo 21:een mennessä.

Harjoitus sopii kaikille eikä edellytä aiempaa Vapepa-kokemusta tai -koulutusta. Varusteeksi tarvitaan vain reipasta ulkoiluhenkeä, säänmukainen ulkona liikkumiseen sopiva vaatetus jalkineet huomioiden, heijastinliivi tai muutoin hyvät heijastimet ja käsivalaisin tai taskulamppu. Myös muistiinpanovälineet on hyvä ottaa mukaan.

[Kuva: Etsintäkoira ohjaajineen Haihunkosken rantamilla Viialassa keväällä 2013 pidetyssä taajamaetsintäharjoituksessa.]
Etsintäkoira ohjaajineen Haihunkosken rantamilla Viialassa keväällä 2013 pidetyssä taajamaetsintäharjoituksessa.

Ilmoittautumiset pyydetään tekemään 20.3.2019 mennessä sähköpostitse yhdistyksen Vapepa-vastaavalle.

Lisätietoja saa Vapepa-vastaava Juuso Hyväriseltä, puhelin 0400-65 7822 ja harjoitusesitteestä (PDF-tiedosto, 30 kB).

Henkisen tuen peruskurssi 31.3.2019 Tampereella
[Kuva: Suomen Punainen Risti]
SPR:n Hämeen piiri järjestää kaikille Vapepa-toimijoille kuten myös reserviläisille hyvin soveltuvan henkisen tuen peruskurssin sunnuntaina 31.3.2019 Tampereella. Koulutuspaikkana on SPR:n kohtaamispaikka Tampuri.

Kurssille ilmoittaudutaan 28.3.2019 mennessä SPR:n tietojärjestelmän kautta.

Lisätietoja kurssiesitteestä (PDF-tiedosto, 121 kB).

IT-kalustokurssi 5.-6.4.2019 PSPR:ssa
[Kuva: Maanpuolustuskoulutusyhdistys]
Maanpuolustuskoulutusyhdistys järjestää reserviläisille tarkoitetun IT-kalustokurssin Panssariprikaatissa Hattulan Parolannummella perjantai-iltana ja lauantaina 5.-6.4.2019. Koulutuksen aiheena on 23 ITK 61 -tykki eli "Sergei", jonka osia, lataamista, patruunoiden poistoa sekä ampuma- ja kuljetuskuntoon laittoa kurssilla opitaan ja harjoitellaan.

Kurssi on Puolustusvoimain tilaama vapaaehtoinen harjoitus, jonka osallistujat Puolustusvoimat hyväksyy.

Kurssille ilmoittaudutaan MPK:n tietojärjestelmän kautta 25.3.2019 mennessä. Lisätietoja antaa myös kurssin johtaja, AKRU:n Jukka Yrjölä, puhelin 0400-73 3766.

Hypotermiakoulutus 8.4.2019 Akaan Toijalassa
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunta järjestää kaikille Vapepan ja sen jäsenjärjestöjen, kuten MPK:n ja Reserviläisliitto ry:n, valmiustoimijoille hyvin soveltuvan hypotermiakoulutuksen maanantai-iltana 8.4.2019 alkaen klo 18 Akaan Toijalassa. Koulutuspaikkana on Allin Pirtti Sontulantie 3:ssa. Kouluttajana toimii Markku Heikkilä.

Koulutukseen toivotaan otettavan mahdollisuuksien mukaan omia kylmäntorjuntavälineitä, kuten avaruuslakanoita. Tilaisuuteen liittyy kahvitarjoilu.

Ampumaillat sisäradalla keskiviikkoisin Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n ampumatoiminta on siirtynyt syksyn myötä sisätiloihin ja ilma-asekauteen. Keskiviikkoiset ampumaillat pidetään klo 18 alkaen Toijalan Urheiluampujat ry:n sisäradalla Pirtillä Toijalan Sontulantiellä. Radalla voi ampua ilmakiväärillä ja -pistoolilla. Yhdistyksen aseet ovat käytettävissä, joten omaa asetta ei tarvita. Myös yhdistyksen ase- ja ampumavastaava on paikalla opastamassa.

[Kuva: Toijalan Seudun Reserviläisten ilma-ase-ammuntaa sisäradalla.]

Ampumailtojen yhteydessä kaikilla halukkailla on mahdollisuus osallistua Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n kauden 2018-2019 tasosarjakilpailuun. Kilpailun tarkoitus on ampumaharrastuksen lisääminen ja järjestötoiminnan aktivoiminen kerhoissa ja yhdistyksissä. Kilpailun lajit ovat ilmapistooli ja ilmakivääri. Sekä joukkuekilpailu molemmissa lajissa. Joukkuetulos ammutaan maaliskuun aikana.

Kaikki kilpailun kierrokset ammutaan kerhon tai yhdistyksen omalla kotiradalla omaan tahtiin. Lisäksi hyväksytään myös jossakin muussa kilpailussa, esimerkiksi piirin-tai aluekisoissa, ammuttu tulos. Toijalan Seudun Reserviläiset ampuvat tasosarjakilpailua kotiradallaan, Toijalan Urheiluampujat ry:n sisäradalla Toijalan Pirtillä Sontulantie 3:n kellarikerroksessa, jossa ammuntaillat järjestetään keskiviikkoisin klo 18 alkaen.

Kilpailu ammutaan kaudella 2018-2019 loka-maaliskuun aikana. Kilpailussa ammutaan yhteensä 12 kierrosta. Näin ollen yhden tuloksen (kierroksen) ampumiseen on aikaa 2 viikkoa.

Kilpailussa on 5 tasosarjaa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tasosarjat ovat seuraavat:
 • I-taso 375 ja yli ampuvat
 • II-taso 361-374
 • III-taso 331-360
 • IV-taso 301-330
 • V-taso 300 ja alle ampuvat
Ampuja lähtee kilpailukaudelle aina alimmalta tasolta. Hän nousee ampumansa tuloksen mukaiselle tasolle ammuttuaan kolme alarajan ylittävää tulosta. Ampujan lopputulokseen lasketaan 8 parasta kierrosta kahdestatoista.

Tauluina käytetään Reserviläisurheiluliitto ry:n ja Suomen Ampumaurheiluliitto ry:n hyväksymiä ilmapistooli- ja ilmakivääritauluja. Laukausmäärä on 40 laukausta/kilpailukierros. Tauluihin ammutaan ilmapistoolissa 5 laukausta/taulu ja ilmakiväärissä 2 laukausta/täplä.

Palkinnot jaetaan henkilökohtaisissa sarjoissa 3 parhaalle ampujalle. Joukkuepalkinnot jaetaan 3 parhaalle joukkueelle kussakin lajissa. Joukkue käsittää 3 ampujaa, joiden yhteistulos on joukkuetulos.

Kisan johtajana toimii TORES:n Heikki Ahola.

Lisätietoja saa TORES:n ampumavastaavilta Timo Leppäseltä, puhelin 040-535 7543 ja Heikki Aholalta, puhelin 0400-83 3759.

TORES järjestää RESUL:n frisbeegolfmestaruuskisat 29.6.2019 Akaan Kylmäkoskella
[Kuva: Reserviläisurheiluliitto ry]
Toijalan Seudun Reserviläiset ry on saanut kunnian järjestää Reserviläisurheiluliitto ry:n frisbeegolfin mestaruuskilpailut. Ne pidetään lauantaina 29.6.2019 erittäin laadukkaassa Kylmäkoski Disk Golf Parkissa, joka sijaitsee Kylmäkosken Veikot ry:n majalla Akaan Kylmäkosken Savikoskella osoitteessa Savikoskentie 983, 37910 AKAA.

[Kuva: Frisbeegolf on uusin RESUL:n suomenmestaruuskilpailulaji (kuva: SFL/Timo Ahopelto).]
Frisbeegolf on uusin RESUL:n suomenmestaruuskilpailulaji (kuva: SFL/Timo Ahopelto).

Halukkaille sääntökoulutus alkaa klo 8.30, pelaajakokous 9, ja ensimmäinen kierros alkaa klo 9.30. Palkintojenjako pidetään noin klo 17.

Luokat ovat: avoin (MPO), naiset (FPO), ja miehet +50.

Kilpailussa pelataan 2 × 27 väylää. Kierrosten välissä on noin tunnin mittainen lounastauko. Kilpailussa noudatetaan PDGA:n ja SFL:n sääntöjä.

Kilpailumaksu on 20,00 euroa/osallistuja ja se maksetaan järjestäjän tilille vahvistusviestissä tulevien ohjeiden mukaisesti. Maksu sisältää kevyen kenttäevään lounastauolla.

Lisätietoja kilpailukutsusta ja -esitteestä (PDF-tiedosto, 852 kB). Lisätietoja antavat myös Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n 2. varapuheenjohtaja Jere Virtala, puhelin 040-722 2264 ja kilpailun johtaja Jukka Peräkivi, puhelin 040-721 2766.

Ilmoita toimiva sähköpostiosoitteesi yhdistyksen sihteerille Muistathan ilmoittaa yhdistyksen sihteerille sähköpostiosoitteesi. Reserviläisliitto ry on päättänyt järjestää sähköpostiosoitteiden keruukampanjan, jonka taustalla oli uuden jäsenrekisterin käyttöönotto vuoden 2014 alussa. Uudessa maanpuolustusrekisterissä jäsenmaksu- ja muita laskuja aletaan lähettää myös sähköpostilla.

Liitolla on tavoitteena, että mahdollisimman suuri osa jäsenmaksu-, ampumaturva- ja senioriturvalaskuista lähetetään jatkossa sähköpostin liitteenä PDF-tiedostoina.

Viime aikoina tapahtunutta:
TORES:n ilma-asemestaruudet ratkottiin maaliskuun alkupuolella Toijalan Seudun Reserviläisten jäsentenvälisistä ilma-asemestaruuksista kilpailtiin Toijalan Urheiluampujat ry:n sisäradalla keskiviikkoiltoina 6. ja 13.3.2019. Kisaan osallistui 13 ampujaa kahdeksassa eri sarjassa, ja taso oli kova, koska kaikki osallistujat ampuivat mitalisijoille. Kisat käytiin yhdistyksen ampumavastaavan Heikki Aholan johdolla.

[Kuva: TORES:n jäsentenvälisen ilma-asekisan menestyjiä. Vasemmalta lukien Ossi Reini, Jukka Peräkivi, Nuppu Salmiovirta, Jere Virtala, Pekka Sintonen, Jani Laaki, Heli Haulivuori, Asko Lehtonen, Hannu Lötjönen ja Timo Velinen (kuva: Timo Leppänen).]
TORES:n jäsentenvälisen ilma-asekisan menestyjiä vasemmalta lukien Ossi Reini, Jukka Peräkivi, Nuppu Salmiovirta, Jere Virtala, Pekka Sintonen, Jani Laaki, Heli Haulivuori, Asko Lehtonen, Hannu Lötjönen ja Timo Velinen (kuva: Timo Leppänen).

Tulokset olivat seuraavat:

Ilmakivääri, sarja D
 1. Marlena Kuisma (309 p.)
 2. Heli Haulivuori os. Lehtimäki (279 p.)
Ilmakivääri, sarja H
 1. Jukka Peräkivi (255 p.)
 2. Jere Virtala (203 p.)
Ilmakivääri, sarja H60
 1. Juhani Kuisma (173 p.)
Ilmapistooli, sarja D
 1. Nuppu Salmiovirta (329 p.)
Ilmapistooli, sarja H
 1. Jani Laaki (294 p.)
 2. Jere Virtala (278 p.)
 3. Jukka Peräkivi (275 p.)
Ilmapistooli, sarja H50
 1. Jukka Sirola (357 p.)
 2. Ossi Reini (327 p.)
Ilmapistooli, sarja H60
 1. Asko Lehtonen (349 p.)
 2. Pekka Sintonen (348 p.)
 3. Hannu Lötjönen (344 p.)
Ilmapistooli, sarja H70
 1. Timo Velinen (324 p.)
TORES:n naisten aktiviteettipäivä seinäkiipeilyn merkeissä Toijalan Seudun Reserviläisten naisjäsenet kävivät kokeilemassa seinäkiipeilyä kevättalvisessa aktiviteettipäivässään Tampereen Kiipeilykeskuksen Nekalan toimipisteessä. Kuntoa ja rohkeutta vaatineeseen tempaukseen osallistui neljä jäsentä naisten toiminnan vastaavan Virpi Rantalan johdolla.

[Kuva: Seinäkiipeilyyn osallistuivat Virpi Rantala, Kristiina Rautell, Nuppu Salmiovirta ja Jenni Leppänen (kuva: Virpi Rantala).]
Seinäkiipeilyyn osallistuivat Virpi Rantala, Kristiina Rautell, Nuppu Salmiovirta ja Jenni Leppänen (kuva: Virpi Rantala).

[Kuva: Excelsior! (lat. yhä korkeammalle!) totesivat Kristiina Rautell ja Nuppu Salmiovirta (kuva: Virpi Rantala).]
Excelsior! (lat. yhä korkeammalle!) totesivat Kristiina Rautell ja Nuppu Salmiovirta ja sinne he menivät (kuva: Virpi Rantala).

Kevätkokous valitsi Juha Arvosen uudeksi kunniapuheenjohtajaksi ja palkitsi viime vuoden ansioituneita Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidettiin keskiviikkoiltana 27.2.2018 Allin Pirtillä Akaan Toijalassa. Mukana oli 15 yhdistyksen jäsentä. Kokouksen puheenjohtajana toimi yhdistyksen pitkäaikainen aktiivijäsen ja evp-varapuheenjohtaja Seppo Valkama.

Kokouksen aluksi luovutettiin juhlallisin menoin itsenäisyyspäivänä 6.12.2018 myönnetyt Reserviläisliitto ry:n ja Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n ansiomitalit.

Kokous valitsi yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi Juha Arvosen, joka toimi pitkään yhdistyksen puheenjohtajana 1990-2000-luvuilla ja sen jälkeen Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n puheenjohtajana ja Reserviläisliitto ry:n hallituksen jäsenenä.

[Kuva: Kevätkokouksen puheenjohtajana toiminut Seppo Valkama, Etelä-Hämeen Reserviläispiirin hopeisella ansiomitalilla palkittu 2. varapuheenjohtaja Jere Virtala, Reserviläisliiton hopeisella ansiomitallilla palkittu kunniajäsen Markku Vehmas, vuoden reserviläisampuja sihteeri Marlena Kuisma, Etelä-Hämeen Reserviläispiirin pronssisella ansiomitalilla palkittu 1. varapuheenjohtaja Juhani Kuisma ja yhdistyksen uusi kunniapuheenjohtaja Juha Arvonen.]
Kevätkokouksen puheenjohtajana toiminut Seppo Valkama, Etelä-Hämeen Reserviläispiirin hopeisella ansiomitalilla palkittu 2. varapuheenjohtaja Jere Virtala, Reserviläisliiton hopeisella ansiomitallilla palkittu kunniajäsen Markku Vehmas, vuoden reserviläisampuja sihteeri Marlena Kuisma, Etelä-Hämeen Reserviläispiirin pronssisella ansiomitalilla palkittu 1. varapuheenjohtaja Juhani Kuisma ja yhdistyksen uusi kunniapuheenjohtaja Juha Arvonen.

Sääntömääräisten asioiden ohella kokouksessa huomioitiin edellisellä toimintakaudella ansioituneita yhdistyksen jäseniä:
 • Vuoden aktiivireserviläisen huomionosoitus, Reserviläispuukko, myönnettiin erityisesti ampuma-, nais- ja MPK-toiminnassa erittäin aktiivisesti työskennelleelle yhdistyksen naistoiminnan ja MPK:n yhteyshenkilölle Virpi Rantalalle.
 • Vuoden nuoren reserviläisen kiertopalkinto myönnettiin Jani Laakille.
 • Vuoden reserviläisampujana 122 H 63 -haupitsin hylsystä tehdyllä kiertopalkinnolla palkittiin erityisesti kivääriampujana kunnostautunut yhdistyksen sihteeri Marlena Kuisma.
 • Reserviläisurheiluliitto ry:n kuntopistejärjestelmän mukaan 1. luokan kuntosuorituksen eli vähintään 150 pistettä vuoden aikana saavuttaneita oli yhdeksän. Kaikkiaan RESUL:n sähköistä kuntokorttia käytti 18 yhdistyksen jäsentä.
Toijalan reserviyhdistysten välinen salibandyottelu pelattiin 9.2.2019 Lempäälässä Toijalan Seudun Reserviläisten ja Akaan Seudun Reserviupseerikerho ry:n välinen salibandyottelu pelattiin lauantai-iltapäivänä 9.2.2019 Ideaparkin Sportin sisäurheilutiloissa Lempäälässä.

[Kuva: TORES:n salibandyhaasteottelun joukkue 9.2.2019.]

Haasteen esittänyt AKRU voitti TORES:n selkein luvuin 13-3. TORES:n joukkueessa pelasivat aakkosjärjestyksessä seuraavat: Brotkin, Koskinen, Kuisma, Laaki, Peräkivi, Reini, Reinikainen ja Virtala.

TORES:n naiset keilailivat 5.2.2019 Toijalan Seudun Reserviläisten naisjäsenet viettivät kansallisrunoilija J. L. Runebergin päivän iltaa keilaillen.

[Kuva: Kaksi rataa oli käytössä ja erittäin mukava ja iloinen yhteinen tunti keilattiin (kuva: Virpi Rantala).]
Kaksi rataa oli käytössä ja erittäin mukava ja iloinen yhteinen tunti keilattiin (kuva: Virpi Rantala).

Keilailua harrastetaan edelleen tasaiseen tahtiin muun toiminnan ohessa.

Naisten toiminnan suunnitteluilta pidettiin 28.1.2019 Toijalan Seudun Reserviläisten naisjäsenten toiminnan suunnitteluilta pidettiin maanantaina 28.1.2019 Allin Pirtillä Akaan Toijalassa. Iltaan osallistui 10 jäsentä naisten toiminnan vastaavan ja MPK-yhteyshenkilön Virpi Rantalan johdolla suunnittelemaan alkaneen vuoden tapahtumia ja aktiviteetteja.

[Kuva: Suunnitteluiltaan osallistuivat tilaisuutta vetäneen naisten toiminnan vastaavan Virpi Rantalan lisäksi vasemmalta lukien Maarit Aaltonen, Marika Pykälö, Marlena Kuisma, Sirpa Koivisto, Minna Reini, Heli Haulivuori, Marjut Siltanen, Nuppu Salmiovirta ja Kristiina Rautell (kuva: Virpi Rantala).]
Suunnitteluiltaan osallistuivat tilaisuutta vetäneen naisten toiminnan vastaavan Virpi Rantalan lisäksi vasemmalta lukien Maarit Aaltonen, Marika Pykälö, Marlena Kuisma, Sirpa Koivisto, Minna Reini, Heli Haulivuori, Marjut Siltanen, Nuppu Salmiovirta ja Kristiina Rautell (kuva: Virpi Rantala).

Suunnitteluillan tuloksena kuluvasta vuodesta on tulossa toiminnallinen ja vauhdikas. Kevätkaudelle on helmikuussa luvassa seinäkiipeilyä, maaliskuussa pakohuone, huhtikuussa toimintapäivä Saajanmajalla ja lauantaina 18.5.2019 Likkojen Lenkki Tampereella. Lisäksi keilailua harrastetaan tasaiseen tahtiin muun toiminnan ohessa.

Jäsenkirje 1/2019 ilmestyi Yhdistyksen jäsenkirje 1/2019 (PDF-tiedosto, 36 kB) ilmestyi viikolla 4. Kirjeessä kerrotaan mm. tulevista tapahtumista.

Piirien ilma-asemestaruuskilpailut käytiin 19.-20.1.2019 Toijalassa
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Toijalan Seudun Reserviläiset ry yhdessä Akaan Seudun Reserviupseerikerho ry:n kanssa isännöi Etelä-Hämeen reserviläispiirien ilma-asemestaruuskilpailuita viikonloppuna 19.-20.1.2019. Kilpailupaikkana toimi perinteiseen tapaan Toijalan yhteiskoulu eli Lastumäen koulu Akaan Toijalassa.

Lauantaina 19.1. ammuttiin ilmakiväärisarjat ja sunnuntaina 20.1. ilmapistoolisarjat. TORES:n seitsemästä osallistujasta moni sijoittui mitalisijoille: Ilmakiväärin D-sarjassa Heli Haulivuori toiseksi ja Marlena Kuisma kolmanneksi. Ilmapistoolissa Nuppu Salmiovirta ampui kultamitalin nuorten 20-sarjassa samoin kuin Pekka Sintonen H50-sarjassa. H70-sarjassa Martti Palomäki oli kolmas.

[Kuva: Ilmakiväärin D-sarjassa TORES:n Heli Haulivuori (vas.) ampui hopealle ja Marlena Kuisma (oik.) pronssille. Sarjan voitti Janakkalan Reserviläiset ry:n Anu Viherä (kesk.).]
Ilmakiväärin D-sarjassa TORES:n Heli Haulivuori (vas.) ampui hopealle tuloksella 269 ja Marlena Kuisma (oik.) pronssille tuloksella 265. Sarjan voitti Janakkalan Reserviläiset ry:n Anu Viherä (kesk.) tuloksella 374.

Sunnuntaina ammutuissa ilmapistoolisarjoissa TORES:n mitalikanta jatkui.

[Kuva: Ilmapistoolin H50-sarjan voitti TORES:n Pekka Sintonen (vas.) tuloksella 345. Toiseksi sijoittui Akaan Seudun Reserviupseerikerho ry:n Matti Koppanen tuloksella 321 ja kolmanneksi Janakkalan Reserviupseerikerho ry:n Tapani Ryynänen tuloksella 317.] [Kuva: H20-sarjan voitti TORES:n Nuppu Salmiovirta (oik. kuvassa) omalla ennätyksellään 306.]
Ilmapistoolin H50-sarjan voitti TORES:n Pekka Sintonen (vas.) tuloksella 345. Toiseksi sijoittui Akaan Seudun Reserviupseerikerho ry:n Matti Koppanen tuloksella 321 ja kolmanneksi Janakkalan Reserviupseerikerho ry:n Tapani Ryynänen tuloksella 317. Nuorten 20-sarjan voitti TORES:n Nuppu Salmiovirta (oik. kuvassa) omalla ennätyksellään 306.

Kilpailuissa tehtiin kaksi piiriennätystä molempien mennessä Janakkalaan: Ilmapistoolin H60-sarjassa Janakkalan Reserviupseerikerho ry:n Veikko Alanko ampui tuloksen 364 ja H70-sarjassa Janakkalan Reserviläiset ry:n Juhani Heinemaa 364.

Kisojen tulokset kokonaisuudessaan ja kaikkien mitalistien kuvat ovat nähtävillä Piirin WWW-sivuilla.

Kilpailun johtajana toimi TORES:n ampumavastaava Heikki Ahola ja sihteerinä Juuso Hyvärinen. Kisoihin osallistui kaikkiaan 7 TORES:n ampujaa ja lisäksi 9 eri toimitsijatehtävissä työskennellyttä.

Itsenäisyyspäivän huomionosoituksia
[Kuva: Suomen lippu.]
Reserviläisliitto myönsi hopeisen ansiomitalin (HAM) Toijalan Seudun Reserviläisten pitkäaikaiselle aktiiville ja kunniajäsenelle Markku Vehmaalle.

Etelä-Hämeen Reserviläispiiri myönsi seuraavat huomionosoitukset Toijalan Seudun Reserviläisten jäsenille:
 • Kultainen mitali soljella nro 1: Seppo Valkama
 • Kultainen mitali soljella nro 2: Heikki Ahola
 • Hopeinen mitali Jere Virtala
 • Pronssinen mitali: Virpi Rantala, Tuomas Arvonen, Juhani Kuisma, Jani Laaki, Jarno Renko ja Antti Siponen.
Mitalit luovutettiin saajilleen itsenäisyyspäivänä 6.12.2018 Riihimäellä pidetyssä arvokkaassa tilaisuudesssa. Toijalan Seudun Reserviläiset onnittelee lämpimästi kaikkia huomionosoituksen saaneita!

Jäsenkirje 3/2018 ilmestyi Yhdistyksen jäsenkirje 3/2018 (PDF-tiedosto, 18 kB) ilmestyi viikolla 39. Kirjeessä kerrotaan mm. tulevista tapahtumista.

TORES pärjäsi sotilastaitokisassa 15.8.2018
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry:n järjestämä perinteinen, tällä kertaa 7 tehtävärastia käsittänyt, sotilastaitokisa käytiin keskiviikkoiltana 15.8.2018 muun muassa Ruskeakiven ampumaradan maastoissa Akaan Kylmäkoskella ja Urjalassa. Kolmihenkisin joukkuein käydyssä kilpailussa TORES:n joukkue - Jarmo Ahonen, Jukka Peräkivi ja Jere Virtala - sijoittui kuudenneksi. Toijalalaiset menestyivät erityisesti ammunnassa ja paikannuksessa. Kaikkiaan kisaan osallistui 18 joukkuetta.

Piirien ruutiasemestaruudet ratkottiin 9.-10.6.2018 Akaassa
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Etelä-Hämeen reserviläispiirien ruutiasemestaruuskilpailut käytiin viikonloppuna 9.-10.6.2018 Ruskeakiven ampumaradalla Akaan Kylmäkoskella. Järjestelyistä vastasi Toijalan Seudun Reserviläiset yhdessä Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry:n kanssa. Kisan johtajana toimi TORES:n ase- ja ampumavastaava Heikki Ahola, ja toimitsijatehtävissä oli useita muita yhdistyksen jäseniä.

Ampujana kisoihin osallistui tällä kertaa vain kaksi TORES:n edustajaa. Virpi Rantala ampui naisten pienoispistoolin 60 laukauksen sarjassa neljänneksi tuloksella 301 ja pikapistoolin 3 × 20 laukauksen sarjassa pronssille tuloksella 427. Ossi Reini puolestaan sijoittui viidenneksi sekä pienoispistoolin 60 laukauksen H50-sarjassa tuloksella 496 että pikapistoolin 3 × 20 laukauksen H50-sarjassa tuloksella 453.

Tulokset ovat nähtävissä Piirin WWW-sivuilla.

Kaatuneiden muistopäivää vietettiin 20.5. Toijalan Seudun Reserviläiset osallistui Akaan seurakunnan Toijalan sankarihaudalla sunnuntaiaamupäivänä 20.5.2018 vietettyyn kaatuneiden muistopäivän tilaisuuteen. TORES:n jäseniä oli mukana useidssa vastuutehtävissä: Suomen lipun kantajana ja lippulinnan johtajana toimi 1. varapuheenjohtaja Juhani Kuisma ja toisena lipunvartijana evp-puheenjohtaja Jarmo Ahonen. Toisena kunniavartiomiehenä toimi Jouni Ijäs.

[Kuva: Suomen lipun kantajana TORES:n Juhani Kuisma ja toisena lipunvartijana Jarmo Ahonen (oik.). Kuva: Marlena Kuisma.]
Suomen lipun kantajana TORES:n Juhani Kuisma ja toisena lipunvartijana Jarmo Ahonen (oik.) (kuva: Marlena Kuisma).

Tilaisuudessa sankarihaudalle laskettiin Akaan kaupungin ja useiden eri kansalaisjärjestöjen seppeleet.

Puolustusvoimain silloisen ylipäällikön sotamarsalkka C. G. E. Mannerheimin käskystä kaatuneiden muistopäivää on vuodesta 1940 alkaen vietetty vuoden 1918 sisällissodan eri osapuolten riveissä henkensä uhranneiden ja talvisodassa isänmaan puolesta kaatuneiden muistoksi. Historian kulun myötä muistopäivän teemaan pian liitettiin myös jatkosodan ja Lapin sodan sankarivainajat.

Jäsenkirje 2/2018 ilmestyi Yhdistyksen jäsenkirje 2/2018 (PDF-tiedosto, 17 kB) ilmestyi viikolla 20. Kirjeessä kerrotaan mm. tulevista tapahtumista.

Piirien taitokilpailut käytiin 5.5.2018 Janakkalassa
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Etelä-Hämeen reserviläispiirien taitokilpailut järjestettiin lauantaina 5.5.2018 Janakkalassa. Kisoissa miteltiin perinteiseen tapaan erilaisten sotilaallisten taitojen osaamisesta.

Taitokisoihin osallistui kaikkiaan 46 kilpailijaa eri puolilta eteläistä Hämettä. TORES lähetti kisaan kuusoihenkisen joukkueen, joka sijoittui Reserviläispiirin joukkuesarjan neljänneksi. Kaikkiaan sarjaan osallistui 10 joukkuetta.

TORES:n parhaasta yksilösuorituksesta vastasi edellinen puheenjohtaja Jarmo Ahonen sijoittuen seitsemänneksi tuloksella 95 pistettä ja ajalla 1:01. Kärkikymmenikköön mahtui myös nykyinen puheenjohtaja Ossi Reini 92 pisteellä ja ajalla 1:08.

Tulokset ovat nähtävissä Piirin WWW-sivuilla.

Ilma-aseammunnan tasosarjakisassa mitalisijoja TORES:lle Etelä-Hämeen Reserviläispiirien ry:n perinteinen ilma-aseammunnan tasosarja käytiin ajalla 1.10.2017-31.3.2018. Kisan johti TORES:n ase- ja ampumavastaava Heikki Ahola. Kilpailun lajit olivat ilmapistooli ja ilmakivääri. Lisäksi maaliskuun aikana ammuttiin joukkuekilpailu. Ilmapistoolisarjoihin osallistui kaikkiaan 70 ampujaa, joista 8 TORES:sta ja ilmakiväärisarjoihin 28 ampujaa, joista 2 TORES:sta.

Kilpailussa oli 5 tasosarjaa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tasosarjat olivat seuraavat:
 • I-taso 375 ja yli ampuvat
 • II-taso 361-374
 • III-taso 331-360
 • IV-taso 301-330
 • V-taso 300 ja alle ampuvat.
TORES:n mitalistit tällä kaudella olivat ilmapistoolisarjan 331-360 voittanut Asko Lehtonen ja ilmakiväärisarjan alle 300 toiseksi sijoittunut Juuso Hyvärinen.

Tasosarjakisan tulokset ovat nähtävissä Piirin WWW-sivuilla.

Yhdistyksen keilailumestaruudet ratkottiin 9.4.2018 Toijalan Seudun Reserviläisten historian ensimmäiset jäsenten väliset keilailumestaruudet käytiin maanantai-iltana 9.4.2018 Akaan Keilahallilla (vanha Helpiön tapettitehdas) Toijalassa.

[Kuva: TORES:n jäsentenvälisten keilailukisojen mitalistit: kultaa Markku Sakala (kesk.), hopeaa Jarmo Ahonen (oik.) ja pronssia Jari Heino (vas.) (kuva: Juhani Kuisma).]
Kuvassa TORES:n jäsentenvälisten keilailukisojen mitalistit: kultaa Markku Sakala (kesk.), hopeaa Jarmo Ahonen (oik.) ja pronssia Jari Heino (vas.) (kuva: Juhani Kuisma).

Ossi Reini palkitiin Etelä-Hämeen vuoden puheenjohtajana Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n kevätkokous pidettiin torstai-iltana 15.3.2018 Panssariprikaatin vanhan sotilaskodin Vaakuna-salissa Hattulan Parolannummella. Kokouksen aluksi kuultiin PSPR:n komentajan ev Kari Nisulan esitelmä.

Kokouksessa mukana oli kaikkiaan 38 henkilöä, jotka edustivat 15 yhdistystä. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin piirin edellinen puheenjohtaja, TORES:n Juha Arvonen.

[Kuva: Etelä-Hämeen Reserviläispiirin jäsenyhdistysten vuoden puheenjohtajan palkinnon, miekan ja kunniakilven, vastaanotti Toijalan Seudun Reserviläisten Ossi Reini (kuva: Juhani Kuisma).]
Etelä-Hämeen Reserviläispiirin jäsenyhdistysten vuoden puheenjohtajan palkinnon, miekan ja kunniakilven, vastaanotti Toijalan Seudun Reserviläisten Ossi Reini (kuva: Juhani Kuisma).

Sääntömääräisten asioiden ohella kokous palkitsi viime vuonna ansioituneita reserviläisyhdistyksiä ja -toimijoita. Vuoden puheenjohtajan palkintomiekka myönnettiin TORES:n puheenjohtajalle Ossi Reinille. Katsaus kevätkokouksesta on luettavissa Piirin WWW-sivuilta.

Kevätkokous palkitsi viime vuoden ansioituneita Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidettiin keskiviikkoiltana 28.2.2018 Toijalan Pirtillä Akaassa. Mukana oli 20 yhdistyksen jäsentä. Kokouksen puheenjohtajana toimi Juha Arvonen, yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja 1990-2000-luvuilta ja Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n edellinen puheenjohtaja.

Kokouksen aluksi yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Ossi Reini luovutti TORES:n pöytästandaarin kiitoksena Saajanmajan uuden saunarakennuksen rakennustöiden projektijohtajana toimineelle Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry:n Reijo Rasmukselle.

[Kuva: Kevätkokouksen palkitsemat TORES-aktiivit: vuoden aktiivireserviläinen Jouni Ijäs (myös RESUL:n kuntodiplomi), vuoden nuori reserviläinen Heli Haulivuori ja vuoden reserviläisampuja Virpi Rantala (myös RESUL:n kuntodiplomi).]
Kevätkokouksen palkitsemat TORES-aktiivit: vuoden aktiivireserviläinen Jouni Ijäs (myös RESUL:n kuntodiplomi), vuoden nuori reserviläinen Heli Haulivuori ja vuoden reserviläisampuja Virpi Rantala (myös RESUL:n kuntodiplomi).

Sääntömääräisten asioiden ohella kokouksessa palkittiin edellisellä toimintakaudella ansioituneita yhdistyksen jäseniä:
 • Vuoden aktiivireserviläisen huomionosoituksen, Reserviläispuukon, vastaanotti monessa oman yhdistyksen käytännön toimessa mukana ollut ja ahkerasti MPK:n kurssivääpelinä työskennellyt Jouni Ijäs.
 • Vuoden nuoren reserviläisen kiertopalkinnon sai erityisesti ampumaharrastustoiminnassa kunnostautunut Heli Haulivuori.
 • Vuoden reserviläisampujana 122 H 63 -haupitsin hylsystä tehdyllä kiertopalkinnolla palkittiin pistooliammuntaharjoitteluun ja -kilpailuihin ahkerasti osallistunut Virpi Rantala.
 • Reserviläisurheiluliitto ry:n kuntopistejärjestelmän mukaan 1. luokan kuntosuorituksen eli vähintään 150 pistettä vuoden aikana saavuttaneet palkittiin RESUL:n diplomilla: Jarmo Ahonen (519 p.), Marjut Siltanen (364 p.), Juha Mäkelä (343 p.), Virpi Rantala (305 p.), Ossi Reini (276 p.), Paavo Vaarela (263 p.), Martti Palomäki (240 p.), Juuso Hyvärinen (215 p.), Marika Pykälö (160 p.), Jari Hänninen (156 p.), Risto Puhakka (154 p.) ja Jouni Ijäs (152 p.).
Panssariseminaari järjestettiin PSPR:ssa 3.2.2018
[Kuva: Panssarikilta ry]
Panssarikilta ry järjesti perinteisen Panssariseminaarin lauantaina 3.2.2018 Panssariprikaatin vanhan sotilaskodin Vaakuna-salissa Hattulan Parolannummella.

Seminaarin esitelmät olivat:
 • Suomalainen panssarieste 1938-1944 (tutkija Juha Kilpeläinen)
 • Sturmbock - panssarintorjuntaa pohjoisissa oloissa (evl evp. Olli Dahl)
 • White-puolitelakuorma-autot Puolustusvoimissa (DI Esa Muikku)
 • Raskas raketinheitin M270D1 osana kaukovaikuttamisen kärkeä (insmaj Kari-Pekka Niemelä, JÄRJK)
 • PMPV 6×6 "Misu": taksi vai taisteluajoneuvo? (hallituksen. pj. Jukka Kemppainen, Protolab Oy).
[Kuva: Protolab Oy:n toistaiseksi valmistamista kahdesta PMPV 6×6 -ajoneuvosta toinen oli mielenkiinnon kohteena seminaarin kalustoesittelyssä. Mikäli ajoneuvo päätyy sarjavalmistukseen, todennäköinen tuotantopaikka on akaalainen SKS Toijala Works Oy.]
Protolab Oy:n toistaiseksi valmistamista kahdesta PMPV 6×6 -ajoneuvosta toinen oli mielenkiinnon kohteena seminaarin kalustoesittelyssä. Mikäli ajoneuvo päätyy sarjavalmistukseen, todennäköinen tuotantopaikka on akaalainen SKS Toijala Works Oy.

Seminaari keräsi tuttuun tapaan Vaakunasalin lähes täyteen sotahistoriasta sekä nykypäivän tekniikasta ja taktiikasta kiinnostuneita kuulijoita. Kalustoesittely oli tällä kertaa verraten suppea käsittäen vain upouuden PMPV 6×6 -ajoneuvon ja kaksi historiallista White M2A1 -puolitela-ajoneuvoa, joista toinen oli ajokuntoinen.

Muistio vuoden 2018 Panssariseminaarista (PDF-tiedosto, 576 kB).

Ensiavun jatkokurssi EA2 pidettiin Urjalassa 27.-28.1.2018
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunta järjesti erityisesti vapepalaisille räätälöidyn Ensiapukurssi EA2:n viikonloppuna 27.-28.1.2018. Koulutuspaikkana toimi Urjalan VPK:n paloasema lähimaastoineen. Kurssille osallistui 10 vapepalaista oman ja muiden hämäläisten paikallistoimikuntien alueelta. Mukana oli myös TORES:n edustaja. Kurssin kouluttajana toimi paikallistoimikunnan sihteeri, sairaanhoitaja ETK Anne Perko. Perehdytyksen VPK:n käytössä olevaan ensivastekalustoon piti palokunnanpäällikkö Janne Saari.

[Kuva: Kurssilaisia harjoittelemassa potilaan siirtoon tarkoitetun rankalaudan käyttöä.]
Kurssilaisia harjoittelemassa potilaan siirtoon tarkoitetun rankalaudan käyttöä.

Tavanomaisten EA2-sisältöjen lisäksi harjoiteltiin mm. Puolustusvoimain käyttämien taktisten ensi- ja kiristyssiteiden käyttöä, rankalaudan ja tyhjiöpatjan sekä erilaisten nostojen käyttöä potilaan siirrossa. Laajemmat käytännön harjoitukset koskivat liikenneonnettomuuksien monipotilastilantaita. Kurssi huipentui muutaman tunnin kestäneeseen etsintäharjoitukseen, jossa kolmea kadonnutta etsittiin lähialueen talvisista metsistä mm. kolmen koirapartion voimin ja joissa kadonnen löytymiseen liittyi aina välitöntä maastoensiapua vaatinut auttamistilanne.

Joulutulet polteltiin 14.12.2017 Toijalan Seudun Reserviläiset ry ja Suomen Punaisen Ristin Toijalan osasto yhteistyössä järjestivät kaikille avoimen hengellisen Joulutulet-tapahtuman Akaan seurakunnan vanhalla kivisakastilla Toijalan keskustassa torstai-iltana 14.12.2017. Kivisakastin kupeessa olevalla vanhalla hautausmaalla pidettiin hartaus pastori Kukka Salmiovirran johdolla. Pastorin Nuppu-tytär soitti baritonilla mm. Finlandia-hymnin.

Joulutulien jälkeen vietettiin SPR:n Sykkeellä yhteinen glögihetki musiikin ja yhteislaulun kera. Tapahtumaan osallistui kaikkiaan 21 reserviläistä.

Reserviläiset vahvasti mukana itsenäisyyspäivän tapahtumissa
[Kuva: Suomen lippu]
Toijalan Seudun Reserviläiset ry oli vahvasti mukana Suomen 100-vuotisitsenäisyyspäivän tapahtumissa Akaan Toijalassa 6.12.2017. Paikallisten maanpuolustusyhdistysten ja yhteistyökumppanien loppusyksyn yhteisprojektin tuotoksena tehdyt 140 havuseppelettä asetettiin sankarihaudoille jo aamuvarhaisella.

[Kuva: Itsenäisyyspäivän aamun kunniavartio sankarihaudalla. Vasemmalla TORES:n Jouni Ijäs.]
Itsenäisyyspäivän aamun kunniavartio sankarihaudalla. Vasemmalla TORES:n Jouni Ijäs.

Juhlallisuudet alkoivat klo 9 lipunnostolla Toijalan torilla, mitä seuraa kunniakäynti Akaan seurakunnan Toijalan sankarihaudalla yli 30 eri yhdistyksen tai järjestön paikallisosaston muodostaman lippulinnan tukemana. Puheen sankarihaudalla piti Heikki Teräväinen. Klo 10 pidettiin jumalanpalvelus Akaan Toijalan kirkossa ja klo 14 itsenäisyyspäivän juhla Toijalan yhteiskoululla eli Lastumäen koululla.

[Kuva: Lippulinna sankarihaudan vieressä. Eturivissä oikealla TORES:n lippu kantajanaan puheenjohtaja Ossi Reini.]
Lippulinna sankarihaudan vieressä. Eturivissä oikealla TORES:n lippu kantajanaan puheenjohtaja Ossi Reini.

Toijalan Seudun Reserviläisiä osallistui lukuisiin eri toimintoihin. Lippulinnassa yhdistyksen lippua kantoi puheenjohtaja Ossi Reini ja sankarihaudan kunniavartiomiehenä toimi Jouni Ijäs. Runsaasti yleisöä keränneen tapahtuman liikenteenohjauksessa toimivat mm. Aimo Kataja ja Markku Sakala.

Yksi TORES:n jäsen sai huomionosoituksen Suomen 100-vuotispäivänä: sihteeri Jari Hänninen palkittiin Reserviläisliiton hopeisella ansiomitalilla.

TORES:n edustajat mukana liittokokouksessa
[Kuva: Reserviläisliitto ry]
Reserviläisliitto ry:n syyskokous pidettiin lauantaina 18.11.2017 Kouvolassa.

[Kuva: TORES:n liittokokousvieraita: Ossi Reini, Jarmo Ahonen, Jouni Ijäs ja Jarmo Perttunen.]
TORES:n liittokokousvieraita: Ossi Reini, Jarmo Ahonen, Jouni Ijäs ja Jarmo Perttunen.

Mukana oli myös useita Toijalan Seudun Reserviläisten jäseniä puheenjohtaja Ossi Reinin toimiessa yhdistyksen varsinaisena edustajana.

Vapepan pimeäetsintäharjoitus järjestettiin Urjalan asemalla 26.10.2017
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunta järjesti jo perinteeksi muodostuneen pimeäetsintäharjoituksen Urjalan asemankylässä eli Huhdissa torstai-iltana 26.10.2017. Lokakuisen illan säätila tarjosi lumiolosuhteita enemmän kuin toimikunnan yksikään harjoitus vuosiin. Harjoituksen kokoontumis- ja johtopaikkana toimi entinen Huhmarin koulu.

[Kuva: Harjoituksen osallistujat kuulemassa Vapepa-johtajan tilannetiedotusta.]
Harjoituksen osallistujat kuulemassa Vapepa-johtajan tilannetiedotusta.

Harjoitukseen osallistui kaikkiaan 39 vapaaehtoista 12 eri yhdistyksestä tai paikallisosastosta sekä lisäksi kaksi etsintäkoiraa. Toijalan Seudun Reserviläisten Vapepa-ryhmästä mukana oli kolme jäsentä, joista yksi toimi jalkapartion johtajana, yksi jalkapartion etsijänä ja yksi harjoituksen sihteerinä. Harjoituksen vapaaehtoisjohtajana toimi Timo Saarelainen Valkeakosken Reserviupseerikerho ry:stä, koirapartioiden johtajana Anne Perko Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry:stä ja viestipäällikkönä Paavo Helenius partiolippukunta Toijalan Eräveikot ry:stä.

Harjoituksen teemana oli kahden henkilön katoaminen Huhdin seudun metsäalueilla. Toisen kadonneen etsintätehtävä suunnattiin erityisesti koirapartioille ja toisen jalkapartioille. Molemmat kadonneet löydettiin; koirapartiot vain reilun tunnin päästä tilanteen alkamisesta.

Paikallistoimikunta kiittää kaikkia harjoitukseen osallistuneita aktiivisuudesta yhteisen turvallisuuden hyväksi!

Jäsenkirje 3/2017 ilmestyi Yhdistyksen jäsenkirje 3/2017 (PDF-tiedosto, 58 kB) ilmestyi viikolla 36. Kirjeessä kerrotaan mm. tulevista tapahtumista.

Viimeinen Lehijärven lenkki käveltiin Parolannummella 2.9.2017
[Kuva: Lehijärven lenkki]
Järjestyksessään kolmastoista Lehijärven lenkki, Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n, Hattulan-Tyrvännön Reserviläiset ry:n ja Hämeenlinnan Reserviläiset-Aliupseerit ry:n järjestämä kuntoliikuntatapahtuma, käveltiin lauantaiaamupäivänä 2.9.2017 erittäin suotuisassa syyskesän säässä kauniissa kantahämäläisissä maisemissa.

Kun lähtöpaikalta Panssarimuseolta matkaan lähti vain 11 osallistujaa, järjestäjät päättivät, että kyseessä oli viimeinen Lehijärven lenkki.

Toijalalaisia lenkille osallistui kolme henkilöä.

Yhdistyksen ampumamestaruudet ratkottiin 30.8.2017 Toijalan Seudun Reserviläisten jäsenistönväliset ampumakilpailut pidettiin keskiviikkoiltana 30.8.2017 Toijalan Urheiluampujat ry:n Ruskeakiven ulkoradalla Akaan Kylmäkoskella.

Kisaan osallistui kuusi ampujaa; enemmänkin olisi radalle mahtunut. Lisäksi kaksi kiväärimiestä ampui kisan ulkopuolella. Kisan johtajana toimi TORES:n ase- ja ampumavastaava Heikki Ahola.

[Kuva: TORES:n jäsentenvälisten ampumakisojen mitalistit: Juhani Kuisma, Antti Siponen, Jere Virtala, Virpi Rantala ja Ossi Reini. Kuvasta puuttuu Asko Lehtonen (kuva: Nina Salin).]
TORES:n jäsentenvälisten ampumakisojen mitalistit: Juhani Kuisma, Antti Siponen, Jere Virtala, Virpi Rantala ja Ossi Reini. Kuvasta puuttuu Asko Lehtonen (kuva: Nina Salin).

Pienoispistoolin N-sarjan voitti Virpi Rantala tuloksella 185. H-sarjan voittajaksi ampui Jere Virtala tuloksella 303 ja hopealle sijoittui Antti Siponen tuloksella 220. Sarjan H50 voitti Ossi Reini tuloksella 353. Sarjan H60 voittaja oli Asko Lehtonen tuloksella 358 ja hopealle sijoittui Juhani Kuisma tuloksella 175.

Pienoiskiväärissä ammuttiin vain sarja H60, jonka voitti Juhani Kuisma tuloksella 175.

ILMI-valmiusharjoitus pidettiin Tampereella 26.-27.8.2017
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan Tampereen paikallistoimikunta järjesti itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi paikallistoimikuntien yhteisen ILMI 2017 -valmiusharjoituksen Tampereella. Harjoitukseeen osallistui noin 160 vapaaehtoista eri tehtävissä niin maalla, vedessä kuin ilmassa. Harjoituksen tukikohtana toimi UKK-instituutti.

Harjoitukseen liittyi yleisölle tarkoitettuja Vapepa-esittelyjä niin UKK-intituutilla kuin toisella puolen kaupunkia Tampereen Vehmaisten Seura ry:n pihatapahtumassa. UKK-instituutin lähimaastoissa pidettiin lisäksi koulutusrasteja koskien partioetsintää, maastoensiapua, vesistöetsintää, ensihuoltoa ja OHTO-hälytysjärjestelmää.

Rastikoulutusta seuranneessa ensihuoltoharjoituksessa harjoiteltiin tulipalon jälkeistä kerrostalon evakuointitilannetta yhteistyössä Tampereen kaupungin sosiaalipäivystyksen, Tampereen seurakuntayhtymän ja Vapepan kesken.

Harjoituksen pääosio, suuri etsintä- ja pelastusharjoitus, alkoi illansuussa OHTO-hälytyksellä ja kesti lähes puoleen yöhön saakka. Harjoituksen teemana oli kahden venekunnan etsintä ja pelastaminen Näsijärveltä ja sen rantamilta. Harjoitualue ulottui aina Ylöjärven Siivikkalaan saakka. Etsintää suoritettiin niin jalka-, koira- kuin autopartioin sekä järvipelastusveneiden, sukeltajien ja lentokoneen avulla.

Sunnuntaiaamupäivän teemaan kuuluivat oppitunnit lentopelastustoiminnasta ja ensihuollosta sekä harjoituksen purku.

Jarmo Perttunen Akaan Vuoden Kuhnuriksi
[Kuva: Akaa]
Toijalan Seudun Reserviläisten pitkäaikainen talkoo- ja MPK-aktiivi ja hallituksen jäsen Jarmo Perttunen palkittiin Akaan viidensien Hunajaviikkojen päätapahtumassa, lauantaina 26.8.2017 vietetyillä Hunajahulinoilla Vuoden Kuhnurin tittelillä. Puujalkahuumoria edustavalla tittelillä ei ole mitään tekemistä todellisuudessa esiintyvien mehiläisyhdyskuntien kanssa. Päinvastoin Vuoden Kuhnuriksi raati valitsee yhdistys- tai vastaavassa toiminnassa erityisen ansioituneen ja aktiivisen henkilön.

Perttunen toimii TORES:n lisäksi lukuisissa muissa paikkakunnan yhdistyksissä teatteritoiminnasta ystäväpalvelutoimintaan ja on vuosikymmenten ajan avustanut mitä moninaisimpien tapahtumien käytännön järjestelyissä.

[Kuva: Vuoden Kuhnuri Jarmo Perttunen (vas.) sai seurakseen Vuoden Kuningattaren tittelillä palkitun vaateliikeyrittäjä Maria Valtosen, huomionosoitukset luovuttaneen Akaan kaupungin vs. markkinointi- ja viestintäsihteerin Anni Määtän sekä Vuoden toisen Kuningattaren kahvilayrittäjä Nina Weltzienin (kuva: Jarmo Ahonen).]
Vuoden Kuhnuri Jarmo Perttunen (vas.) sai seurakseen Vuoden Kuningattaren tittelillä palkitun vaateliikeyrittäjä Maria Valtosen, huomionosoitukset luovuttaneen Akaan kaupungin vs. markkinointi- ja viestintäsihteerin Anni Määtän sekä Vuoden toisen Kuningattaren kahvilayrittäjä Nina Weltzienin (kuva: Jarmo Ahonen).

Vuoden Kuhnuri oli jo toista kerta aktiivireserviläinen: muutama vuosi sitten sama titteli myönnettiin Seppo Valkamalle.

Toijalan Seudun Reserviläiset hoiti tuttuun tapaan Hunajahulinoiden järjestyksenvalvonnan.

TORES:lle mitaleita maakunnallisessa pistoolikisassa
[kuva: Toijalan Urheiluampujat ry]
Toijalan Urheiluampujat ry järjesti maakunnalliset pistooliampumakilpailut keskiviikkoiltana 19.7.2017 Ruskeakiven ulkoradalla Akaan Kylmäkoskella. Kilpailijoita oli kaikkiaan seitsemän pääosin eteläiseltä Pirkanmaalta.

[Kuva: Virpi Rantala voitti N-sarjan tuloksella 222 (kuva: Ossi Reini).]
N-sarjan voittaja Virpi Rantala (kuva: Ossi Reini).

TORES:n jäsenistä Virpi Rantala voitti naisten sarjan tuloksella 222, Juho Levänen miesten yleisen sarjan tuloksella 493 ja Ossi Reini M50-sarjan tuloksella 495. Lisäksi mitalin toi Martti Palomäki ampuen M70-sarjassa kolmanneksi tuloksella 517.

Kisan johtajana toimi TORES:n ase- ja ampumavastaava Heikki Ahola ja toimitsijatehtävissä työskenteli useita muita TORES:n jäseniä.

Piirien ampumasuunnistusmestaruudet ratkottiin 27.6.2017 Akaassa
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Etelä-Hämeen ja Uudenmaan reserviläispiirien ampumasuunnistuskilpailut käytiin tiistai-iltana 27.6.2017 Ruskeakiven ampumaradan maastoissa Akaan Kylmäkoskella. Kisojen järjestelyvastuussa oli Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry, jota Toijalan Seudun Reserviläiset ry tuki mm. lääkintämateriaalin, liikenteenohjauksen, ja kanttiininpidon muodossa.

Kisoihin osallistui kaikkiaan 44 kilpailijaa kuudesta yhdistyksestä eri puolilta eteläistä Hämettä. Lisäksi mukana oli kaksi joukkuetta Uudeltamaalta. TORES:n jäseniä ei kilpailuihin osallistunut.

Tulokset ovat nähtävissä piirin WWW-sivuilla.

Juhlavuoden toinen Kesäyön marssi käveltiin Tuusulassa 10.6.2017
[Kuva: Kesäyön marssi]
Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi järjestettävistä Kesäyön marsseista vuorossa oli viikonloppuna 10.-11.6.2017 tapahtuman alkuperäinen järjestämispaikka Tuusula. Samana yönä marssittiin myös Rovaniemellä.

[Kuva: Pitkien marssien mies, legendaarinen Yrjö Saraste (kesk.) toi Tuusulaan kolmihenkisen joukkueen Suomen liput tunnuksinaan ja suostui kuvattavaksi TORES:n sähköiseen mediaan. T-paidan teksti saa monen itseään hyväkuntoisena pitävän mietteliääksi.]
Pitkien marssien mies, legendaarinen Yrjö Saraste (kesk.) toi Tuusulaan kolmihenkisen joukkueen Suomen liput tunnuksinaan ja suostui kuvattavaksi TORES:n sähköiseen mediaan. T-paidan teksti saa monen itseään hyväkuntoisena pitävän mietteliääksi.

Vaihtoehtoiset matkat olivat 7, 17, 32 ja 46 km. Niistä lyhin pysytteli Hyrylän alueella, seuraava kierteli Ruotsinkylän metsissä ja kaksi pisintä kiersi Tuusulanjärven lyhemmän tai pidemmän kaavan mukaan käyden Järvenpään ja Keravan alueilla. Useista aikaisemmista Tuusulan reiteistä poiketen kuljettiin nyt melko paljon sorateillä ja metsäpoluilla, mikä helpotti kävelyä varsinkin pitkillä matkoilla. Lähtö tapahtui Kellokosken soittokunnan esittämän Porilaisten marssin tahdissa Hyrylän urheilukeskuksesta, jonne myös palattiin, kuka auringon paistaessa vielä lähes kuumasti, kuka täysikuun valaistessa kesäyötä.

Toijalan Seudun Reserviläisillä oli pieni edustus 32 km:n matkalla, joka oli reitiltään lähimpänä alkuperäisiä parinkymmenen vuoden takaisia marsseja.

Kuvia Tuusulan Kesäyön marssilta 2017.

Reserviläiset Toijalan markkinoilla 9.-10.6.2017 Toijalan Seudun Reserviläiset ry ja Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry järjestivät yhteisen jäsenhankintatempauksen Toijalan markkinoilla 9.-10.6.2017.

Yhdistyksillä oli Toijalan torilla teltta, jossa aktiivijäsenet esittelivät reserviläistoiminnan tarjoamia moninaisia harrastusmahdollisuuksia ja kertoivat yleisesti maanpuolustustyöstä.

[Kuva: Päivystysvuorossa MPK-aktiivit TORES:n Ossi Reini (vas.) ja TORU:n Jukka Yrjölä.]
Päivystysvuorossa MPK-aktiivit TORES:n Ossi Reini (vas.) ja TORU:n Jukka Yrjölä.

Useita reserviläisiä osallistui markkinatapahtuman turvallisuudesta huolehtimiseen mm. toimimalla järjestyksenvalvojina ja yövartijoina.

Ampumailta PSPR:ssa 8.6.2017
[Kuva: Maanpuolustuskoulutusyhdistys]
Maanpuolustuskoulutusyhdistys järjesti ampumaillan PSPR:n ampumaradalla Hattulan Parolannummella torstai-iltana 8.6.2017. Illan aikana suoritettiin reserviläisille mitä parhaimmin soveltuvia rynnäkkökivääriammuntoja.

[Kuva: Ampumapäivä Parolannummella 8.6.2017 (kuva: Jarmo Ahonen).]

Iltaan osallistui viisi Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n jäsentä. Kuvassa yksi heistä, puheenjohtaja Ossi Reini (kuva: Jarmo Ahonen).

Lippujuhlapäivänä 4.6.2017 Ossi Reini vääpeliksi ja Janne Keränen ylikersantiksi
[Kuva: Puolustusvoimat]
Puolustusvoimain Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö evl Marko Alamäki ylensi reservissä vääpelin arvoon TORES:n puheenjohtajan Ossi Reinin ja ylikersantiksi yhdistyksen jäsenen Janne Keräsen.

Yhdistys onnittelee ylennettyjä!

Ossi Reini pronssille maakunnallisessa pistoolikisassa
[kuva: Toijalan Urheiluampujat ry]
Toijalan Urheiluampujat ry järjesti maakunnalliset pistooliampumakilpailut keskiviikkoiltana 31.5.2017 Ruskeakiven ulkoradalla Akaan Kylmäkoskella. Kilpailijoita oli kaikkiaan 16 eri puolilta Pirkanmaata.

[Kuva: Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtaja Ossi Reini sijoittui hienosti M50-sarjan kolmanneksi tuloksella 501.]
Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtaja Ossi Reini sijoittui hienosti Y50-sarjan kolmanneksi tuloksella 501.

Kisan johtajana toimi TORES:n ase- ja ampumavastaava Heikki Ahola ja toimitsijatehtävissä työskenteli useita muita TORES:n jäseniä.

Seitsemän kirkon lenkki pyöräiltiin helatorstaina 25.5.2017 Sääksmäen rovastikunnan järjestämä Seitsemän kirkon lenkki pyöräiltiin jälleen helatorstaina 25.5.2017. Pyöräilytapahtuman ajatuksena on käydä vähintään kahdella rovastikunnan kirkolla, jotka ovat Akaan seurakunnassa Toijala, Kylmäkoski ja Viiala, Sääksmäen seurakunnassa Metsäkansa, Valkeakoski ja Sääksmäki ja Urjalan seurakunnassa Urjalan kirkko. Koko lenkin polkevalle matkaa kertyi reittivalinnoista riippuen noin 90-100 km.

Pyöräilijöitä oli kaikkiaan 232. Heistä 113 kävi kaikilla seitsemällä kirkolla. Toijalan Seudun Reserviläisistä lenkille osallistui muutamia jäseniä, joista kaksi kävi kaikilla kirkoilla.

Etsintäkurssi pidettiin 7. ja 23.5.2017
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Vapaaehtoisen Vapepan pelastuspalvelun Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunta järjesti etsintäkurssin 1. osan sunnuntaina 7.5.2017 Akaan Kylmäkoskella. Kurssipaikkana toimi Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry:n ja Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n Saajanmaja Akaan Kylmäkoskella. Kurssin 2. osa pidettiin tiistai-iltana 23.5.2017. Sen aluksi oli lyhyt kertaus- ja teoriaosuus Toijalan vanhalla paloasemalla, jonka jälkeen lähdettiin harjoittelemaan käytännön toimintaa Nahkialanvuoren pururadan maastoon.

[Kuva: Etsintäkurssin näkötuntumaharavointiketju etenee pururadan haastavissa maastoissa.]
Etsintäkurssin näkötuntumaharavointiketju etenee pururadan haastavissa maastoissa.

Mukana oli kaikkiaan 17 kurssilaista enemmistön tullessa Kanta-Hämeen suunnalta. Kurssin kouluttajana toimi Seppo Perko Hämeen poliisilaitokselta. Harjoitusillan käytännön osuuden kouluttamisessa avusti TORES:n Vapepa-vastaava Juuso Hyvärinen.

Kurssin teoriaosuudessa käytiin läpi mm. Vapepan toimintaperiaatteita, etsintävalmiuteen ja -varustukseen liittyviä asioita ja eri etsintämenetelmiä. Käytännön osuudessa harjoiteltiin maastoetsintää näkötuntumaharavointiketjussa ja tutustuttiin lyhyesti reittiharavointiin.

Kuvia etsintäkurssilta.

Lisää kuvia TORES:n Instagramissa.

Juhlavuoden ensimmäinen Kesäyön marssi käveltiin Turussa 20.5.2017
[Kuva: Kesäyön marssi]
Vuosi 2017 on juhlavuosi niin satavuotiaalle Suomelle kuin 20-vuotiaalle Kesäyön marssille. Marsseja järjestetään juhlavuoden kunniaksi peräti neljä: 20.5. marssittiin Turussa, 10.6. ovat vuorossa Tuusula ja Rovaniemi, ja kauden päättää Jyväskylän marssi 19.8. Vuonna 1998 silloisen Tuusulan Hyrylään sijoitetun HelItR:n vahvalla tuella aloitettu alkukesän liikuntaperinne on vuosien saatossa muuttunut yhä siviilimäisempään suuntaan. Maastopukuihin sonnustautuneet sotilas- ja reserviläisjoukkueet ovat käyneet harvinaisiksi. Juhlavuoden Kesäyön marssit ovat tavallisen peruskuntonsa ylläpidosta kiinnostuneen kansalaisen tilaisuuksia reippailla samanhenkisessä seurassa, usein hyvinkin hienostuneesti valikoiduissa maisemissa ja reiteillä.

[Kuva: Turussa on marssittu kesäyössä nyt kolmesti. Lähtöpaikkana on toiminut ensimmäisen maailmansodan aikaan perinteensä ulottava Heikkilän kasarmialue, jonka Museovirasto on määrittänyt valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.Alkujumppa pidettiin kasarmialueen vuonna 1917 valmistuneen vanhan päärakennuksen edessä olevalla kentällä.]
Turussa on marssittu kesäyössä nyt kolmesti. Lähtöpaikkana on toiminut ensimmäisen maailmansodan aikaan perinteensä ulottava Heikkilän kasarmialue, jonka Museovirasto on määrittänyt valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Alkujumppa pidettiin kasarmialueen vuonna 1917 valmistuneen vanhan päärakennuksen edessä olevalla kentällä.

Aluksi Kesäyön marssit järjestettiin Puolustusvoimain, Suomen Sotilasurheiluliitto ry:n, Reserviläisurheiluliitto ry:n ja Suomen Latu ry:n yhteistyönä paikallisten kuntien vahvalla tuella ensin Keski-Uudenmaan ja sittemmin pääkaupunkiseudun alueilla. Vuonna 2012 marssin järjestelyvastuu siirtyi Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle. MPK:n puheenjohtaja Tapio Peltomäki itsekin osallistui juhlavuoden Turun marssiin 20 km:n matkalla. Myös Toijalan Seudun Reserviläisillä oli pieni edustus samaisella matkalla.

Marssireitit noudattelivat Aurajoen rantamien vanhoja kulttuurimaisemia kaupungin keskusta-alueen ja vanhan suurtorin kautta Halisiin, josta Koroisten piispanlinnan kautta takaisin keskustaan pisimpien reittien jatkaessa edelleen Ruissaloon ja Turun linnan maisemiin.

Kuvia Tuusulan Kesäyön marssilta 2017 MPK:n Facebook-sivuilla.

Jäsenkirje 2/2017 ilmestyi Yhdistyksen jäsenkirje 2/2017 (PDF-tiedosto, 33 kB) ilmestyi viikolla 20. Kirjeessä kerrotaan mm. tulevista tapahtumista.

TORES mukana valmiustoiminnan esittelyssä 10.5.2017
[Kuva: Vapaaehtoinen pelastuspalvelu]
Valtakunnallisen Punaisen Ristin viikon merkeissä esiteltiin yleisölle yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta rakentavaa Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan valmiustoimintaa. Akaan Toijalassa esittely toteutettiin SPR:n Toijalan osaston järjestämän Auttajakurssin yhteydessä osaston toimitilassa Sykkeellä.

[Kuva: Valmiustoimintaa esittelemässä olivat mm. TORES:n edellinen puheenjohtaja Jarmo Ahonen, Toijalan Seudun Koirakerho ry:n Anne Perko ja Suvi Salminen sekä etsintätehtäviin viranomaistarkastettu bordercollie Sato.]
Valmiustoimintaa esittelemässä olivat mm. TORES:n edellinen puheenjohtaja Jarmo Ahonen, Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry:n Anne Perko ja Suvi Salminen sekä etsintätehtäviin viranomaistarkastettu bordercollie Sato.

Toijalan Seudun Reserviläiset ry on yksi Vapepan Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunnan perustajayhdistyksistä ja tekee muutoinkin aktiivista yhteistyötä SPR:n kanssa.

Ruutiaseammunnan vappukisat käytiin 30.4.2017 Kylmäkoskella
Toijalan Urheiluampujat ry
Toijalan Urheiluampujat ry järjesti ruutiaseammunnan vappukisat vappuaattona, sunnuntaina 30.4.2017 Ruskeakiven ulkoradalla Akaan Kylmäkoskella. Lumisessa vappukelissä vähäiseksi jääneen osallistujamäärän takia kisat kutistuivat yksipäiväisiksi, ja niissä ammuttiin vain yksi laji: liikkuvan maalin normaalijuoksu.

[Kuva: Y60-sarjan voittaja, järjestäneen seuran Jukka Hakamäki, vastaanottaa palkinnon kisojen johtajalta Rainer Hirvoselta (selin).]
Vappukisojen Y60-sarjan voittaja, järjestäneen seuran Jukka Hakamäki, vastaanottaa palkinnon kisojen johtajalta Rainer Hirvoselta (selin).

TUA:n vappukisojen tulokset (PDF-tiedosto, 64 kB).

Kisojen toimitsijatehtävissä talkoili jälleen lukuisia TORES:n jäseniä.

Piirien taitokilpailut käytiin 22.4.2017 Valkeakoskella
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Valkeakosken Reservinaliupseerit-Reserviläiset ry ja Valkeakosken Reserviupseerikerho ry järjestivät Etelä-Hämeen reserviläispiirien taitokilpailut lauantaina 22.4.2017 VUK:n Iso-Herityn majalla Valkeakoskella.

[Kuva: TORES:n taitokisojen osallistujat Ossi Reini, Jarmo Ahonen, Markku Vehmas, Juuso Hyvärinen, Mikko Juomoja ja Jouni Ijäs (kuva: Jarmo Nieminen).]
TORES:n taitokisojen osallistujat Ossi Reini, Jarmo Ahonen, Markku Vehmas, Juuso Hyvärinen, Mikko Juomoja ja Jouni Ijäs (kuva: Jarmo Nieminen).

Perinteisestä toukokuusta huhtikuulle aikaistettu kisojen ajankohta oli hyvin valittu: osallistujia oli lähes 90. Kilpailussa kierrettiin Heritynniemen rantamaisemissa noin 3 km:n pituinen lenkki, jonka varrella vastattiin 12:een nykypäivän sotilastietämystä testaavaan kysymykseen hävittäjälentokoneiden tunnistamisesta nykyisen koordinaattijärjestelmän mukaiseen paikantamiseen ja suojauskomppanian taktiseen käyttöön. Useimmat kysymykset liittyivät tavalla tai toisella maavoimien uuteen taistelutapaan kisan teeman ollessa Tervetuloa 2000-luvulle.

Toijalan Seudun Reserviläiset lähetti mukaan kuusi osallistujaa. Mainittavaa menestystä ei TORES:lle kisoista tullut, mutta koulutuksellisena tapahtumana lauantaipäivä oli kaikkien mukana olleiden mielestä antoisa.

Pirkanmaan piiri juhli 22.4.2017 Ideaparkissa Pirkanmaan Reserviläispiiri ry juhli 60-vuotista toimintaansa näyttävästi Ideapark-kauppakeskuksessa Lempäälässä viikonloppuna 22.-23.4.2017

[Kuva: Alunperin neuvostoliittolaisperäinen, Suomessa modernisoitu BMP-2M-rynnäkköpanssarivaunu yleisön tutkittavana Pirkanmaan piirin tapahtumassa 23.4.2017 (kuva: Jarmo Ahonen).]
Alunperin neuvostoliittolaisperäinen, Suomessa modernisoitu BMP-2M-rynnäkköpanssarivaunu yleisön tutkittavana Pirkanmaan piirin tapahtumassa 23.4.2017 (kuva: Jarmo Ahonen).

Mukana oli Puolustusvoimain ja Reserviläisliitto ry:n edustus sekä vierailijana myös Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n toiminnallinen osasto. Paikalla oli mm. sotilaskotiauto ja näytteillä panssarikalustoa. Useita TORES:n jäseniä osallistui tapahtumaan.

Ilma-aseammunnan tasosarjakisassa kaksi mitalia Toijalaan
Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry
Etelä-Hämeen reserviläispiirien perinteinen sisäratakauden ilma-aseammunnan tasosarjakisa käytiin lokakuun 2016 ja maaliskuun 2017 välisenä aikana. Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n TORES:n ampujat osallistuivat jälleen aktiivisesti kisaan ja saavuttivat menestystä. Kisan päätöstilaisuus ja palkintojenjako pidettiin Toijalan Urheiluampujat ry:n sisäradalla keskiviikkoiltana 12.4.2017.

Ilmapistoolin sarjan 331-360 voitti TORES:n Asko Lehtonen kokonaistuloksella 2882. Sarjassa ampuivat myös seuratoverit Timo Velinen (sijoitus 5.), Risto Suonpää (sijoitus 19.), Ossi Reini (sijoitus 20.), Simo Parikka (sijoitus 27.) ja Jukka Sirola (sijoitus 31.). Ylemmässä sarjassa 361-374 Pekka Sintonen ampui yhdeksänneksi kokonaistuloksella 2903.

Ilmapistoolin joukkuekisassa TORES:n joukkue Pekka Sintonen, Asko Lehtonen ja Timo Velinen sijoittui viidenneksi tuloksella 1063.

Ilmakiväärin sarjassa alle 300 Juuso Hyvärinen oli toinen tuloksella 2148.

[Kuva: Ilmapistoolisarjan 331-336 voittaja TORES:n Asko Lehtonen (oik.). Palkinnot jakoi kisan johtaja Heikki Ahola (vas.).]
Ilmapistoolisarjan 331-336 voittaja TORES:n Asko Lehtonen (oik.). Palkinnot jakoi kisan johtaja Heikki Ahola (vas.).

Tasosarjakisan 2016-2017 ilmapistoolisarjojen tulokset (PDF-tiedosto, 133 kB).

Tasosarjakisan 2016-2017 ilmakiväärisarjojen tulokset (PDF-tiedosto, 63 kB).

Yhdistyksen 60-vuotisjuhlaa vietettiin 19.3.2017 Toijalan Seudun Reserviläiset ry juhli 60-vuotispäiväänsä Suomi 100 vuotta -teeman hengessä sunnuntai-iltapäivänä 19.3.2017 Akaan Toijalassa Arvo Ylpön koululla järjestetyn yleisen maanpuolustusjuhlan merkeissä. Yleisöä juhla keräsi lähes sata henkeä.

Juhlan yhteydessä kuultiin useita musiikkiesityksiä Parolan marssista Jean Sibeliuksen Jääkärien marssiin ja Andante festivoon Puolustusvoimain Varusmiessoittokunnan jousiorkesterilta, jota johti musylil Tommi Suutarinen. Vuonna 2013 toimintansa aloittanut jousiorkesteri on Varusmiesoittokunnan eniten konsertoivia ja musiikillisesti monipuolisimpia kokoonpanoja.

Musiikkia kuultiin myös paikkakunnan nuoren laulutaiteilijan Hanna Keski-Petäjän ja hänen säestäjänsä kanttori Juha Salmesvuoren esittämänä. Lisäksi ohjelmaan kuului paikkakuntalaisen lausuntataiteilijan Lasse Kanervan jousiorkesterin ja flyygelin säestämänä esittämä kooste Yrjö Jylhän tunnetusta Kiirastuli-runokokoelmasta. Juhlan juontajana toimi Juuso Hyvärinen.

[Kuva: PVVMSK:n jousiorkesterin tasoista jousisoitinkokoonpanoa ei paikkakunnalla ole usein nähty (kuva: Juha Räsänen).]
PVVMSK:n jousiorkesterin tasoista jousisoitinkokoonpanoa ei paikkakunnalla ole usein nähty (kuva: Juha Räsänen).

Juhlapuheen piti PSPR:n komentaja, ev Pekka Järvi, joka käsitteli kansainvälistä turvallisuuspolitiikkaa, uhkakuvien nopeaa muuttumista kyber- ja hybridiuhkineen sekä maanpuolustustahtoisen ja -kykyisen reservin merkitystä Suomen itsenäisyyden turvaamisessa. Reserviläisliiton tervehdyksen juhlaan toi liittohallituksen jäsen Jari Hirvimäki, Etelä-Hämeen Reserviläispiirin tervehdyksen varapuheenjotaja Simo Vehmaa, Akaan kaupungin tervehdyksen kaupunginhallituksen jäsen ye-evl evp. Jukka Salminen ja Akaan seurakunnan tervehdyksen kirkkoherra Ali Kulhia.

[Kuva: Juhlapuheen piti PSPR:n komentaja ev Pekka Järvi (kuva: Juha Räsänen).]
Juhlapuheen piti PSPR:n komentaja ev Pekka Järvi (kuva: Juha Räsänen).

Juhlassa luovutettiin myös viime itsenäisyyspäivänä 6.12.2016 jäsenistölle myönnetyt Reserviläisliiton ansiomitalit (kultainen ansiomitali: Juuso Hyvärinen, pronssinen ansiomitali: Katja Ahola, Jari Hänninen ja Jere Virtala), Etelä-Hämeen Rerviläispiirin ansiomitalit (kultainen ansiomitali: Ossi Reini, pronssinen ansiomitali: Marko Kivi ja Timo Leppänen) sekä Reservin Ratsastajien ansiomitali (Ossi Reini), kukitettiin kunniapuheenjohtaja Timo Lehtonen ja kunniajäsenet Arvo Nääppä, Risto Suojanen ja Heikki Ahola, kutsuttiin uudeksi kunniajäseneksi pitkäaikainen reserviläisaktiivi Markku Vehmas, luovutettiin kevätkokouksen myöntämä vuoden nuoren reserviläisen palkinto Tuomas Arvoselle sekä luovutettiin yhdistyksen pienoislippu nro 14 vastikään 75 vuotta täyttäneelle kunniajäsenelle Risto Suojaselle.

Juhlan päätössanat lausunut kunniapuheenjohtaja, opetusneuvos Timo Lehtonen korosti puheenvuorossaan varautumisen merkitystä niin kriisiaikaa kuin muitakin poikkeusoloja silmälläpitäen.

Juhla päättyi jousiorkesterin säestyksellä yhteislauluna laulettuun Maamme-lauluun.

Kuvia juhlasta on nähtävissä Etelä-Hämeen Reserviläispiiri ry:n WWW-sivuilla.

Toijalan Seudun Reserviläiset ry kiittää kaikkia juhlaan osallistuneita ja yhdistystä sen merkkipäivänä muistaneita.

Sotaveteraaniliiton ansiomitali Ossi Reinille
[Kuva: Suomen Sotaveteraaniliitto ry]
Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanit ry myönsi Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtajalle Ossi Reinille Sotaveteraaniliiton ansiomitalin pitkäaikaisesta aktiivisesta toiminnasta veteraanityön hyväksi. Ennen puheenjohtajakauttaan vuosien ajan TORES:n veteraaniyhteistyövastaavana toiminut Reini on organisoinut lukuisia talkoita ja muita hyväntekeväisyystempauksia veteraanityön hyväksi.

Mitali luovutettiin veteraaniyhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä 16.3.2017 Toijalan seurakuntatalolla Akaassa.


© Toijalan Seudun Reserviläiset ry/Juuso Hyvärinen.
Kuvat© Toijalan Seudun Reserviläiset ry ellei toisin mainita.
Sivut avattu 19.12.2002. Päivitetty 22.3.2019.

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!