Museoveturiseura ry:n jäsentiedote 1/2016
TOUKOKUU 2016Hyvää alkavaa kesää Veturimuseolta!

Museoveturiseuran jäsenmäärä on vuosikaudet ollut varsin vakaa, noin 50 harrastaja luokkaa. Nyt parin viime vuoden aikana määrän kasvu on ollut siihen nähden hulppeata, sillä meitä jäseniä on nyt virallisesti 90. Joten lämpimästi tervetuloa mukaan kaikki uudet jäsenet, joko kannatta­maan toimintaa tai paikan päälle Toijalan veturitallille talkoilemaan. Muistattehan että seuran jäsen pääsee ilman pääsymaksua Veturimuseoon.

Viime vuoden toiminta Veturimuseolla keskittyi höyryvetureihin, etupäässä Tv1 933 -veturiin. Heinäkuun alkuun mennessä Jumbo oli suorittanut ensim­mäiset hyväksyntäajonsa rataverkolla ja lokakuussa projekti huipentui museojunamatkoihin Valkeakoskelle 17.-18.10. Yleisö löysi nämä loppusyksyn ajopäivät ajankohtaan nähden erinomaisen hyvin. Höyryveturin liikkeet toivat myös suurta näkyvyyttä Veturimuseolle ja yhdistykselle monenlaisissa medioissa jopa valtakunnallisella tasolla. Vielä tämän vuoden puolella tammikuussa Jumbo oli esillä Liikenneviraston Rata 2016 -seminaarissa Turussa Logomon edustalla.

Viime vuotta värittivät myös useat vilkkaat yleisötapahtumat Veturimuseolla. Heti keväällä 2015 Haapamäen museoveturi­yhdistyksen museojunat vierailivat museolla maaliskuussa 8.3. ja pääsiäisenä 5.4. Näiden lisäksi HMVY:n museojunat vierailivat Toijalassa elokuussa lauantaina 8.8. perinteisen Valkeakoski-ajon merkeissä ja vielä joulukuun alussa juna Tampereelta kuljetti pikkujouluväkeä veturitallille. Myös lokakuun viikonlopun Jumbo-vetoisissa yleisöjunissa oli käytettävissä HMVY:n vaunustoa. Runsasta tapahtumakesää värittivät vielä Jumbon koeajot sekä Valkeakosken radalla 29.6. että Turun radalla Urjalan suuntaan 30.6., sekä englantilaisten turistien vierailu Ukko-Pekka Hr1 1009:n vetämällä junalla 6.7. Lisäksi järjestettiin Veturimuseon avajais- ja päättäjäistapahtumat. Näissä kaikissa tapahtumissa talkoolaisten runsas apu on ollut korvaamatonta. Kiitos kuuluu teille kaikille mukana työskenneille museokulttuurin vaalijoille!

Tänä keväänä toiminta on jo päässyt reippaaseen vauhtiin, jota on kirittänyt lähinnä Postivaunu-projekti. Postin entisellä varikolla Toijalassa on jo 1980-luvun loppupuolelta lähtien säilytetty kahta postivaunua, joista toinen, Po 9826, on nyt luovutettu Museoveturiseuralle, säilytettäväksi ja ylläpidettäväksi Veturimuseon alueelle. Postivaunun siirtoa ennakoiden on jo tehty huomattava määrä talkootyötä erityisesti radan raivauksen merkeissä, mutta vielä on paljon tekemistä ennen siirron toteutumista. Toki kauden mittaan on luvassa jokakesäistä kaluston ja museon kunnostustoimintaa.

Tulevana juhannuspäivänä eli 25.6. Veturimuseolla on luvassa tapahtuma, jolla kunnioitetaan rautatien saapumista Toijalaan 140 vuotta sitten, nimittäin Hämeenlinna-Tampere-Turku rautatien avajaisia juhlistettiin Toijalan asemalla 22.6.1876. Tapahtuma toteutetaan yhteis­työssä Akaan kaupungin kanssa. Tarkempia tietoja pyritään kertomaan niin pian kuin mahdollista ja niistä tiedotetaan mm. Veturimuseon kotisivuilla ja Facebookissa.

Vuosikokouksessa sovittuja talkoopäiviä ovat seuraavat tulevat lauantait: 14.5., 28.5., 11.6., 9.7., 6.8., 20.8., 17.9. ja 15.10.

Rautatieharrastuksellisin terveisin,
Marko Anttila
puheenjohtaja


Takaisin