Museoveturiseura ry:n jäsentiedote 1/2012
HUHTIKUU 2012Tervehdys, Museoveturiseuralaiset!

Tämän jäsentiedotteen ilmestymiseen mennessä Suomen rautatiet ovat jo täyttäneet 150 vuotta, joten myös rautatiemuseoissa juhlavuoden vietto on päässyt hyvään alkuun. Seura osallistuu viralliseen juhlintaan siten, että talkoolaisten kunnostama Matisa B-27 raiteentukemiskone kuljetetaan tapahtuman järjestäjien kustannuksella näytteille Hyvinkäälle Rautatiemuseopäivien ajaksi 11.-12.8. Tätä ennen Matisa tulee olemaan esillä veturitallilla näyttelykauden aikana. Museolla ei varsinaisesti tule olemaan uutta erikoisnäyttelyä tänä kesänä, mutta valtaosa viimevuotisesta Veturimiesten matkassa näyttelystä jää paikoilleen. Lisäksi pienimuotoinen lisänäyttely on luvassa, josta tiedotetaan Veturimuseon nettisivujen kautta. Kauden avajaismuodollisuudet ovat vasta kesä¬kuun viimeisenä viikonloppuna, lauantaina 30.6., Akaan Näkymä tapahtuman esittelyn yhteydessä, jolloin esitellään lipunmyyntivaunuun tuleva pienimuotoinen taidenäyttely. Näyttelyn otsikkona on ”Space tourism” ja sen käytännön toteutuksesta vastaa Taideakaa ry.

Viime vuoden aikana Veturimuseolla oli varsin paljon erilaisia tapahtumia. Ensiksi lyhyt katsaus kalustoasioihin ja talkootoimintaan. Koska Vanaja, Rau-Rto 1, rata-autolle ilmaantui sen kunnostuksesta kiinnostunut taho, niin rata-auto päätettiin luovuttaa Pohjois-Suomen rautatieharrastajat Porha ry:lle. Tällä ratkaisulla saatiin myös hieman lisää työskentelytilaa talliin. Tämän nouto tapahtui 15.10.2011. Raiteentukemiskone Matisaa kunnostettiin tiiviisti viime kesän aikana. Kone saikin nykyisen tummanvihreän värinsä ulkoasukseen ja monta muuta pienempää yksityiskohtaa valmistui. Lisäksi toukokuussa siistittiin ja kunnostettiin museon yleisötiloja.

Toukokuussa rakennettiin Veturimiesten matkassa -näyttely yhdessä Rautatiemuseon henkilökunnan kanssa. Veturitallin lisäksi myös Akaan kulttuuritalo Laaksolassa oli oma pieni osastonsa. Näyttelyn aiheen innoittamana siirrettiin Dm7 lättä pois pääoven vierestä taaimmaiseen pilttuuseen ja tilalle kakkospilttuuseen tuotiin kolme pienveturia. Heinäkuun alussa seuran talkoolaiset avustivat Haapamäen Museoveturi-yhdistystä (HMVY) vanhan postivaunun noudossa Itellan varastoalueelta Toijalassa. Postimuseo oli lahjoittanut kyseisen P 9935 vaunun HMVY:lle. Elokuun puolivälissä HMVY oli toteuttamassa museojunailua Toijala Valkeakoski välillä, ja yleisösuosio oli jälleen kiitettävää tasoa. Kalustona elokuun 13 päivän ajossa oli Tk3 1136 perässään seitsemän puuvaunua. Näiden lisäksi HMVY:n museojunille tarjottiin vesitysapua pariin otteeseen.

Viime vuonna kauden avajaisia vietettiin 11.6., jolloin erikoisnäyttelyn esittelyn lisäksi museoautoja poikkesi museolla. Lauantaina 2.7. talkooväkeä oli Parolassa auttamassa Panssarikiltaa perhepäivän järjestelyissä Panssarimuseolla. Lisäksi 8.10. järjestetyssä Panssarikillan 60-vuotisjuhlatilaisuudessa Museoveturiseuralle myönnettiin ansiomitali kiitokseksi seuran jäsenien aktiivisesta osallistumisesta Panssarimuseon tapahtumapäivien toimintaan. Torstaina 25.8. Akaan Seutu –lehti järjesti 95-vuotisjuhlansa Veturimuseon pihalla. Lokakuun ensim-mäisenä viikonloppuna seura oli mukana osastollaan Pienoisrautatiepäivillä Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa. Vielä loppusyksystäkin museolla oli aktiviteettejä, mm. lauantaina 12.11. Veturimuseo toimi partiolaisten toiminta-päivän tapahtumapisteenä. Sekä itsenäi-syyspäivän jälkeen 7.12. tallilla kuvattiin Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden lyhytelokuvaa "Oodi ilolle", joka esitettiin Tampereen Film Festivalilla 8.3.2012.

Tämän vuoden tärkeä tapahtuma on siis rautatiemuseopäivä Hyvinkäällä. Rauta-teiden juhlavuoden toimikunta ja Rautatiemuseo ovat toivoneet harrastajilta aktiivista osanottoa elokuun viikonlopun tapahtumiin, koska siellä tarvittaisiin runsaasti talkooapua erilaisiin tehtäviin. Veturimuseon hoitokunnan kokouksessa huhtikuun alussa sovittiin että Juuso Hyvärinen välittää Museoveturiseuran jäsenien ilmoittautumiset tapahtumaan. Pääasiallisena ilmoittautumistapana toivotaan sähköpostia, mutta halukkuutensa osallistumiseen voi myös ilmoittaa puhelimitse numeroon (03) 542 6241.

Vuosikokouksessa päätetyt kesän 2012 viralliset talkoopäivät lauantaisin, ja muut varmistuneet tapahtumat: Museoveturiseuran hallitus:

Edellisten vuosien tapaan Veturimuseo on avoinna klo 10 – 16 päivittäin kesä-elokuussa. Ajankohtaisimmat tiedot tulevista tapahtumista löytyvät museon uudistetuilta sivuilta internetissä.

Rautatieharrastuksellisin terveisin,
Marko Anttila
puheenjohtaja
--
anttila.marko@kolumbus.fi
puh. (040) 749 2783


Takaisin