AjankohtaistaAjankohtaista

Ajankohtaista

Tulevaa toimintaa:
Koottua ohjeistusta koronavarautumiseen SPR:n ja Vapepan keskeistä ohjeistusta PDF-tiedostomuodossa ja suorina linkkeinä:
Henkinen tuki poikkeusoloissa -verkkokurssit 29.4. ja 6.5.2020 Suomen Punainen Risti järjestää vapepalaisillekin mitä parhaiten soveltuvat poikkeusolojen henkisen tuen kurssit keskiviikkoiltoina 29.4. ja 6.5.2020 klo 17-19.

Koulutuksen tavoitteena on, että kurssin käytyään osaa paremmin kohdata ja tukea ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa, tunnistaa omat voimavarat ja rajat, saa apua omaan jaksamiseen ja poikkeusoloissa elämiseen ja osaa hakea apua eri tilanteisiin ja ohjata läheisiään eteenpäin, tarvittaessa ammattiavun piiriin.

Kurssin aihepiirit ovat:
  • kriisit
  • henkisen tuen tarkoitus
  • selviytymisen keinoja
  • aktiivinen kuuntelu
  • koronaepidemian ja poikkeusolojen aiheuttama huoli
  • miten puhua koronasta lapsen kanssa?
  • oma hyvinvointi poikkeusoloissa.
Kurssit pidetään verkkokursseina Microsoft Teams -järjestelmässä. Järjestelmä toimii ainakin yleisimpien verkkoselainten (Mozilla Firefox, Google Chrome ja Microsoft Edge) ajantasaisilla vesioilla, eikä vaadi tietokoneelle mitään asennuksia. Molempina iltoina pidetään samansisältöinen kurssi, ja osallistua voi kumpana ajankohtana haluaa.

Kurssille ilmoittaudutaan verkossa seuraavien linkkien kautta: Ilmoittautumisen jälkeen saa ilmoittauduttaessa antamaansa sähköpostiosoitteeseen linkin, mitä kautta pääsee liittymään koulutukseen.

Paikallistoimikunnan huhtikuun kuukausipostitus Huhtikuun 2020 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa:
Paikallistoimikunnan maaliskuun kuukausipostitus Maaliskuun 2020 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa tai suorana linkkinä:
 
Viime aikoina tapahtunutta:
Vuoden pelastajan huomionosoitus Anne Perkolle Paikallistoimikunnan tammikuun 2020 kuukausikokous Allin Pirtillä Akaan Toijalassa pidettiin torstai-iltana 30.1.2020. Mukana oli paikallistoimikunnan seitsemän jäsenyhdistyksen edustus. Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin terveiset toi valmiuspäällikkö Tommi Mattila pitäen katsauksen tulossa ja meneillään olevista ajankohtaisista asioista ja Riihimäellä 26.1.2020 pidetystä vuoden 2020 valmiusavauksesta.

[Kuva: Kokouksen yhteydessä valmiuspäällikkö luovutti vuoden paikallisen pelastajan huomionosoituksen, ladattavan plasmasytyttimen, paikallistoimikunnan sihteerille Anne Perkolle.]

Kokouksen yhteydessä valmiuspäällikkö luovutti vuoden 2019 paikallisen pelastajan huomionosoituksen, ladattavan plasmasytyttimen, paikallistoimikunnan sihteerille Anne Perkolle.

Päivää paloasemalla vietettiin paikallistoimikunnan alueella 23.11.2019 Päivä paloasemalla -tapahtumaa vietettiin lauantaina 23.11.2019 paikallistoimikunnan alueella useilla Etelä-Pirkanmaan paloasemilla.

Valkeakosken paloasemalla Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry esitteli pelastuskoiratoimintaa, ja muilla asemilla esillä olivat VPK:t, Vapepan tärkeät yhteistyökumppanit.

[Kuva: Kaisa Mäkiselkä (oik.) tutustutti yleisölle Kettunen-pelastuskoiraa Valkeakosken paloasemalla (kuva: Anne Perko).]

Kaisa Mäkiselkä (oik.) tutustutti yleisölle Kettunen-pelastuskoiraa Valkeakosken paloasemalla (kuva: Anne Perko).

Pimeäetsintäharjoitus järjestettiin 31.10.2019 Akaan Kylmäkoskella Paikallistoimikunta järjesti perinteisen pimeäetsintäharjoituksen torstai-iltana 31.10.2019 Akaan Kylmäkosken Savikoskella. Harjoituksen kokoontumis- ja johtopaikkana toimi Kylmäkosken Veikot ry:n maja.

Harjoituksessa simuloitiin tilannetta, jossa kaksi pariskuntaa oli lähtenyt tarkastamaan alueella olevia riistaruokintapaikkoja. Retkikunnan yksi jäsen muisti vielä yhden tarkastamatta jääneen paikan ja lähti käymään siellä. Hän kuitenkin eksyi, kun ilta oli jo alkanut pimetä eikä maasto ei ollut tutuinta. Muut kolme olivat lähteneet kohti autoaan, mutta matkalla yksi heistä alkoi voimaan pahoin. Mutta koska matkapuhelimet eivät toimi alueella. porukan kolmas oli lähtenyt etsimään parempaa kenttää korkeammalta maastosta eksyen hänkin. Harjoituksen suunnittelijat, SPR:n Akaan osaston Mika Lohi ja saman osaston sekä Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n eli TORES:n Juuso Hyvärinen olivat halunneet laatia monipotilastilanteen, jolloin saatiin etsittävää ja löydettävää erityyppisille partiolle. Lisäksi mukaan oli helppo ottaa Vapepa-toiminnassa aina tärkeä ensiavun näkökulma.

Harjoituksessa oli mukana 35 vapaaehtoista paitsi Etelä-Pirkanmaalta myös Hämeenlinnan ja Tampereen alueilta. Mikä erityisen ilahduttavaa, mukana oli suuri joukko ensikertalaisia. Valmiuden ylläpito tarvitsee uusia toimijoita. Suurimman osaston, yhteensä 11 henkeä, harjoitukseen marssitti TORES. Raskaimmin varustettu puolestaan oli Suomen Lentopelastusseura SLPS ry:n tamperelainen RPAS 501 -hälytysryhmä. Miehittämätöntä ilma-alusta se ei nyt tuonut mukanaan, mutta varustukseen kuului mm. maastomönkijä perävaunuineen. Mönkijäpartio oli kelpo apu, kun toiminta-alue laajeni Lumijoen koillispuolisille urille. Matkapuhelinten heikko kuuluvuus pakotti rakentamaan VHF-radioverkon, jonka koetellulla taidollaan pystyttivät Partiolippukunta Toijalan Eräveikot ry:n Paavo Helenius ja Lasse Nieminen.

Harjoituksen vapaaehtoisjohtajina toimivat Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry:n Anne Perko ja Tarja Sirola ja sihteerinä saman yhdistyksen Jenni Kytöharju sekä karttavastaavana Valkeakosken Haka ry:n suunnistusjaostoa ja Valkeakosken Reservinaliupseerit-Reserviläiset ry:tä edustava Jarmo Annala. Huollon vastaavina toimivat SPR:n Akaan osaston ja Toijalan VPK:n Arja ja Sini Lohi.

[Kuva: Vapepa loistaa pimeässä. Etsintä alkoi kaikille yhteisellä käskynjaolla, jonka suoritti vapaaehtoisjohtaja Anne Perko (oik.).]

Vapepa loistaa pimeässä. Etsintä alkoi kaikille yhteisellä käskynjaolla, jonka suoritti vapaaehtoisjohtaja Anne Perko (oik.).

Johtopaikka muodosti etsijöistä kolme koirapartiota, yhden autopartion, kaksi jalkapartiota ja yhden maastomönkijäpartion. Tilanteen edetessä autopartio jalkautui kolmanneksi jalkapartioksi. Jalkapartioita johtivat häneenlinnalaiset Anu ja Reijo Kajander sekä TORES:n Jere Virtala.

Vaikka paikoin vaativa maasto, pimeys ja matkapuhekinten toimimattomuus antoivat harjoitukselle oman mausteensa, tulosta alkoi syntyä. Kadonneet "Annen" ja "Markon" löysi koirapartio autiotalolta. Tilanne edellytti etsijöiltä hätäensiavun osaamista, joka sujuikin hyvin. Eksyksissä ollut "Jussi" kuljeskeli pääosin kuntoradan pimeillä urilla ja tuli illan edetessä jalkapartion löytämäksi. "Virpin" puolestaan löysi mönkijäpartio Lumijoen koillispuolelta hieman ennen klo 21:tä.

Taajamaetsintäharjoitus järjestettiin 28.3.2019 Akaan Viialassa Paikallistoimikunta järjesti perinteisen taajamaetsintäharjoituksen torstai-iltana 28.3.2019 Akaan Viialassa. Harjoituksen kokoontumis- ja johtopaikkana toimi perinteikäs Työväentalo.

Harjoitukseen osallistui 39 vapepalaista niin Pirkanmaalta, Kanta-Hämeestä kuin Päijät-Hämeestäkin. Lisäksi mukana oli viisi pelastuskoiraa. Harjoituksessa simuloitiin melko tyypillistä etsintätilannetta, jossa muistisairaudesta kärsivä seniorikansalainen oli lähtenyt asuinpaikastaan omille teilleen.

Harjoituksen Vapepa-johtajana toimi SPR:n Akaan osastoa ja Toijalan Seudun Reserviläiset ry:tä edustava Juuso Hyvärinen, sihteerinä SPR:n Urjalan osaston Katja Vättö, koirajohtajana Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry:n Tarja Sirola ja sihteerinä saman yhdistyksen Jenni Kytöharju, viestipäällikkönä Partiolippukunta Toijalan Eräveikot ry:n Paavo Helenius ja viestisihteerinä saman yhdistyksen Lasse Nieminen sekä karttavastaavana Valkeakosken Haka ry:n suunnistusjaostoa ja Valkeakosken Reservinaliupseerit-Reserviläiset ry:tä edustava Jarmo Annala. Harjoituksen suunnittelua johti SPR:n Akaan osaston Mika Lohi. Huollon vastaavana toimi saman paikallisosaston ja Toijalan VPK:n Arja Lohi.

[Kuva: Etsintä keskittyi Viialan taajaman keskustan tuntumaan.]

Etsintä keskittyi Viialan taajaman keskustan tuntumaan.

Harjoituksessa muodostettiin kaksi 5-6-jäsenistä jalkapartiota johtajinaan Valkeakosken Reservinaliupseerit-Reserviläiset ry:n Tomi Iisakkila ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n Jarmo Ahonen sekä kaksi näitä pienempää autopartiota ja viisi koirapartiota.

Harjoitus toteutettiin leppoisan mutta vielä nopeasti pimenneen kevätillan suotuisissa olosuhteissa. Kuten harjoituksissa on tapana, kadonnut löydettiin hieman ennen klo 21:tä. Tällä kertaa löytäjänä oli koirapartio.

Seuraavan kerran Etelä-Pirkanmaalla harjoitellaan kadonneen etsintää torstai-iltana 31.10.2019, jolloin vuorossa on pimeäetsintäharjoitus. Paikkana tuolloin on Kylmäkosken Veikot ry:n maja Akaan Kylmäkosken Savikoskella osoitteessa Savikoskentie 983, 37910 AKAA.

Johtopaikkaharjoitus pidettiin Tampereella 12.1.2019 Vapepan Tampereen paikallistoimikunta järjesti johtopaikkaharjoituksen Tampereen kaupungin poikkeusolojen johtokeskuksessa lauantaina 12.1.2019. Harjoitukseen osallistui reilut 20 vapepalaista eri puolilta Pirkanmaata. Harjoituksen johtajana toimi valmiuskouluttaja, ViVa Tampereen Ari Nissinen.

Noin viisituntisen harjoituksen skenaario oli henkilön katoaminen keskusta-alueen ulkopuollella. Harjoituksen osallistujat muodostivat johtopaikkahenkilöstön, jota tuki pelipankin henkilöstö simuloimalla käytettävissä olleita henkilöstö- ja muita resursseja sekä muutama tarkkailija. Myös Etelä-Pirkanmaalta oli yksi edustaja johtopaikkahenkilöstössä.

Varsinaista maastotoimintaa ei harjoitukseen liittynyt, mutta se antoi runsaasti tarpeellista osaamista johtopaikan toiminnasta, joka nin operatiivisissa tilanteisa kuiun harjoituksissakin on usein hektistä.

Etsintähälytys Vesilahdelle 27.10.2018 Paikallistoimikunta sai Tampereen paikallistoimikunnalta avunpyynnön etsintään Vesilahden Soilujärvelle lauantaina 27.10.2018 illalla.

Etsintähälytys Tampereelle 25.5.2018 Paikallistoimikunta sai Tampereen paikallistoimikunnalta avunpyynnön tutkinnalliseen etsintään Tampereen Hervantaan perjantaina 25.5.2018 aamupäivällä.

Etsintähälytys Hämeenlinnan Iittalaan 6.3.2018 Paikallistoimikunta sai Hämeenlinnan paikallistoimikunnalta avunpyynnön kadonneen henkilön etsintään Kangasalle tiistaina 6.3.2018 aamuyöllä.

Tilanne päättyi kadonneen löytymiseen pian hälytyksen saamisen jälkeen.

Ensiavun jatkokurssi EA2 pidettiin Urjalassa 27.-28.1.2018 Paikallistoimikunta järjesti erityisesti vapepalaisille räätälöidyn Ensiapukurssi EA2:n viikonloppuna 27.-28.1.2018. Koulutuspaikkana toimi Urjalan VPK:n paloasema lähimaastoineen. Kurssille osallistui 10 vapepalaista oman ja muiden hämäläisten paikallistoimikuntien alueelta. Kouluttajana toimi paikallistoimikunnan sihteeri, sairaanhoitaja ETK Anne Perko. Perehdytyksen VPK:n käytössä olevaan ensivastekalustoon piti palokunnanpäällikkö Janne Saari.

[Kuva: Kurssilaisia harjoittelemassa potilaan siirtoon tarkoitetun rankalaudan käyttöä.]

Kurssilaisia harjoittelemassa potilaan siirtoon tarkoitetun rankalaudan käyttöä.

Tavanomaisten EA2-sisältöjen lisäksi harjoiteltiin mm. Puolustusvoimain käyttämien taktisten ensi- ja kiristyssiteiden käyttöä, rankalaudan ja tyhjiöpatjan sekä erilaisten nostojen käyttöä potilaan siirrossa. Laajemmat käytännön harjoitukset koskivat liikenneonnettomuuksien monipotilastilantaita. Kurssi huipentui muutaman tunnin kestäneeseen etsintäharjoitukseen, jossa kolmea kadonnutta etsittiin lähialueen talvisista metsistä mm. kolmen koirapartion voimin ja joissa kadonnen löytymiseen liittyi aina välitöntä maastoensiapua vaatinut auttamistilanne.

Etsintätilanne Valkeakoskella 8.12.2017 Paikallistoimikunta sai hälytyksen kadonneen henkilön etsintään Valkeakoskella perjantaiaamupäivänä 8.12.2017. Toiminta-alue sijaitsi kaupungin pohjoisosassa Lotilanjärven ympäristössä, joten johto- ja kokoontumispaikka perustettiin Valkeakosken ammatti- ja aikuisopistolle.

Valkeakosken poliisin johtamaan operaatioon osallistui viisi koirapartiota suunnistajineen, sukeltajia ja johtopaikan henkilöstöä.

Noin viisi tuntia kestänyt etsintä päättyi kadonneen löytymiseen menehtyneenä.

Pimeäetsintäharjoitus järjestettiin Urjalan asemalla 26.10.2017 Paikallistoimikunta järjesti jo perinteeksi muodostuneen pimeäetsintäharjoituksen Urjalan asemankylässä eli Huhdissa torstai-iltana 26.10.2017. Lokakuisen illan säätila tarjosi lumiolosuhteita enemmän kuin toimikunnan yksikään harjoitus vuosiin. Harjoituksen kokoontumis- ja johtopaikkana toimi entinen Huhmarin koulu.

[Kuva: Harjoituksen osallistujat kuulemassa Vapepa-johtajan tilannetiedotusta.]

Harjoituksen osallistujat kuulemassa Vapepa-johtajan tilannetiedotusta.

Harjoitukseen osallistui kaikkiaan 39 vapaaehtoista 12 eri yhdistyksestä tai paikallisosastosta sekä lisäksi kaksi etsintäkoiraa. Harjoituksen vapaaehtoisjohtajana toimi Timo Saarelainen Valkeakosken Reserviupseerikerho ry:stä, koirapartioiden johtajana Anne Perko Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry:stä ja viestipäällikkönä Paavo Helenius partiolippukunta Toijalan Eräveikot ry:stä.

Harjoituksen teemana oli kahden henkilön katoaminen Huhdin seudun metsäalueilla. Toisen kadonneen etsintätehtävä suunnattiin erityisesti koirapartioille ja toisen jalkapartioille. Molemmat kadonneet löydettiin; koirapartiot vain reilun tunnin päästä tilanteen alkamisesta.

Paikallistoimikunta kiittää kaikkia harjoitukseen osallistuneita aktiivisuudesta yhteisen turvallisuuden hyväksi!

Kaksi etsintähälytystä Akaassa vuorokauden aikana Paikallistoimikunta sai hälytyksen kadonneen henkilön etsintään Akaan Toijalassa tiistai-iltana 17.10.2017.

Heti seuraavana aamupäivänä keskiviikkona 18.10.2017 tuli hälytys kadonneen henkilön etsintään Akaan Kylmäkoskelle.

Molemmat tilanteet päättyivät kadonneen löytymiseen.

Etsintähälytys Akaan Toijalassa 22.9.2017 Paikallistoimikunta sai hälytyksen kadonneen henkilön etsintään Akaan Toijalassa perjantaina 22.9.2017.

Tilanne päättyi kadonneen löytymiseen vain hetki hälytyksen saamisen jälkeen.

ILMI-valmiusharjoitus pidettiin Tampereella 26.-27.8.2017 Vapepan Tampereen paikallistoimikunta järjesti itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi paikallistoimikuntien yhteisen ILMI 2017 -valmiusharjoituksen Tampereella. Harjoitukseeen osallistui noin 160 vapaaehtoista eri tehtävissä niin maalla, vedessä kuin ilmassa. Harjoituksen tukikohtana toimi UKK-instituutti.

Harjoitukseen liittyi yleisölle tarkoitettuja Vapepa-esittelyjä niin UKK-intituutilla kuin toisella puolen kaupunkia Tampereen Vehmaisten Seura ry:n pihatapahtumassa. UKK-instituutin lähimaastoissa pidettiin lisäksi koulutusrasteja koskien partioetsintää, maastoensiapua, vesistöetsintää, ensihuoltoa ja OHTO-hälytysjärjestelmää.

Rastikoulutusta seuranneessa ensihuoltoharjoituksessa harjoiteltiin tulipalon jälkeistä kerrostalon evakuointitilannetta yhteistyössä Tampereen kaupungin sosiaalipäivystyksen, Tampereen seurakuntayhtymän ja Vapepan kesken.

Harjoituksen pääosio, suuri etsintä- ja pelastusharjoitus, alkoi illansuussa OHTO-hälytyksellä ja kesti lähes puoleen yöhön saakka. Harjoituksen teemana oli kahden venekunnan etsintä ja pelastaminen Näsijärveltä ja sen rantamilta. Harjoitualue ulottui aina Ylöjärven Siivikkalaan saakka. Etsintää suoritettiin niin jalka-, koira- kuin autopartioin sekä järvipelastusveneiden, sukeltajien ja lentokoneen avulla.

Sunnuntaiaamupäivän teemaan kuuluivat oppitunnit lentopelastustoiminnasta ja ensihuollosta sekä harjoituksen purku.

Etsintähälytys Kangasalle 26.6.2017 Paikallistoimikunta sai Tampereen paikallistoimikunnalta avunpyynnön kadonneen henkilön etsintään Kangasalle maanantaina 26.6.2017 aamuyöllä.

Tilanne päättyi kadonneen löytymiseen saman päivän aamuna.

Etsintäkurssi pidettiin Akaassa 7. ja 23.5.2017 Paikallistoimikunta järjesti etsintäkurssin 1. osan sunnuntaina 7.5.2017 Akaan Kylmäkoskella. Kurssipaikkana toimi Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry:n ja Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n Saajanmaja Akaan Kylmäkoskella. Kurssin 2. osa pidettiin tiistai-iltana 23.5.2017. Sen aluksi oli lyhyt kertaus- ja teoriaosuus Toijalan vanhalla paloasemalla, jonka jälkeen lähdettiin harjoittelemaan käytännön toimintaa Nahkialanvuoren pururadan maastoon.

[Kuva: Etsintäkurssin näkötuntumaharavointiketju etenee pururadan haastavissa maastoissa.]

Etsintäkurssin näkötuntumaharavointiketju etenee pururadan haastavissa maastoissa.

Mukana oli kaikkiaan 17 kurssilaista enemmistön tullessa Kanta-Hämeen suunnalta. Kurssin kouluttajana toimi Seppo Perko Hämeen poliisilaitokselta. Harjoitusillan käytännön osuuden kouluttamisessa avusti paikallistoimikunnan Juuso Hyvärinen.

Kurssin teoriaosuudessa käytiin läpi mm. Vapepan toimintaperiaatteita, etsintävalmiuteen ja -varustukseen liittyviä asioita ja eri etsintämenetelmiä. Käytännön osuudessa harjoiteltiin maastoetsintää näkötuntumaharavointiketjussa ja tutustuttiin lyhyesti reittiharavointiin.

Kuvia etsintäkurssilta.

Lisää kuvia TORES:n Instagramissa.

Valmiustoimintaa esiteltiin Akaan Toijalassa 10.5.2017 Valtakunnallisen Punaisen Ristin viikon merkeissä esiteltiin yleisölle yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta rakentavaa Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan valmiustoimintaa. Akaan Toijalassa esittely toteutettiin SPR:n Toijalan osaston järjestämän Auttajakurssin yhteydessä osaston toimitilassa Sykkeellä.

[Kuva: Valmiustoimintaa esittelemässä olivat mm. TORES:n edellinen puheenjohtaja Jarmo Ahonen, Toijalan Seudun Koirakerho ry:n Anne Perko ja Suvi Salminen sekä etsintätehtäviin viranomaistarkastettu bordercollie Sato.]

Valmiustoimintaa esittelemässä olivat mm. Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n Jarmo Ahonen, Toijalan Seudun Koirakerho ToiSK ry:n Anne Perko ja Suvi Salminen sekä etsintätehtäviin viranomaistarkastettu bordercollie Sato.

Auttajakurssille osallistui kaikkiaan kymmenkunta arkipäivän turvallisuudesta kiinnostunutta kansalaista.

Etsintätilanne Valkeakoskella 25.3.2017 Paikallistoimikunta sai hälytyksen kadonneen henkilön etsintään Valkeakoskelle varhain lauantaiaamuna 25.3.2017.

Paikalle ehti 13 vapaaehtoista etsijää ennen kuin tilanne päättyi aamun aikana kadonneen henkilön löytymiseen kunnossa.

Paikallistoimikunta liittyi OHTOon Vapepan uuden OHTO-hälytysjärjestelmän koulutus pidettiin paikallistoimikunnan johdolle ja aktiiveille torstai-iltana 8.12.2016 Valkeakosken ammatti- ja aikuisopistossa. Kouluttajana toimi valmiuskouluttaja Jouko Lehtisalo Nokialta. Mukana oli kaikkiaan kymmenen jäsenjärjestön edustus.

Koulutuksen yhteydessä edustettuina olleiden jäsenjärjestöjen Vapepa-toimintaryhmät liitettiin OHTO-järjestelmään. Tekstiviestipohjainen OHTO-järjestelmä tuli valtakunnallisesti käyttöön vuoden 2017 alussa, ja Vapepan hälytykset toteutetaan lähtökohtaisesti sen kautta.

Vapepa tuki pelastusharjoitusta Toijalassa 29.10.2016 Paikallistoimikunta tuki VPK:laisten alueellisen pelastusharjoitusta lauantai-itapäivänä 29.10.2016 Veturimuseossa Akaan Toijalassa. Harjoituksen järjesti Toijalan VPK, ja sitä avustivat SPR:n Toijalan osaston ja Veturimuseota ylläpitävän Museoveturiseura ry:n jäsenet. Harjoitusskenaariossa Lättähattu-museojuna oli joutunut tekemään hätäjarrutuksen, ja pelastettavana oli niin junan alle raahautunut potilas kuin matkustamossakin eri tavoin loukkaantuneita.

[Kuva: Pelastusharjoituksen Lättähattu-museojuna.]

Pelastusharjoituksen Lättähattu-museojuna.

Harjoitukseen osallistui useita kymmeniä nuoria VPK:laisia eri puolilta Hämettä. Harjoituksen johtajana toimi Toijalan VPK:n Sini Lohi ja yhtenä asiantuntijakommentaattorina Museoveturiseuran sihteeri, siviiliammatiltaan lääkintävahtimestari Juha Solin.

Kuvia pelastusharjoituksesta.

Pimeäetsintäharjoitus pidettiin Valkeakoskella 27.10.2016 Paikallistoimikunta järjesti jo perinteeksi muodostuneen pimeäetsintäharjoituksen Valkeakoskella Korkeakankaan hiihtokeskuksen maastoissa torstai-iltana 27.10.2016. Harjoitus osui Valkeakoskella vuosittain vietettävään Valkeakoski-päivään ja oli osa päivän ympärille rakennetun Valkeakoski-viikon ohjelmaa.

Harjoituksessa simuloitiin tyypillistä tilannetta, jossa sienestäjä oli kadonnut metsään. Harjoitukseen liittyi myös Vapepa-toiminnassa erittäin tärkeä ensiapuosuus, kun kadonneen löydyttyä hänelle jouduttiin antamaan hätäensiapua haastavissa maasto-olosuhteissa.

[Kuva: Pimeäetsintäharjoituksen osallistujia valmiina toimintaan.]

Pimeäetsintäharjoituksen osallistujia valmiina toimintaan.

Harjoituksen eri tehtäviin osallistui 32 vapaaehtoista ja 4 koiraa. Edustettuina oli kaikkiaan 11 eri yhdistystä tai järjestön paikallisosastoa niin Etelä-Pirkanmaan kuin Tampereen paikallistoimikuntien alueelta. Harjoituksen suunnitteli ja johti Mika Lohi SPR:n Toijalan osastosta, vapaaehtoisjohtajana toimi Jarmo Annala Valkeakosken Haka ry:n suunnistusjaostosta, koirajohtajana Tarja Sirola Toijalan Seudun Koirakerho ry:stä, viestipäällikkönä Paavo Helenius Toijalan Eräveikot ry:stä ja sihteerinä Juuso Hyvärinen Toijalan Seudun Reserviläiset ry:stä. Harjoitus päättyi noin klo 21.

Paikallistoimikunta avusti Pirkkalan etsinnässä 4.9.2016 Paikallistoimikunta avusti Tampereen paikallistoimikuntaa kadonneen henkilön maastoetsinnässä Pirkkalassa sunnuntaina 4.9.2016.

Etsintää oli toteutettu poliisin sekä Vapepan jalka-, koira- ja maastoskootteripartioiden voimin muutaman päivän ajan. Sunnuntain laajemman hälytyksen myötä operaatioon saatiin 72 etsijää, mukana myös Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunnan vapaaehtoisia. Tilanne päättyi illan aikana, kun jalkapartio löysi kadonneen menehtyneenä.

Etsintähälytys Vesilahdelle 20.8.2016 Paikallistoimikunta sai Tampereen paikallistoimikunnalta avunpyynnön kadonneen henkilön etsintään Riuttankulmalle Akaan ja Vesilahden rajaseudulle lauantaina 20.8.2016.

Tilanne päättyi välittömästi avunpyynnön vastaanottamisen jälkeen, eikä kummankaan paikallistoimikunnan etsijöitä tarvittu maastossa.

Etsintähälytys Lempäälään 28.7.2016 Paikallistoimikunta sai Tampereen paikallistoimikunnalta avunpyynnön kadonneen henkilön etsintään Lempäälään aamulla 28.7.2016.

Useat etsintäryhmät olivat valmiudessa, mutta tilanne päättyi pian avunpyynnön vastaanottamisen jälkeen.

Vapepa VAAOn evakuointiharjoituksen tukena 11.12.2015 Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto VAAO järjesti koko oppilaitosta koskevan evakuointiharjoituksen 11.12.2015. Harjoituksessa simuloitiin tilannetta, jossa oppilaitoksen opiskelijat, henkilöstö ja muut alueella oleskelevat joutuvat siirtymään väistöalueelle, Valkeakosken Tietotien lukiolle, joka sijaitsee samalla Valkeakoski Campus -alueella. VAAO on yli 1 000 opiskelijallaan Etelä-Pirkanmaan suurin oppilaitos. Harjoituksessa mukana oli useita satoja opiskelijoita, niin nuoria kuin aikuisia, ja yli sata henkilökuntaan kuuluvaa.

[Kuva: VAAOn opiskelijoita lähdössä omalta koulultaan väistöalueelle kohti naapurikoulun pihaa (kuva: Marika Renfors).]

VAAOn opiskelijoita lähdössä omalta koulultaan väistöalueelle kohti naapurikoulun pihaa (kuva: Marika Renfors).

Harjoitusta tarkkailivat ja kommentoivat Pirkanmaan pelastuslaitoksen viranomaisedustajan ohella Vapepa-konkarit Seppo Valkama, Teppo Selimaa ja Timo Saarelainen Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunnasta. Myös harjoituksen suunnittelussa oli vahva vapepalaispanos. Harjoitus onnistui kaikin puolin hyvin lisäten ison oppilaitoksen turvallisuusosaamista. Edellisen kerran vastaava harjoitus VAAOssa pidettiin huhtikuussa 2013, silloinkin Vapepan paikallistoimikunnan tukemana.

Timo Saarelainen paikallistoimikunnan vuoden pelastaja Akaan uudella paloasemalla 26.11.2015 pidetyn paikallistoimikunnan kuukausikokouksen yhteydessä palkittiin vuoden pelastajana Valkeakosken Reserviupseerikerho ry:tä edustava Timo Saarelainen.

[Kuva: Vuoden pelastaja Timo Saarelainen vastaanotti vuoden pelastajan huomionosoituksen, Maglite-käsivalaisimen, paikallistoimikunnan puheenjohtajalta Katja Vätöltä.]

Vuoden pelastaja Timo Saarelainen vastaanotti vuoden pelastajan huomionosoituksen, Maglite-käsivalaisimen, paikallistoimikunnan puheenjohtajalta Katja Vätöltä.

Timo on toiminut vuosikymmeniä vapaaehtoisessa pelastuspalvelutoiminnassa niin harjoituksissa kuin tositilanteissa sekä etsijänä että vapaaehtoisjohtajana.

Paikallistoimikunta esitteli toimintaansa syksyn mittaan Paikallistoimikunta on kutsusta esitellyt toimintaansa syksyn 2015 aikana kolmen eri järjestön tilaisuudessa: Naisten Valmiusliitto ry:n miniseminaarissa Satakunnan Lennostossa Pirkkalassa 9.9.2015 sekä Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n syyskokouksessa 14.10.2015 ja Suomen Punaisen Ristin Toijalan osaston uusien jäsenten illassa 26.11.2015 Akaan Toijalassa.

Paikallistoimikunnan esittely (Prezi-tiedostomuoto) on nähtävissä verkossa.

Etsintähälytys Urjalaan 15.11.2015 Paikallistoimikunta sai poliisiviranomaiselta hälytyksen kadonneen henkilön etsintän Urjalan kirkonkylään myöhään sunnuntai-iltana 15.11.2015.

Poliisi kuitenkin löysi kadonneen lähes välittömästi hälytyksen antamisen jälkeen, eikä etsintäjoukkoja tarvittu.

Taisteluensiapua opiskeltiin 13.-15.11.2015 PSPR:ssa Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) järjesti Taisteluensiapu 2015 taistelussa -kurssin PSPR:ssa Hattulan Parolannummella viikonloppuna 13.-15.11.2015. Kurssilla opiskeltiin ja harjoiteltiin maavoimien uuteen taistelutapaan liittyvää ryhmän taistelupelastajan toimintaa ja kenttälääkinnän perusteita, joista on runsaasti hyötyä myös Vapepa-toiminnassa ja muussa vaativien tilanteiden siviiliensiavussa.

[Kuva: Haavoittuneen hätäsiirto pois tulen alta suojasavun turvin.]

Haavoittuneen hätäsiirto pois tulen alta suojasavun turvin.

Kurssille osallistui 17 henkeä ympäri eteläistä Suomea. Toiminnallisen ja käytännönläheisen kurssin johtajana toimi evp. lääkintähuoltoupseeri, SPR-aktiivi Aarne Astrén ja vääpelinä Timo Halonen.

Kuvia Taisteluensiapu 2015 taistelussa -kurssilta.

Kenttälääkintää opiskeltiin ja harjoiteltiin TAYS:ssa ja SATLSTOssa 23.-25.10.2015 Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Pirkanmaan koulutus- ja tukiyksikkö järjesti vain harvoin toteutettavan Kenttälääkintä 3 -kurssin viikonloppuna 23.-15.10.2015. Kurssi oli jatkoa keväällä pidetylle Kenttälääkintä 1:lle ja syyskuussa järjestetylle Kenttälääkintä 2:lle.

Kurssi liittyi samaan aikaan toteutettuun Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valmiusharjoitukseen, ja se toteutettiin osin TAYS:ssa Tampereella, osin SATLSTOssa Pirkkalassa.

Kurssilla harjoiteltiin haavoittuneiden evakuointia taistelukentän pelastuspisteestä komppanian ensihoitopaikalle ja edelleen evakuointisairaalaan niin paareilla kuin ambulanssilla, erilaisia taistelukentän ensiapu- ja ensihoitotoimenpiteitä paine- ja kiristyssiteestä neulatorakosenteesiin sekä ensihoitopaikan toimintaa hoitotoimenpiteistä kohteensuojaukseen.

Kurssi huipentui yhteistoimintaharjoitukseen Pirkanmaan maakuntakomppanian Peruskurssi 4:n kanssa. Harjoituksessa taisteltiin - ja siten myös evakuoitiin - niin maastossa kuin rakennetulla alueella.

Kurssi tarjosi runsaasti sovellettavaa myös muiden vapaaehtoisvoimin toimivien yhteiskunnan turvallisuusorganisaatioiden, kuten SPR:n tai Vapepan, toimintaa ajatellen, ja suuri osa kurssilaisista oli aktiiveita myös niiden toiminnassa.

Kurssille hyväksyttiin mukaan kaikkiaan 27 vapaaehtoista. Kurssin johtajana toimi aiempien kenttälääkintäkurssien tapaan Kimmo Topi ja vääpelinä Jyri Jamalainen.

Kuvia Kenttälääkintä 3 -kurssilta (Facebook).

Hopeiset ansiomitalit paikallistoimikunnan aktiiveille Vapepan keskustoimikunta myönsi harvinaisen huomionosoituksen, Vapaaehtoisen pelastuspalvelun hopeisen ansiomitalin, paikallistoimikunnan ensimmäiselle sihteerille ja pitkäaikaiselle edelliselle puheenjohtajalle, Sirpa Koivistolle ja Sirpaa sihteerinä seuranneelle Merja Elijoelle tunnustuksena aktiivisesta toiminnasta vapaaehtoisvoimin ylläpidettävän yhteiskunnan turvallisuuden hyväksi. Sääntöjen mukaan hopeinen ansiomitali myönnetään hyvin pitkään jatkuneesta ja erittäin huomattavasta ja ansiokkaasta toiminnasta Vapaaehtoisen pelastuspalvelun tai sen päämäärien hyväksi.

Sirpa on toiminut pitkään myös Suomen Punaisen Ristin Toijalan osaston puheenjohtajana ja osaston muissa luottamustehtävissä. Mitali luovutettiin osaston vuosipäivän yhteydessä 24.10.2015.

[Kuva: Mitalin luovutustilaisuudessa 24.10.2015 SPR:n Toijalan osaston toimitilassa Sykkeellä Sirpa Koivisto (kesk.), paikallistoimikunnan puheenjohtaja Katja Vättö ja pitkäaikainen SPR- ja Vapepa-aktiivi Teppo Selimaa (kuva: Tiina Ärväs).]

Mitalin luovutustilaisuudessa 24.10.2015 SPR:n Toijalan osaston toimitilassa Sykkeellä Sirpa Koivisto (kesk.), paikallistoimikunnan puheenjohtaja Katja Vättö ja pitkäaikainen SPR- ja Vapepa-aktiivi Teppo Selimaa (kuva: Tiina Ärväs).


Merja toimi pitkään paitsi paikallistoimikunnan sihteerinä myös Sukeltajaliitto ry:n edustajana Vapepan keskustoimikunnassa.

[Kuva: Mitalin luovutustilaisuudessa 24.9.2015 Akaan Toijalan seurakuntatalolla Merja Elijoki (vas.), paikallistoimikunnan varapuheenjohtaja/operaatiopäällikkö Mika Lohi ja puheenjohtaja Katja Vättö.]

Mitalin luovutustilaisuudessa 24.9.2015 Akaan Toijalan seurakuntatalolla Merja Elijoki (vas.), paikallistoimikunnan varapuheenjohtaja/operaatiopäällikkö Mika Lohi ja puheenjohtaja Katja Vättö.

Ennen Sirpaa ja Merjaa on hopeinen ansiomitali myönnetty vain kahdelle Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunnan tai sitä edeltäneen Toijalan ympäristön aluetoimikunnan toimijalle.

Etsintätilanne Viialassa 10.8.2015 Paikallistoimikunta sai hälytyksen kantatiellä 190 tapahtuneen liikenneonnettomuuden yhteydessä kadonneen henkilön etsintään Akaan Viialaan maanantai-iltapäivänä 10.8.2015.

Etsintätehtäviä suoritettiin kolmen poliisipartion, 85 vapaaehtoisen ja kahdeksan koiran voimin. Etsinnän vapaaehtoisjohtajana toimi paikallistoimikunnan varapuheenjohtaja Mika Lohi.

[Kuva: Etsinnän johtopaikka rakennettiin kantatie 190:n tuntumaan maanomistajan ystävällisellä suostumuksella pysäköityihin vapaaehtoisten ajoneuvoihin tukeutuen.]

Etsinnän johtopaikka rakennettiin kantatie 190:n tuntumaan maanomistajan ystävällisellä suostumuksella pysäköityihin vapaaehtoisten ajoneuvoihin tukeutuen.

VAPEPAlaiset toimivat jalka-, auto- ja koirapartioina aina klo 1:een saakka tiistain vastaisena yönä, jolloin poliisiviranomainen päätti operaation vapaaehtoisten osalta.

Etsintätilanne Urjalassa 29.-30.6.2015 Paikallistoimikunta sai hälytyksen kadonneen henkilön etsintään Urjalaan maanantai-iltapäivänä 29.6.2015.

Poliisin johtamaan, paikoin erittäin peitteisessä ja vaikeakulkuisessa maastossa toteutettuun, etsintään osallistui maanantain ja tiistain välisenä yönä 40 ja tiistaipäivänä 33 vapaaehtoista. Mukana oli myös useita poliisi- ja VAPEPA-koirapartioita. Etsinnän vapaaehtoisjohtajana toimi paikallistoimikunnan puheenjohtaja Katja Vättö.

Operaatiota johtanut poliisiviranomainen päätti lopettaa etsinnät toistaiseksi tuloksettomina tiistai-iltana.

Maastoetsintää harjoiteltiin 24.5.2015 Lopen Räyskälässä Suomen Punaisen Ristin Hämeen piiri järjesti Vapaaehtoisen pelastuspalvelun maastoetsintäharjoituksen PSPR:n harjoitusalueella Lopen Räyskälässä sunnuntaina 24.5.2015.

[Kuva: Maastoetsintäharjoitus 24.5.2015.]

Harjoituksen teemana oli kahden kadonneen henkilön etsintä maastosta käyttäen perinteisten näkötuntuma- ja reittiharavointimenetelmien lisäksi uutta partioetsintämenetelmää, jossa nopeaa etsintää toteutetaan kolmihenkisin jalkapartioin.

[Kuva: Maastoetsintäharjoitus 24.5.2015.]

Harjoitus kuului osana VAPEPAn maastojohtajakurssiin. Kurssilaiset toimivat harjoituksen etsintäjoukkueen, -ketjujen ja -partioiden johtajina ja pikakouluttajina.

Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunnan Urjalan ja Toijalan eri yhdistyksistä harjoitukseen osallistui useita etsijöitä.

Johtopaikan toimintaa harjoiteltiin 9.5.2015 Tampereella VAPEPA:n Tampereen paikallistoimikunta järjesti johtopaikan simulaatioharjoituksen lauantaina 9.5.2015 Tampereen kaupungin kriisiajan johtokeskuksessa.

Simulaatiossa harjoiteltiin kuvitteellisen Vesilahdella tapahtuneen maastopalon aiheuttamia laajamittaisia ensihuolto- ja etsintätehtäviä.

[Kuva: Johtopaikkaharjoitus 9.5.2015.]

Harjoituksen yhteydessä Pirkanmaan pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö piti katsauksen yhteiskunnan kriisivalmiudesta.

Tarja Sirola paikallistoimikunnan vuoden pelastaja Valkeakoskella 26.3.2015 järjestetyn taajamaetsintäharjoituksen yhteydessä luovutettiin paikallistoimikunnan vuoden pelastajan huomionosoitus urjalalaiselle, Toijalan Seudun Koirakerho ry:tä edustavalle Tarja Sirolalle. Tarja koirineen on vuosien ajan osallistunut aktiivisesti harjoituksiin ja tositilanteisiin ja lisäksi toiminut Koirakerhon edustajana paikallistoimikunnan hallinnossa.

[Kuva: Vuoden pelastaja Tarja Sirola (vas.).]

Vuoden pelastaja Tarja Sirola (vas.).

Vuoden pelastajan huomionosoituksen luovutti paikallistoimikunnan puheenjohtaja, SPR:n Urjalan osastoa edustava Katja Vättö.

Taajamaetsintäharjoitus järjestettiin Valkeakoskella 26.3.2015 Paikallistoimikunta järjesti perinteisen taajamaetsintäharjoituksen torstai-iltana 26.3.2014 Valkeakoskella. Harjoituksen kokoontumis- ja johtopaikkana toimi Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto.

Harjoitukseen osallistui 76 vapaaehtoista ja seitsemän koiraa kymmenestä eri järjestöstä tai yhdistyksestä Etelä-Pirkanmaalta sekä Tampereen ja Hämeenlinnan alueilta. Osallistujamäärä oli suurin vuosiin. Harjoituksen vapaaehtoisjohtajana toimi pitkäaikainen VAPEPA-aktiivi Jarmo Annala Valkeakosken Haka ry:n suunnistusjaostosta, sihteerinä paikallistoimikunnan sihteeri Tuija Haavisto Suomen Punaisen Ristin Viialan osastosta ja viestipäällikkönä Paavo Helenius partiolippukunta Toijan Eräveikot ry:stä. Harjoituksen suunnittelusta vastasi paikallistoimikunnan operaatiopäällikkö Mika Lohi Suomen Punaisen Ristin Toijalan osastosta.

[Kuva: Tampereen ViVaa edustavan Tero Kaukosen johtama jalkapartio on lähtenyt etsintätehtävään Valkeakoski Campuksen oppilaitoskeskittymän alueella.]

ViVa Tamperetta edustavan Tero Kaukosen johtama jalkapartio on lähtenyt etsintätehtävään Valkeakoski Campuksen oppilaitoskeskittymän alueella.


Harjoituksen teemana oli seniorikansalaisen katoamistapaus kaupunkialueella. Jalka- ja autopartiot saivat kaikkiaan 16 ja koirapartiot kahdeksan eri etsintätehtävää. Harjoitus päättyi, kun autopartio löysi kadonneen läheltä keskustaa pimeän jo laskeuduttua kaupungin ylle.

Ensihuollon jatkokurssi pidettiin Lahdessa 10.-11.10.2014 Suomen Punaisen Ristin Hämeen piiri yhdessä Opintotoiminnan Keskusliiton kanssa järjesti VAPEPA:n koulutusjärjestelmän mukaisen ensihuollon jatkokurssin Lahdessa perjantai-iltana 10.10. ja lauantaipäivänä 11.10.2014.

Harjoituspainotteiselle kurssille osallistui myös Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunnan edustaja.

PIRKKA14-valmiusharjoitus järjestettiin 7.-8.10.2014 Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ja Pelastusopiston johtamassa PIRKKA14-valmiusharjoituksessa harjoiteltiin kuntien, kuntayhtymien ja muiden viranomaisten toimintaa kriittisessä kyberhyökkäystilanteessa. Harjoitukseen liittyi läheisesti Puolustusvoimien vuoden 2014 pääkertausharjoitus WANAJA14.

[Kuva: Kyberuhista Puolustusvoimien näkökulmasta luennoi Valkeakosken asiantuntijaseminaarissa operaatiopäällikkö, evl Jarkko Karsikas Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkesksesta.]

Kyberuhista Puolustusvoimien näkökulmasta luennoi Valkeakosken asiantuntijaseminaarissa operaatiopäällikkö, evl Jarkko Karsikas Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksesta.

Siviili- ja sotilasviranomaisille järjestettiin kyberuhkatilanteita käsitellyt asiantuntijaseminaari Valkeakosken Tietotien lukiossa tiistaina 7.10.2014. Seuraavana päivänä Valkeakoski Campuksen oppilaitoksista erityisesti Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto osallistui käytännön harjoitukseen.

PIRKKA14-valmiusharjoituksen kolmannen sektorin yhteistyökumppaneina toimivat VAPEPA ja SPR, jotka esittelivät osaamistaan ja toimintaansa kuntien omissa valmiusharjoituksissa. Lisäksi keskiviikkoiltana 8.10.2014 järjestettiin laajamittainen räjähdysonnettomuuteen liittyneen VAPEPA-operaation johtopaikkaharjoitus Pirkka-hallissa Tampereella. Sen yhteydessä tehtiin koehälytys, jossa testattiin, miten monta vapepalaista saadaan nopeasti paikalle avustamaan vakavassa kriisitilanteessa. Eteläpirkanmaalaisia olisi saatu paikalle noin 40 henkeä.

Hämeen Ilves -harjoituksessa useita VAPEPA-aiheita Syyskuun viimeisenä viikonloppuna järjestetty Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Kanta-Hämeen Koulutus- ja tukiyksikön vuoden pääharjoitus Hämeen Ilves 2014 järjestettiin syyskuun viimeisenä viikonloppuna PSPR:ssa Hattulan Parolannummella ja sen lähiharjoitusalueilla Ilveskalliolla ja Hämeenlinnan Hätilässä. Harjoitukseen osallistui kaikkiaan noin 250 vapaaehtoista maanpuolustajaa ja lisäksi muutama kymmenen PSPR:n varusmiestä ja kantahenkilökuntaan kuuluvaa. Ilves-harjoitusta on järjestetty säännöllisesti jo vuodesta 1996 alkaen.

[Kuva: Poikkeusolojen lääkintäkurssilla opiskeltiin toimintaa ensihoitopaikalla.]

Poikkeusolojen lääkintäkurssilla opiskeltiin toimintaa ensihoitopaikalla.

Harjoitus koostui 10 eri kurssista, joista vahvasti VAPEPA-aiheisia olivat huoltokurssi eli TÖPINÄ sekä poikkeusolojen lääkintäkurssi.

Molemmille kursseille osallistui useita vapepalaisia Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunnasta. Toimikunnan perustaja Seppo Valkama toimi huoltokurssi TÖPINÄn johtajana.

Kuvia Hämeen Ilves 2014 -harjoituksesta.

Järvipelastajilla etsintätehtävä 15.-16.9.2014 Pirkanmaan Järvipelastajat ry:n Valkeakosken hälytysryhmä sai etsintätehtävän maanantaina 15.9.2014 kadonneen henkilön vesistöetsintään Valkeakoskella. Järvipelastajat partioivat veneillään oletetulla katoamisalueella ja löysivät kadonneen menehtyneenä 16.9.2014.

Operaatioon osallistui yhteensä kahdeksan järvipelastajaa.

Etsintähälytykset Urjalassa 17.7. ja 1.9.2014 Paikallistoimikunta sai hälytyksen kadonneen henkilön etsintään Urjalaan torstai-iltapäivänä 17.7.2014 ja maanantai-iltapäivänä 1.9.2014. Molemmilla kerroilla kyse oli samasta kohteesta.

Heinäkuussa lähialueiden haravoinnin jälkeen viranomainen päätti keskeyttää etsinnän, eikä sen laajempaa VAPEPA-operaatiota ollut tarpeen käynnistää.

Syyskuun operaatiossa etsittiin silminnäkijähavainnon perusteella samaa kohdetta. Tällöin kadonnut löydettiin menehtyneenä.

Molemmilla kerroilla Urjalaan kokoontui 10-15 etsijää.

Etsinnän maastojohtajakurssi järjestettiin Lopen Räyskälässä Suomen Punaisen Ristin Hämeen piiri yhdessä Opintotoiminnan Keskusliiton kanssa järjesti etsinnän maastojohtajakurssin helteisenä viikonloppuna 24.-25.5.2014 Räyskälän Ilmailukeskuksessa Lopella. Kurssin teoriakoulutus ja majoitus tapahtuivat Suomen Urheiluilmailuopistolla. Kurssin pääasiallisena tavoitteena oli antaa valmiuksia johtaa partion, ryhmän ja joukkueen suuruista yksikköä etsinnässä.

Kurssi muuttui tositilanteeksi jo lauantaipäivän aikana, kun kurssilaiset kouluttajineen komennettiin poliisiviranomaisen ja VAPEPA:n Riihimäen paikallistoimikunnan tueksi kadonneen henkilön etsintään Hausjärvelle. Kurssilaiset suorittivat etsintää ensin autopartiointina ja myöhemmin maastoetsintänä. Kurssi kotiutui Urheiluilmaisuopistolle vasta iltakymmeneltä.

[Kuva: Maastojohtajakurssilaiset valmistautumassa helteisen sunnuntaipäivän kouluttamis- ja johtamisharjoituksiin majoituspaikkana toimineen Suomen Urheiluilmailuopiston pihalla.]

Maastojohtajakurssilaiset valmistautumassa helteisen sunnuntaipäivän kouluttamis- ja johtamisharjoituksiin majoituspaikkana toimineen Suomen Urheiluilmailuopiston pihalla.


Kun soveltava vaihe tuli toteutetuksi jo ensimmäisenä kurssipäivänä, sunnuntai käytettiin erilaisiin pikakouluttamis- ja johtamisharjoituksiin läheisissä Viestirykmentin harjoitusmaastoissa.

Kurssille osallistui kaikkiaan 13 VAPEPA-aktiivia Hämeen, Satakunnan ja Uudenmaan piirien alueelta. Kurssin kouluttajina toimivat Suomen Punaisen Ristin valmiuskouluttajat Juhani Salonsaari, Tapani Huhtala ja Jouni Ståhl. Huoltovastaavana toimi Reijo Pummila.

VAPEPA juhli Tampereella Vapaaehtoisen pelastuspalvelun 50-vuotisjuhlavuoden pääjuhla pidettiin Tampere-talolla lauantai-iltapäivänä 29.3.2014. Juhlan avaussanat lausunut VAPEPA:n keskustoimikunnan puheenjohtaja kansliapäällikkö Hannele Pokka totesi muun muassa, että VAPEPA on kansainvälisestikin katsoen omintakeinen ja tehokas organisaatio ja että vapepalaisten vuosittain tekemän vapaaehtoistyön laskennallinen arvo on noin 700-800 miljoonaa euroa.

[Kuva: 50-vuotisjuhlapuheen piti ministeri Elisabet Rehn.]

50-vuotisjuhlapuheen piti ministeri Elisabet Rehn.


Juhlapuheen jälkeen kuultiin Mieskuoro Laulajien esityksiä ja stand up -komiikkaa.

Juhlatilaisuudet alkivat jo perjantai-iltana Poliisiammattikorkeakoululla järjestetyn ensihuoltoharjoituksen merkeissä ja huipentuivat lauantai-iltana Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettyyn juhlaillalliseen ja konserttiin.

Juhlan yhteydessä julkaisiin myös maisteri Heidi Huovisen kirjoittama yli 100-sivuinen runsaasti kuvitettu 50-vuotishistoriikki Vapaaehtoinen pelastuspalvelu 1964-2014 - 50 vuotta vapaaehtoista pelastuspalvelutoimintaa Suomessa.

Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunnasta osallistui edustajia kaikkiin 50-vuotisjuhlan tapahtumiin.

Paikallistoimikunnan helmikuun kuukausipostitus Helmikuun 2020 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa:
Paikallistoimikunnan tammikuun kuukausipostitus Tammikuun 2020 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa:
Paikallistoimikunnan joulukuun kuukausipostitus Joulukuun 2019 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa tai suorana linkkinä:
Paikallistoimikunnan marraskuun kuukausipostitus Marraskuun 2019 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa:
Paikallistoimikunnan lokakuun kuukausipostitus Lokakuun 2019 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa tai suorana linkkinä:
Paikallistoimikunnan syyskuun kuukausipostitus Syyskuun 2019 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa:
Paikallistoimikunnan elokuun kuukausipostitus Elokuun 2019 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa:
Paikallistoimikunnan toukokuun kuukausipostitus Toukokuun 2019 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa:
Paikallistoimikunnan huhtikuun kuukausipostitus Huhtikuun 2019 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa:
Paikallistoimikunnan maaliskuun kuukausipostitus Maaliskuun 2019 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa:
Paikallistoimikunnan helmikuun kuukausipostitus Helmikuun 2019 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa:
Paikallistoimikunnan tammikuun kuukausipostitus Tammikuun 2019 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa:
Paikallistoimikunnan elokuun kuukausipostitus Elokuun 2018 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa:
Paikallistoimikunnan syyskuun kuukausipostitus Syyskuun 2017 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa:
Paikallistoimikunnan elokuun kuukausipostitus Elokuun 2017 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat PDF- tai Word-muodossa:
Kesäkuun kuukausipostitus Piirin valmiuspäällikön kesäkuun 2017 postituksen keskeiset asiakirjat PDF-muodossa:
Marraskuun kuukausipostitus Paikallistoimikunnan marraskuun 2016 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat:
Syyskuun kuukausipostitus Paikallistoimikunnan syyskuun 2016 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat:
Elokuun kuukausipostitus Paikallistoimikunnan elokuun 2016 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat:
Huhtikuun kuukausipostitus Paikallistoimikunnan huhtikuun 2016 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat:
Helmikuun kuukausipostitus Paikallistoimikunnan helmikuun 2016 kuukausipostituksen keskeiset asiakirjat:

© Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunta/Juuso Hyvärinen.
Sivut avattu 16.3.2004. Päivitetty 22.4.2020.

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!