Museoveturiseura ry:n jäsentiedote 1/2014
TOUKOKUU 2014Hyvää alkavaa kesää, Museoveturiseuran jäsenet!

Veturimuseon aktiivinen kesäkausi on jälleen kerran pääsemässä vauhtiin. Tallille saatiin juokseva vesi takaisin pääsiäiseen mennessä ja onpa jo jokunen vierailijaryhmäkin käynyt museolla. Talkookokoontumiset ovat myös pyörähtäneet käyntiin.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin lauantaina 1.3. Akaan kulttuuritalo Laaksolassa. Kokous valitsi hallituksen, jonka kokoonpano kaudella on seuraava:
Marko Anttila puheenjohtaja
Juha Solin sihteeri
Riitta Poikselkä rahastonhoitaja
Pekka Mattila varajäsen
Jani Hoivala varajäsen

Kokous päätti myös vahvistaa hallituksen ehdotuksen jäsenmaksujen korottamisesta viidellä eurolla, joten vuosittaisen maksun suuruudeksi muodostuu tulevasta kaudesta alkaen 15,00 euroa ja kalustonomistajille 35,00 euroa. Seuran kirjoilla on 54 jäsentä. Vuosikokouksessa sovittiin myös talkoopäiviä, joiksi tulivat valikoituneeksi seuraavat tulevat lauantait, 24.5., 7.6., 28.6., 19.7., 16.8., 13.9. ja 4.10. Muitakin talkoopäiviä varmasti muodostuu kevään ja kesän mittaan tarpeen mukaan. Yksi selkeä kunnostusta vaativa talkookohde on EFi matkustajavaunu, jonka auringon polttama seinä on kesän aikana saamassa tasaisemman maalipinnan. Lipunmyyntivaunun viereisen laatikkolumiauran puuosat maalattiin jo edellisenä kesänä. Tv1 933 -höyryveturin kunnostustyöt tulevat jatkumaan omistajien johdolla ja seuran aktiivien avustuksella. Jumbo saikin jo viime kesänä merkittävästi huomiota kattilan koeponnistuksen ja ylöslämmittämisen yhteydessä. Tästä kiitokset menevät kaikille kunnostuksessa mukana olleille!

Vuoden 2013 aikana veturitallin seinustalta poistui EFiab nro 11655 liitevaunu, joka viime talvella joutui ikävän töhrimisen kohteeksi, ja tämän takia vaunu haluttiin saada sijoitettua suojaisampaan paikkaan. Liitevaunu pääsi Keitele-museon hallittavaksi ja kunnostettavaksi ajokuntoon. Viime kaudella toukokuun alkupuolella Veturimuseon piha-alueella järjestettiin SPR:n ensiapuryhmän toimintaharjoitus, jossa huomion kohteena olivat toimenpiteet tasoristeysonnettomuuden tapahduttua. Kesäkuun alussa lipunmyyntivaunua käyttivät hyödykseen elokuva-alan opiskelijat Tampereelta.

Kesän tapahtumapäivistä ovat tässä vaiheessa varmuudella tiedossa sunnuntai 1.6. näyttelykauden avajaispäivä, jossa ohjelmana on Akaan kulttuuritoimen järjestämänä nukketeatteriesitys. Tulossa on myös perinteinen Haapamäen HMVY:n toteuttama Toijala-Valkeakoski museojuna-ajelu, joka tänä kesänä toteutuu lauantaina 9.8. Lisäksi jo toukokuussa Veturimuseolla on avoimet ovet ja ilmainen sisäänpääsy lauantaina 17.5. samanaikaisesti kun Toijalassa on käynnissä "Asuminen Akaassa" -tapahtuma. Toistaiseksi vahvistamatta ovat ainakin mahdollinen lättäajelu Toijala-Urjala välillä 12.7. (Urjalan asemakylän aktiivien järjestämä) sekä Akaan kaupungin omat tapahtumat, Näkymä-ympäristötaidenäyttely ja Hunajaviikko, jotka saattavat myös näkyä Veturimuseolla jossain muodossa, mutta näiden tapahtumien yksityiskohdista kiinnostuneiden on seurattava järjestäjien ilmoittelua.

Tälle kaudelle ei ollut varsinaista uutta näyttelyä saatavilla museolle, joten perusnäyttelyn ja kaluston vetovoiman avulla mennään. Tosin yksi uusi kalustoyksikkö on Veturimuseon kokoelmiin saatu, nimittäin VR Tampereen keväällä lahjoittaman Valmet laituriauton, joka on viimeksi ollut käytössä Toijalan asemalla. Laituriauton näkyvyyttä yleisölle ei voida vielä varmuudella luvata, ennen näyttelykuntoon saattamista. Uutta ilmettä Veturimuseo on kuitenkin saanut kaluston vaihdettujen sijoituspaikkojen myötä.

Odotettavissa on varsin aktiivinen kesäkausi Veturimuseolla, joten tervetuloa käymään vaan tai vaikka mukaan talkoopäivän toimintaan.

Rautatieharrastuksellisin terveisin,
Marko Anttila
puheenjohtaja
anttila.marko@kolumbus.fi
040-749 2783

PS. Museoveturiseura jää suuren kiitoksen velkaa Veturimuseon ja yhdistyksen perustajalle ja alkuunpanijalle, Olavi Kilpiölle, joka poistui keskuudestamme 20.7.2013. Jatkakaamme museon ylläpitoa ja kehitystä Olavin tekemää hienoa työtä kunnioittaen, nykypäivän yhteiskunnan muuttuvia vaatimuksia kuitenkaan unohtamatta.


Takaisin