Museoveturiseura ry:n jäsentiedote 1/2013
HUHTIKUU 2013Hyvät Museoveturiseuralaiset!

Veturimuseon kesäkausi on hiljalleen käynnistymässä pitkittyneen kevättalven jälkimainingeissa. Ensimmäinen talkookokoontuminen on jo ehditty viettää, tosin hiukan vajavaisissa merkeissä siinä mielessä, että veturitallissa ei ollut vielä saatavilla juoksevaa vettä, joka kuitenkin palautunee jo pian käyttöön, kun museolla aloitetaan tilausryhmien vastaanotto. Seuraavassa pieni uutiskatsaus Veturimuseon ja Museoveturiseuran asioihin ja ensin niistä positiivisimpiin. Aivan yllättäen viime marraskuussa Akaan kaupunki myönsi Museoveturiseuralle Akaan kulttuuripalkinnon, joka itsenäisyyspäivän juhlan yhteydessä järjestettyjen muodollisuuksien lisäksi sisälsi huomattavan 850 euron suuruisen rahallisen tuen. Tämän lisäksi kaupunki oli jo aiemmin tukenut seuraa taloudellisesti osallistumisessa Pienoisrautatiepäiville Turussa lokakuussa 2012. Vastavuoroisesti seuran jäseniä oli kesän aikana mukana avustamassa kaupungin kulttuuripuolen järjestämissä tapahtumissa Veturimuseolla, kuten Näkymä-näyttelyyn liittyneissä tapahtumissa ja juhannusjuhlassa.

Kevään aikana Veturimuseo sai paikallista ja ei niin miellyttävää huomiota, kun veturitallin päädyssä eläkepäiviään viettävä Dm7 lätän liitevaunu EFiab 11655 sai kylkeensä nykyaikaisia maalisuihkepullolla luvatta tehtyjä värikkäitä teoksia. Valitettavasti sattui vielä niin että kyseinen tuhrittu kylki näkyy turhankin hyvin aseman matkustajalaitureille saakka. Tämän hetken tietojen perusteella näyttää todennäköiseltä, että liitevaunu siirtyy suojaisampaan paikkaan lähitulevaisuudessa.

Edellä mainittujen Akaan kulttuuritapahtumien lisäksi vuosi 2012 oli kohtuullisen vilkas Veturimuseolla. Jo maaliskuussa Veteraanikuorma-autoilijoiden "Kevätpäiväntasaus" ajo kiersi Toijalan kautta, jolloin vierailijoilla oli mahdollisuus poiketa tallilla. Hieman ennen kesäkauden aloitusta valokuvaaja kiersi veturitallia kameran kanssa ja tuotti museosta ja osasta kalustoa virtuaalisen esityksen nettisivuille. Virtuaaliteos luotiin Akaan kaupungin tilaamana ja Tulirauta yrityksen toteuttamana. Lisäksi Näkymä ympäristötaidenäyttelyn ajaksi lipunmyyntivaunuun asetettiin esille kokoelma tauluja. Näkymän päättäjäispäivänä veturitallin vesitorniin sponsorivaroin rakennettu valoteos paljastettiin. Valitettavasti vain valoteoksen yleisilme jäi varsin valjuksi, myös iltahämärässä.

Museoveturiseuran pidempiaikaisempaa projektia, Matisa B-27 ratatyökoneen kunnostusta, jatkettiin viimeistelytöillä. Jo edellisenä talvena syntyneen ideoinnin mukaisesti Matisaa kaavailtiin näytteille Rautateiden 150-vuotisjuhlaan Hyvinkäälle Rautatiemuseon alueelle, mutta tämä toive valitettavasti kariutui aivan viimeisillä hetkillä, enimmäkseen kuljetusongelmiin tapahtuman järjestäjien taholta. Joka tapauksessa Veturimuseo oli esillä pienellä osastolla ja seuran talkooryhmällä tässä kaksipäiväisessä tapahtumassa. Myös viime vuonna saatiin toteutettua Toijala-Valkeakoski höyryvetoista museojunaliikennettä Haapamäen HMVY:n järjestämänä, ja vaikka tapahtuma oli vasta syyskuun puolivälissä, niin yleisösuosio oli jälleen varsin hyvä.

Tuleva kesä Veturimuseolla jatkunee enemmänkin perinteisissä kunnostustoimissa. Joko lumiaura tai lipunmyyntivaunu tarvitsee ulkopintojen parantamista, vähintäänkin uuden maalipinnan verran. Muutakin kalustoa voidaan ylläpitää harrastajien kiinnostuksen mukaan. Vuosikokouksessa sovitut tulevat talkoopäivät ovat lueteltuna tiedotteen lopussa.

Museon näyttelytilanne ei ole vielä tähän mennessä varmistunut, mutta viimevuotiseen ulkoasuun ei ehkä ole tulossa suuria muutoksia. Lipunmyyntivaunu valjastetaan näyttelykäyttöön tulevanakin kesänä. Museon aukioloajat (klo 10-16 joka päivä) ja lippujen hinnat pysyvät ennallaan.

Museoveturiseuran jäsenmäärä on säilynyt käytännössä ennallaan (56 vuoden 2012 lopussa). Myöskään hallituksen kokoonpano ei ole muuttunut edellisestä kaudesta. Yhdistyksen ja museon ajankohtaisista asioista tiedotetaan museon verkkosivustolla ja myös Facebook’issa, sosiaalisen median puolella. Tervetuloa poikkeamaan Veturimuseoon vierailulle tai vaikka seuran talkoisiin lauantai-päivän viettoon.

Rautatieharrastusterveisin,
Marko Anttila
--
anttila.marko@kolumbus.fi
puh. (040) 749 2783

Museoveturiseura, hallitus 2013:
Marko Anttila, puheenjohtaja
Juha Solin, sihteeri
Riitta Poikselkä, rahastonhoitaja
Pekka Mattila, varajäsen
Jani Hoivala, varajäsen

Talkoopäivät:
lauantait 4.5., 25.5., 8.6., 29.6., 13.7., 3.8., 31.8. ja 28.9.

Takaisin